IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By Zeynep
  • 1 Post By BoSs

 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Haziran 2021, 00:57   #1
Standart Göz Yorgunluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Göz Yorgunluğu Nedir?

Tıp dilinde “astenopi” olarak adlandırılan göz yorgunluğu, göz sinirlerinin ve küçük kasların çok fazla çalışmasına bağlı olarak gözlerin yorulmasıdır. Beslenme eksikliğine, uykusuzluğa, çevre kirliliğine ve kas gerilimine karşı oldukça hassas olan gözler ile ara vermeden okuma, uzun süre araba sürme, dijital ekranlarda fazla vakit geçirme ve bazı aydınlatmalara yine uzun süre maruz kalma göz yorgunluğuna sebep olmaktadır. Bazı göz hastalıkları genetik ya medikal bir rahatsızlıktan dolayı ortaya çıksa da göz yorgunluğu bu hastalıkların arasında yer almamaktadır.Dijital göz yorgunluğu çağımızın en sık karşılaşılan rahatsızlıklarından biridir. Özellikle çocuklar ve yetişkinlerin doğrudan ve uzun süreli dijital cihaz kullanması göz yorgunluğuna yol açmaktadır. Çocukluk yaşlarda telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerin ekranlarına maruz kalmak ileriki yaşlarda miyopi rahatsızlığına da sebep olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Göz Yorgunluğu Belirtileri

Gözlerde yanma hissi
Gözlerde kızarıklık ve kuruluk
Göz çevresi ve alında ağırlık hissi
Bulanık ve çift görme
Göz kapaklarının ağırlaşması
Boyun ve baş ağrısı
Işığa karşı hassasiyet
Odaklanma zorluğu

Göz Yorgunluğu Tedavisi Göz yorgunluğu, kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Göz yorgunluğu tedavisi arayanların ise öncelikle yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmesi gerekmektedir. Genellikle göz yorgunluğu tıbbi olarak tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Ancak bazı vakalarda göz yorgunluğu belirtileri göz nezlesinin sebebi de olabilmektedir. Gözleri dinlendirmek gibi alınan önlemler sonucunda devam eden rahatsızlıklar için Göz Hastalıkları doktoruna muayene olmak gerekmektedir.

Göz Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Göz yorgunluğu için yapılacak birçok şey bulunmaktadır. Göz sağlığına ve gün boyu yapılan aktivitelerde dikkatli davranarak göz yorgunluğunun geçmesi mümkündür. Göz yorgunluğu için yapılacak şeyler ise şöyledir:
20-20-20 kuralı uygulanmalıdır. Bilgisayarda uzun süre çalışanlar her 20 dakikada 1, bilgisayar ekranından 20 metre uzaklıktaki bir şeye 20 saniye boyunca odaklanarak göz sağlığını koruyabilir.
Akıllı telefon ya da bilgisayara bakarken uzun süreli göz kırpmak gerekmektedir. Göz kırpmak gözleri nemlendirdiği için göz kuruluğunun önüne geçer ve gözleri kısa bir süre de olsa dinlendirir.
Dijital tüm ürünler mavi ışık saçmaktadır. Mavi ışığa özellikle gece yatmadan önce fazla maruz kalınması ise uyku hormonun daha az salgılanmasına neden olur. Gözler için önemli olan kaliteli uyku için de yatmadan önce çok fazla dijital ürünlere bakmamak gerekmektedir.
Göz dinlendirme egzersizleri göz yorgunluğunu önleyici hareketlerdir. Gün içerisinde sık sık bu egzersizler yapılabilir.
Özellikle yaz aylarında direkt olarak güneşe bakmak göz yorgunluğu ve baş ağrısı yapmaktadır. Güneş gözlüğü ya da şapka takarak dışarı çıkmak gözlerin yorulmasını engelleyecektir.
Uzun süreli dengesiz ve sağlıksız beslenme göz sağlığını bozmaktadır. Gözleri destekleyecek besinler tüketilmeli ve bol bol su içilmelidir. Su aynı zamanda gözün ihtiyacı olan nem dengesini de sağlamaktadır.
Dinlendirici ve bilgisayar ışığını engelleyici gözlükler takılabilir.
Bilgisayar ve telefon ekran parlaklığı gözü yormayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Bilgisayar ve göz arasındaki mesafenin 60 cm’den az olmaması gerekmektedir.
Bilgisayar başında çalışırken oturuş ve duruş pozisyonuna dikkat etmek gerekmektedir. Ters bir açıdan bilgisayara bakmak gözleri yoracaktır. Bu yüzden de ekranın üst kısmı göz hizasına denk gelmelidir.
Gün içerisinde zaman geçirilen yerdeki aydınlatmanın gözleri yoracak şekilde güçlü olmamasına dikkat edilmelidir.
Tüm bunlara dikkat ettikten sonra şikayetleri devam edenlerin ise göz yorgunluğu testi yaptırmak için doktora başvurması gerekmektedir.

Göz Yorgunluğu Ne İyi Gelir?

Gün içerisinde göz sağlığına dikkat ederken bitkisel ürünlerden de destek alarak göz yorgunluğu azaltılabilmektedir. Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır. Göz yorgunluğu için damla kullanmak ise yorgunluğu alacağı gibi aynı zamanda gözlerin ihtiyacı olan nem ve suyu da karşılayacak, göz kuruluğunun önüne geçecektir.
BoSs bunu beğendi.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 
Alt 30 Haziran 2021, 01:05   #2
...HÜKÜMSÜZ...
BoSs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Şahin gözlerim bozuluyor hissediyorum. Çok yoruluyor pc başında devamlı bi gitmem lazım doktora

Zeynep bunu beğendi.
________________

Yaşadığım kayıplarda kazancımdır. Ben asla kaybetmem.



İLLEGALİ SEVİN



E-İMZALIDIR


www.İrcForumu.org
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:43.