IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Gezi Rehberi Dünyayı Gezerken Yaşananlar!

Ağaç Şeklinde Aç22Beğeni
  • 5 Post By Hobby
  • 3 Post By yeSa
  • 1 Post By Hobby
  • 3 Post By She
  • 2 Post By Jayus
  • 1 Post By yeSa
  • 3 Post By ZaNa
  • 2 Post By She
  • 2 Post By yeSa

 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ocak 2024, 17:03   #1
Carpediem
Hobby - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Diyarbakır

Diyarbakır Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Denizden yüksekliği 660 metredir. Aynı zamanda şehrin tarihi, MÖ 8000-6000’lere kadar gider. Bu nedenle şehir kapsamında oldukça fazla tarihi güzellik bulunur.

Diyarbakır gezilecek yerler, Diyarbakır’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek, Diyarbakır tarihi ile ilgili bilgi almak isteyen kişilere benzersiz güzellikler vadediyor. Tarihi dokusuyla ön plana çıkan Diyarbakır, aynı zamanda çok özel lezzetleriyle de ziyaretçileri büyülüyor.

Diyarbakır’ı keşfetmek ve Diyarbakır lezzetlerini deneyimlemek için Diyarbakır gezisi düzenleyebilirsiniz. Diyarbakır’da gezilecek yerleri listelediğimiz yazımızı inceleyebilir, muhteşem güzellikleri keşfedebilirsiniz.


Diyarbakır’da Gezilecek En İyi 25 Yer
1. Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
2. Malabadi Köprüsü
3. Surp Giragos Ermeni Kilisesi
4. Eğil Barajı
5. Dağ Kapı
6. Hevsel Bahçeleri
7. Zerzevan Kalesi
8. Diyarbakır Gar
9. Kent Meydanı
10. On Gözlü Köprü
11. Diyarbakır Ulu Cami
12. Hasan Paşa Hanı
13. Sülüklü Han
14. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
15. Hazreti Süleyman Cami
16. Saint George Kilisesi
17. Mesudiye Medresesi
18. Hilar Mağaraları
19. Karacadağ
20. Zinciriye Medresesi
21. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
22. Ziya Gökalp Müzesi
23. Melik Ahmet Paşa Cami
24. Keçi Burcu
25. Dengbej Evi


BAZILARI


1. Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır’ın en özel alanlarından bir tanesidir. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da farklı medeniyetlerden günümüze kadar ulaşan tarihi eserler bulunur. Hitit, Asur, Roma ve Bizans başta olmak üzere birçok farklı medeniyetten günümüze gelen tarihi eserler; Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Görülmesi gereken yerler arasında kendisine çok özel bir yer bulan Diyarbakır Kalesi ve Arkeoloji Müzesi, 1000’i geçkin arkeolojik ve etnografik eserleri bünyesinde barındırır. Müze, 1934 yılında açılmıştır. Bununla birlikte 1986 yılında yeni binasına taşınmıştır. Çok özel bir şekilde tasarlanan ve göz alıcı detayları bünyesinde barındıran müzede Roma heykelleri, Urartu çanak çömlekleri başta olmak üzere birçok farklı tarihi eser yer alır.



2. Malabadi Köprüsü
Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Artukoğlulları Döneminde inşa edilmiş köprülerden bir tanesidir. Dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığını bünyesinde barındıran taş kemer köprüsü olarak bilinir. Kemerin iki yanında da iki barınak oda bulunur. İnsan, güneş ve aslan figürlerini bünyesinde barındıran kabartmalar, çok özel anlamlara sahiptir.

Özgün bir tasarıma sahip olduğundan dikkatleri üzerine çekmeyi başaran köprü, Diyarbakır’da gezilecek yerler listesinde kendisine çok özel bir yer edinir. Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak nitelenen köprüye ziyaret düzenleyebilir, Diyarbakır’ın tarihi yapısını derinlikli bir şekilde anlayabilirsiniz. Köprü, Diyarbakır’ın Silvan ilçesi sınırları içinde yer alır.



3. Surp Giragos Ermeni Kilisesi
Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bir kilisedir. Ermeni cemaatinin Ortadoğu’daki en büyük kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 16. yüzyılda inşa edilmiş bir kilisedir. 1881 yılında meydana gelen yangında harap olan kilise, oldukça dikkat çeken yapılardan bir tanesidir. Birçok ziyaretçinin görmek istediği bu alan, Diyarbakır tarihi hakkında derinlikli bir şekilde bilgi edinmenizi olanaklı hale getirmektedir.



4. Eğil Barajı
Eğil Barajı, Eğil içesinde bulunan bir barajdır. Diyarbakır’a 50 km’lik bir mesafede bulunmaktadır. Gölün havasında bulunan Eğil ilçesi de dikkatleri üzerine çeken bir bölge konumundadır. Özellikle ziyaretçilerin ilgisini çeken baraj, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Eğil ilçesinin de göz önünde kalmasını sağlar.

Diyarbakır gezintinizin benzersiz bir hal alabilmesi için Eğil Barajı’na gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra Eğil ilçesini ziyaret edebilir, gezinizin çok daha özel bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Baraj, aynı zamanda Diyarbakır gezilecek yerler listesinde kendisine özel bir yer edinir.



5. Dağ Kapı
Dağ Kapı, Diyarbakır’ın simgesel yapılarından bir diğeridir. Şehrin en bilindik noktalarından biri olan Dağ Kapı, Sur ilçesinde yer alıyor. Diyarbakır surları başta olmak üzere çok özel alanlara bir hayli yakın olan Dağ Kapı, çevresinde restoranlara da ev sahipliği yapıyor. Dağ Kapı her ne kadar bu ismiyle biliniyor olsa da Harput Kapı olarak da adlandırıldığını söylemek olanaklıdır.

Diyarbakır surlarının dört kapısından bir tanesidir. İki silindirik burç etrafında yer almakta olup kentin kuzeyinde bulunur. Her iki burcun da Roma İmparatoru II. Constantionus tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Dağ Kapı’nın ilgileri üzerine çekmesinin pek çok nedeni bulunur. Bunlardan en önemlisi, kapı üzerinde Roma ve Bizans imparatorluklarına ait Grekçe ve Latince kitabelerin yer almasıdır.



6. Hevsel Bahçeleri
Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın görülme değer alanlarından bir diğeri olarak ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Diyarbakır’ın oldukça ünlü bir doğal güzelliği konumunda bulunan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Kalesi ve Dicle Nehri arasında yer alıyor. Diyarbakır güzelliklerini yakından deneyimlemek isteyen kişilere sunulan Hevsel Bahçeleri, birbirinden farklı kuş türlerini de bünyesinde barındırıyor.

Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olmuş alanlardan bir tanesidir. Doğanın içinde yer almak ve huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız, Hevsel Bahçelerine gidebilir, sevdiklerinizle benzersiz anlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca Hevsel bahçelerinden muhteşem fotoğraflar da çekebilirsiniz.



7. Zerzevan Kalesi
Zerzevan Kalesi, Mardin ve Diyarbakır arasında yer alan kalelerden bir tanesidir. Roma İmparatorluğu tarafından yapılan Zerzevan Kalesi, savunma amaçlı inşa edilmiştir. Diyarbakır’ın tarihi güzellikleri arasında yer alan Zerzevan Kalesi aynı zamanda 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.

Bu bakımdan bile çok önemli bir yapıdır. Kale kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde gözetleme kuleleri, surlar, silah depoları gibi yerler keşfedilmiştir.

Özellikle son dönemlerde dikkatleri üzerine çeken Zerzevan Kalesi’ne gezi düzenleyebilir, Diyarbakır gezilecek yerler listesinde kendisine yer bulan kale hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çok özel bir yapı olması nedeniyle birçok kişi tarafından ziyaret edildiğini belirtebiliriz.



8. Diyarbakır Gar
Diyarbakır Gar 1935 yılında kullanıma açılmış çok özel bir alandır. Diyarbakır’da tren yolunun kullanılmasına olanak tanıyan gar, özellikle Diyarbakır’a gezi düzenleyecek kişiler tarafından ilgi görüyor.

Diyarbakır’ın farklı bölgeleriyle ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız gar istasyonuna da gidebilir, istasyonu gördükten sonra Diyarbakır’ın farklı güzelliklerini görebilirsiniz. Diyarbakır tarihi ve doğal güzelliklerini görebilir, gezinizin benzersiz geçmesini sağlayabilirsiniz.



9. Kent Meydanı
Kent Meydanı, Diyarbakır’ın ilgi çeken alanlarından bir tanesidir. Diyarbakır’ın yüzü olarak nitelenen Kent Meydanı, yüksek mekân kalitesine sahiptir. Bunun yanı sıra Kent Meydanı 65.752 m2lik bir alanı kaplayan geniş bir meydandır.

Ziyaretçilerin keyifli anlar geçirebilmesi için yer yer oturma alanlarına sahiptir. Öte yandan tekrarlayan merdivenler bulunduğundan meydan, dikkat çekici bir görünüm elde eder.

Pek çok yeniliğe sahip olan Kent Meydanı’nın çevresinde yer alan alanlar, eğrisel forma sahip gezinti yollarıyla birbirine bağlanır. Bu durum, meydanın tasarımının oldukça farklı olduğunu da gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda meydan içinde gezinti yolları bulunmakta olup bunların her biri, ziyaretçilerin doğa ile baş başa bir yürüyüş gerçekleştirmesini olanaklı hale getirir.



10. On Gözlü Köprü
On Gözlü Köprü Dicle Köprüsü olarak da bilinen tarihi bir köprüdür. On kesik kemer üzerine inşa edilmiş olan On Gözlü Köprü, Dicle’nin her iki yakasını birleştiren bir alandır. Her ne kadar Kadı Ebü’l-Hasan Abdülhavid tarafından 1064 ve 1065 yılları arasında yapıldığı düşünülse de yapılan araştırmalar, köprünün çok daha eski bir zamanda yapıldığını belirtmektedir.

Farklı zaman dilimlerinde onarılan köprü, muhtemelen en son 1899-1900 yıllarında onarılmıştır. 180 m uzunluk, 7-8 m yüksekliğe sahip olan On Gözlü Köprü, gerçekten de on göze sahiptir. Köprünün inşasında kireç harçlı molozların kullanıldığı düşünülmektedir.

Arazinin yapısına göre yapılan köprünün mimari özelliklerine bakıldığında bu durum çok daha iyi anlaşılmaktadır. Köprünün korkulukları moloz ve kesme taştan yapılmış olup köprü, ziyaretçilerin ilgisini çeken yapılar arasında yer alıyor.



Diyarbakır’da Gezilecek Yerler
Diyarbakır gezilecek yerler, birçok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırır. Geçmişten günümüze kadar gelen yemekleri ve geleneksel özellikleriyle benzersiz bir bölge olduğunu kanıtlar. Gezilecek yerlerinin çeşitliliği ile ön plana çıkan Diyarbakır’da muhteşem anlar yaşayabilirsiniz.


ALINTI
yeSa, Overdose, ZaNa ve 2 diğerleri bunu beğendiler..
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 31 Ocak 2024, 17:19   #2
Standart

Oyyyysss kurban olurum şehrime güzel şehrim, her yeri tarih, her yeri ayrı güzel gezmeye doyum olmaz, hele yemekleri, buraya zayıf gelen, kilo alıp gider 😍❤️
Emeklerine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok güzel paylaşım olmuş.

She, ZaNa ve Hobby bunu beğendiler.
 
Alt 31 Ocak 2024, 18:08   #3
Carpediem
Hobby - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
yeSa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Oyyyysss kurban olurum şehrime güzel şehrim, her yeri tarih, her yeri ayrı güzel gezmeye doyum olmaz, hele yemekleri, buraya zayıf gelen, kilo alıp gider 😍❤️
Emeklerine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok güzel paylaşım olmuş.
Çok dostum var diyarbakırda davet edilyolar sağolsunlar bir gün gidecem inşallah tur yapacam

yeSa bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 31 Ocak 2024, 18:51   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir doğulu olarak doğuda ki bütün şehirlerimiz güzel ama. Diyarbakır hem tarihi olarak hemde kültürel olarak daha ağır basıyor. Gezilmesi gereken bir şehir..

yeSa, ZaNa ve Hobby bunu beğendiler.
________________

~ E & B ~
 
Alt 31 Ocak 2024, 18:52   #5
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yemeklerini çok merak ettiğim bir şehir gezilecek yerleri de çokmuş, aklım fikrim yemekte

yeSa ve Hobby bunu beğendiler.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 
Alt 31 Ocak 2024, 20:27   #6
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir doğulu olarak doğuda ki bütün şehirlerimiz güzel ama. Diyarbakır hem tarihi olarak hemde kültürel olarak daha ağır basıyor. Gezilmesi gereken bir şehir..


She hanımcım sen doğulu musun, ben seni Bursa diye biliyorum, dogunun neresindensin

She bunu beğendi.
 
Alt 31 Ocak 2024, 23:22   #7
Kayıtlı Üye
ZaNa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir Van’lı olarak Amed’ e aşığım <3 Diyarbakır



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Size gelsin Kizlar

She, yeSa ve Hobby bunu beğendiler.
________________

Sessiz Çığlık!!!
 
Alt 01 Şubat 2024, 11:09   #8
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
yeSa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster




She hanımcım sen doğulu musun, ben seni Bursa diye biliyorum, dogunun neresindensin
Muş yani baba tarafı muş anne tarafı. Rusya / Ahıska
Ama bence baba nereli ise çocukta oralı

yeSa ve Hobby bunu beğendiler.
________________

~ E & B ~
 
Alt 01 Şubat 2024, 20:53   #9
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster


Muş yani baba tarafı muş anne tarafı. Rusya / Ahıska
Ama bence baba nereli ise çocukta oralı


Kesinlikle öyle hanımefendicim baba nereliyse çocukta oralıdır

Hobby ve She bunu beğendiler.
 
Alt 29 Nisan 2024, 21:22   #10
Standart

ahanda benım memleketimmmmmmmmmmmmmm

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:02.