IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2021, 22:19   #1
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Polenler, Alerjik Burun ve Sinüzit İlişkisi

Burun yapısı itibariyle oldukça karmaşık ve birçok fonksiyonu yerine getiren bir organdır. Nefes alma fonksiyonunun yanısıra; koku alma, tat alma, sesin rezonansının ayarlanması, enfeksiyonlara bariyer olma gibi daha sayamadığımız bir çok görevi yerine getirir.

Burun kabaca; orta bölmesinde bir septum, her iki yan duvarlarında konka dediğimiz burun etleri ve arka bölümünde koana adı verilen ağız boşluğuna açılma bölgesinden oluşmaktadır. Aynı zamanda baş bölgesindeki sinüsler küçük boşluklarla burun bölmelerine açılmaktadır. Bu geçiş bölgeleri o kadar önemlidir ki, tıkanmaları halinde tekrarlayan baş ağrıları geniz akıntıları, sık tekrarlayan sinüzit enfeksiyonları oluşabilir.

Burun tıkanıklığının başlıca sebeplerinden birisi de burun etlerindeki büyümelerdir. Özellikle mevsim ilkbahar aylarında ortaya çıkan polenler, alerjiye yatkın kişilerde konka adı verilen burun etlerinde ciddi derecede büyümeler yapabilmektedir. Konkaların büyümesi hem burun boşluğunu daraltarak nefes alma problemlerine sebep olabilmekte hem de tıkayıcı etkisi ile sinüslerin havalanmasını bozabilmektedir. Ayrıca polen vb alerjenler burun içinde ve sinüslerde de ödem yaparak sinüslerin havalanmasını kötü yönden etkiler. Havasız kalan sinüslerde doğal olarak mikroorganizmaların birikimi daha kolay olmakta ve bu durum da sık tekrarlayan sinüzit semptomlarına sebep olabilmektedir.

Sinüzit enfeksiyonu toplumda basit bir durum olarak bilinmektedir. Aksine ilerleyen vakalarda göz apselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) kadar gidebilen bir çok tehlikeli duruma sebebiyet verebilirler. Bu sebeple daha sinüzit olmadan önce korunma yöntemlerinin uygulanmasında fayda vardır. Bu korunma yöntemlerinin belki de en önemlisi burun havalanmasının korunması gelmektedir. Son yapılan çalışmalarda henüz alerji semptomları başlamadan önleyici tedavi alan hastalarda semptomların ve komplikasyonların çok daha az görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yatkın bünyelerde polen mevsimi daha gelmeden önleyici tedavi başlanmalı burun ve sinüslerin havalanması kontrol altında olmalıdır. Aynı şekilde yine burun havalanmasını bozan burun kemik-kıkırdak eğrilikleri, tıkayıcı burun etleri ilaç veya ameliyatla tedavi edilmelidir. Özellikle yüz orta kısım ve alın bölgesinde yoğunlaşan baş ağrıları olduğunda mutlaka bir KBB doktoruna başvurulmalıdır.
________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:01.