IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2021, 08:42   #1
emotions and memories
Rü_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Post Kul Hakkı..

1. Otobüs kuyruğuna kaynak yapmak
Uzun uzadıya kuyruklarda, dakikalarca beklenilen otobüsler çok sinir bozucudur. Ancak bu hiçbir zaman Müslümanlığımızdan taviz verebileceğimiz anlamına gelmemeli. Bir sıra öne kayman, ittirip geçmen, sonradan gelmene rağmen ilk binmen kul hakkıdır. Basit gibi görünür ama değildir!


2. Kopya çekmek
Hocalar zor sorabilir, belki ciddi nedenler yüzünden de çalışamamış olabilirsin, hatta hoca hiç anlatmadığı yerden de sorabilir. Ancak bunlar seni hileye itmemeli. Günümüzde kopya çok normalleştirilmiştir ama hayır. Sen Müslümansın. Hakkınla ne biliyorsan onu alırsın. Bir küçük göz kayması -kasti- bile haktır kardeşim. Sınav, ödev, not hepsinde bu böyle, hakkın olmayan helal değildir. Yalakalıklar, soruları almalar vs caiz olmaz.


3. Hakkın olmayanı yemek
Tenefüslerde dolup taşan kantinde, aralarda ya da yurtta yemek saatinde ve hatta restoranlar da… Her ne şartta olursa olsun birilerinin önüne geçmen, hakkını alman doğru olmaz. Hakka girer. Çünkü o, onun hakkıydı ve sen elinden aldın. Hakkın olmayanı yedin, nasıl helal dersin. Yine yemekhanelerde sınırlı olan şeyleri, hakkından daha fazla almış olduğunda da geçerli bu. O başkasınındı!

4. Sokakların hakkını verememek
Sokaklarda insanlar daha bir özgürce davranıyorlar, halbuki bu kadar çok insanın olduğu yer de bu mümkün mü? Fotoğraf çekenler mesela, izni olmadan bir kimsenin fotoğrafını çekemezsin. Onun hakkını ihlal edersin. Ne biliyorsun gönüllü olduğunu? Üstüne bir de başkalarına gösterme eğilimi mevcut. Aman ha, dikkat!


5. Evi ziyaret edebine uymamak
Evler bizlerin en mahrem mekanlarıdır. Efendimiz ev adabından bile bahsetmiştir. Kapı 3 kere çalınır, açılmazsa dönülür. Bunun üzerine ısrar etmek, izinsiz girmek, evi gözetlemek, tecessüs etmek doğru değildir. Kul hakkıdır!
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:17.