IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 18:14   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kedi ve Köpeklerde Kulak Uyuzu

Kedilerde ve köpeklerde kulak uyuzu rahatsızlığı nasıl ortaya çıkar? Neden olur? Bulaşıcı mıdır? İnsanlara bulaşır mı? Tedavisi nasıl gerçekleşir? Nasıl geçer? sorularının yanıtı ve fazlası yazımızda yer almaktadır.


Kedi ve köpeklerde kulak uyuzu problemine “Otodectes” adlı akar neden olmaktadır. Bir enfeksiyon problemi olan rahatsızlık tedavi edilmemesi halinde kronikleşerek daha farklı sorunlara yol açabildiği için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Kedi ve Köpeklerde Kulak Uyuzu Nasıl Oluşur?

Kuyruk, boyun, kulak ve baş bölgesinde görülen parazitler, kedi ve köpeklerde kulak uyuzu enfeksiyonuna yol açabilir. Bu enfeksiyon mantar hastalığı ile karıştırılsa da mantar hastalığından farklı bir yapıda ortaya çıkar. Tek kulakta görülebileceği gibi aynı anda iki kulakta birden de görülebilen enfeksiyon sonucunda hayvanda kaşıntı artarak, bu kaşıntı kanlanmaya kadar gidebilir.
Kedi ve köpeklerde temizlik rutin bir şekilde yapılmalıdır. Bu sevimli dostlarımızda temizliğin sağlanamaması halinde, kulak parazitleri çoğalarak başta kulak uyuzu olmak üzere farklı komplikasyonların ortaya çıkması mümkündür. Kedi ve köpeklerde sağlıklı beslenmenin olmaması da vücut dirençlerinin düşmesine ve bu rahatsızlıkların daha sık görülmesine neden olur.

Kulak uyuzu gibi rahatsızlıklarda hayvanların beden temizliklerinin yanı sıra yaşam alanlarının temizliği ve hatta ortam sıcaklığı dahi önemli rol oynayabilir.

Kulak Uyuzu Belirtileri Nelerdir?

Kulaklarda görülen kanlanmalar, akıntı ve kaşıntının artması birlikte kedi ve köpeklerin farklı tavırlar sergilemesine neden olur. Bunlar önemli birer belirti olsa da görülen her kaşıntı ve akıntının kulak uyuzu olduğunu söylemek mümkün değildir. Kedi ve köpeklerde kulak uyuzu belirtileri şu şekilde sıralabilir;
  • Kulaklar ve çevrelerinde görülen sıklıkla tekrar eden kaşıntılar en önemli belirtidir.
  • Hayvanın kaşıntıya bağlı olarak sıklıkla başını salladığı ve ancak bu kaşıntıların biraz farklı bir biçimde olduğu görülür.
  • Kaşıntıyla birlikte seyreden kulak akıntıları önemli bir belirtidir. Kulaktan gelen akıntı bazen kanlı olarak görülebilir.
  • Kaşıntı ve kanlanmanın bir neticesi olarak kulak kısmında kahverengi, kırmızı ve siyah kabuklanmalar görülebilir.
  • Köpek ve kedilerde kulak uyuzu rahatsızlığında meydana gelen akıntı, rahatsızlığın uzun süre devam etmesiyle birlikte kötü kokulu bir akıntı halinde gelebilir.

Kedi ve Köpeklerde Kulak Uyuzu Tedavisi

Köpek ve kedilerde kulak uyuzu tedavisi, görülmeye başlandığı andan itibaren yapılmalıdır. Bu sayede koku ve kanlı akıntının biran önce önüne geçilebilir ve kaşıntıdan meydana gelen kabuk bağlama problemi önlenebilir. Fark edildiği anda tedavinin başlaması, enfeksiyonun ilerlemesi için oldukça önemlidir.
Hayvandan alınacak örneklerin klinik yollarla mikroskop vasıtasıyla incelenmesi enfeksiyon tanısının konulabilmesi için önemlidir. Veteriner, hayvan sahibinden enfeksiyonun öyküsünü dinleyerek de tanı koyabilir. Kulakta görülen benzer problemin türü ne olursa olsun, antiseptik solüsyonlar ile kulak temizlemesi veteriner tarafından yapılır.
Temizleme işleminden sonra hayvana verilecek antiparazit ilaçları, rahatsızlığın tedavisinde önemli rol oynar. Bu ilaçlar klinik ortamında verildikten sonra, hayvanı sahiplenen kişiler tarafından da evde verilmeye devam edilmelidir. Ardından antibiyotik kullanımına geçilerek, hayvanın vücut direncinin artması sağlanmalıdır.

Kulak Uyuzu İnsanlara Bulaşır mı?

Kedi ve köpeklerde görülen kulak uyuzu enfeksiyonun, insanlara bulaştığına dair bir bulgu yoktur. İnsanlara bulaşmadığı bilinmekle birlikte enfeksiyon bölgesinde farklı parazitlerin bulunma ihtimaline karşın, çıplak elle bölgeye dokunulmaması daha sağlıklı olacaktır.
________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:51.