IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By ESinti
  • 1 Post By Ozi

 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Temmuz 2021, 16:52   #1
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Evcil hayvan İGUANA

EVCİL HAYVAN BAKIMINDA FARKLI BİR TERCİH: İGUANA
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Diğer evcil canlılara göre bakımı daha pahalı ve daha zor olan iguanalar, sabır isteyen hayvanlardır. Uzun ömürlü ve büyük ebatlara ulaşabilen bu ilginç canlılar, sıcak iklimlerde yaşarlar. Anavatanları Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika’dır. Birçok türü olan iguanalar, kertenkele ailesine mensuptur. Özellikleri bilinmeden asla sahiplenilmemelidirler.

İguanaların Genel Özellikleri
Vahşidirler, evcilleşmeleri zaman alır.
Ortalama 20 yıl yaşayabilirler.
Boyları 2 metreye ulaşan iguana türleri bulunur.
Evde bakılan türleri iyi bir bakımla 18 kiloya kadar çıkabilirler.
Banyo yapmak zorundadırlar.
Ot obur canlılardır.
Erkekleri dişilerine göre daha agresiftir.
Yılda iki kez deri değiştirirler.
Derileri pullu ve kalındır.
Soğukkanlı hayvanlardır.
Sıcak iklimleri severler.
Kuyruklarını denge ve savunma aracı olarak kullanırlar. Kuyrukları çok güçlüdür, savurdukları zaman insan kemiğini kırabilir. Kuyrukları koptuğunda tekrar kuyruk çıkarabilirler.
Yukarıdan gelen saldırıları görebilecekleri üçüncü bir gözleri vardır. Fakat bu göz, flu görür.
Otçul olmalarına rağmen çok keskin dişlere sahiptirler.
Çok iyi yüzerler.
Yumurta ile ürerler. Çiftleşmelerinden 65 gün sonra dişileri 10 ile 30 tane yumurta bırakır. Kuluçka süresi 120 günü bulabilir.


İguana Bakımı
İguana bakımı, diğer evcil hayvanların bakımına kıyasla zordur. Evcilleşmeleri için ilgi ve zaman beklemesinin yanında hastalıklara karşı hassas olması ve bakım malzemelerinin diğer evcil hayvanlara göre daha pahalı olması iguana bakımının farkını ortaya koyar. İguanalar geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Onlara sağlayacağınız teraryum, iguananın türüne göre değişir. Örneğin yeşil iguanalar küçük türler değildir ve onlar için büyük bir yaşam alanı sağlamalısınız. Bu farklı canlılara evinizde doğal ortamlarına benzer bir ortam sağlarsanız çok mutlu olacaktır.

Teraryum ya da kafesin havalandırması olmasına ve kapaklı olmasına dikkat edin. Kapaksız bir kafes iguanalar için kaçış yolu demektir. İguanalar için ortam ısısı özellikle sindirim sistemleri açısından çok belirleyicidir. Sıcak iklim canlıları olan bu soğukkanlı hayvanların kafeslerinde mutlaka ısıtıcı lamba ve ısıtıcı kaya bulunmalıdır. İguana ısınma kayalarına buradan ulaşabilirsiniz. İguananın yaşam alanı 25 derecenin altına düşmemelidir.

İguanalar, doğal ortamlarında saatlerce güneşlenirler. Bu yüzden güneşlenme alanına da ihtiyaç duyacaklardır. Suyu ve geniş alanlarda yüzmeyi çok severler. Özellikle deri değiştirme dönemlerinde banyo yapmaya çok ihtiyaç duyarlar. Normal zamanlarda da haftada bir kez ya da en az 10 günde bir banyo yapmaları gerekir. Banyo suyu 35 derece civarında olmalıdır. Banyo sonrası İguananın soğuk almamasına dikkat etmelisiniz. İguanaların tırnakları kesilir. Uzadıkça bu ilginç dostunuzun tırnaklarını kesmelisiniz.


İguana Beslenmesi
İguana, sert görüntüsünün aksine tamamıyle otçuldur. Doğal yaşam alanlarında Genellikle ağaçlardaki yeşil bitkileri, otları, yaprakları, çiçekleri, sebze ve meyveleri yerler. Ama bazı iguana türleri böcekler ile de beslenirler. Evde beslenen iguanalara ise marul, salatalık, roka, dereotu, brokoli, lahana, biber gibi yeşil sebzeler ile havuç, domates, mantar ve şalgam gibi sebzeler de verilebilir. Kayısı, incir, elma çilek ve kavun gibi meyveleri de severler. Doğada çiçek ve çiçek yapraklarıyla da beslendikleri için bu farklı canlılara gül ve gül yaprağı da sunabilirsiniz. Burada sözü edilen tüm gıdaları belli ve az miktarda vermeniz iguananın sağlığı açısından elzemdir, yoksa hayvanda ciddi rahatsızlıklar olabilir.

Yonca ve buğday çimi iguanaların beslenmesinde çok önemlidir. Bu canlıların bağırsak sağlığı için bu besinler faydalıdır. Fakat bunları temin etmek zor olacağından pelet biçiminde veya kurutulmuş olarak da bu gıdaları elde edebilirsiniz. Hayvansal gıdalar ise iguanalarda rahatsızlıklara yol açabileceğinden bu hayvanların besinleri arasında olmamalıdır. İguana beslenmesinde asıl kullanacağınız iguanalara özel üretilmiş yemlerdir. Bu yemler içinde iguanaların ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller de bulunur.

İguanalar, 2 yaşına kadar yavru statüsündedirler. Yetişkinliğe geçene kadar kalsiyum ve diğer vitaminlere çok ihtiyaç duydukları için onlara besinlerinin yanında bu takviyeleri de yapmalısınız. Hastalıklara hassas sürüngenler oldukları için bu canlıların temizliği büyük önem taşır. Bu nedenle kafesteki yiyecekler her gün tazelenmeli ve her gün İguananın suyunun klorsuz ve temiz olması sağlanmalıdır. Su ve mama kapları her gün yıkanmalıdır. Su kabı ise büyük olmalıdır, çünkü iguanalar su kabının içine girerek sularını içerler.
Ozi bunu beğendi.
 
Alt 14 Temmuz 2021, 16:56   #2
Ozi
M.K.A
Ozi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğinize sağlık güzel paylaşım

ESinti bunu beğendi.
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:11.