IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Merve

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2023, 11:19   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kanaviçe Nedir ?




Kanaviçe Nedir?

Kanaviçe diğer adıyla çarpı işi, keten bir bez üzerine yapılan işlemelere denilmektedir. İlk yapılan kanaviçe örnekleri yıllar öncesine dayanmaktadır. Yıllardır süren geleneksel Türk el sanatı olarak geçer. Kolay bir işleme türü değildir. Sabır gerektiren yavaş ilerleyen bir türdür. Genelde nakışla karıştırılmaktadır fakat kanaviçe nakıştan daha farklı bir işleme türüdür. Kanaviçeyi nakıştan ayıran nokta işlendiği kumaştır. Kanaviçe kare deseninde bir keten kumaşın üzerine çapraz şekilde bir modele göre yapılan el işine denilir. Evde kanaviçe yapmak için gerekli bazı malzemeler vardır. Bu malzemeler ile modeller bulunarak kanaviçe yapılabilir. Bu işleme türünü iyi bir şekilde öğrenmek ve ilerlemek için çoğu yerde halk eğitim merkezlerinde kanaviçe kursları bulunmaktadır. Ücretsiz olan bu kurslara herhangi bir şart aramaksızın herkes katılabilmektedir.

Kanaviçe İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

Kanaviçe yapmak için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. İlk olarak yapacağınız model için bir şablon bulmak gereklidir. Bu şablon işleme veya örgü dergilerinden, sosyal medya gibi alanlardan bulunabilir. Şablon bulunduktan sonra tuhafiyelerde satılan etamin kumaşı, işleme yapılacak modele göre renkli iplikler, çarpı işi iğnesi ve kasnak bulunmalıdır. Evde kanaviçe yapmak için bu malzemeler yeterlidir. Temel ve basit bir kanaviçe yapımı için lazım olacak bütün malzemeler bu şekildedir. Kanaviçenin modelinin zorluğuna ve büyüklüğüne göre malzemeler değişebilmektedir.

Kanaviçe Nasıl Yapılır?

Kanaviçenin yapılacağı bez türü yapılış şeklini de değiştirmektedir. Düz bir kumaşa işleme yapılacak ise ilk olarak o kumaşa teyelleme yapılmalıdır. Teyellemede bir bez kumaşın üzerine iğne iplik ile teyellenir ve onun üstünden çarpı işi yapılır. Daha sonra o bez oradan sökülür. Düz bir bez değil de etamin kullanılacaksa da direkt çarpı işi yapılmaya başlanabilir. Adından anlaşıldığı gibi çarpılar ile işleme yapılmaktadır. Bu işlem bir alt çizgi ve bir üst çizgi olarak devam eder. İplik etamin iğnesine geçirilir ve daha sonra iğne etaminin arka kısmından sokulup a noktası denilen yerden çıkarılır. Daha sonra çaprazında kalan B noktası denilen yerden geçip c noktasından çıkılır. Ve böylece ilk işleme olmuş olur.




Evde kanaviçe yapmak için pratiklik önemlidir. Zamanla el alışır ve güzel işler ortaya çıkar. Kolay bir işleme türü değildir, sabırla işleme yapılmalıdır. Kanaviçe yapılırken bazı tekniklerde kullanılmaktadır, bu teknikler yeni başlayanlardan ziyade yıllardır bu işlemeyi yapanlar için daha uygundur. Bu tekniklere örnek olarak Fransız düğümü verilebilir. Fransız düğümüne tohum işi tekniği de denilmektedir. Bu teknikte İplik iğnenin üzerine saat yönünün ters tarafına doğru iki kere dolanır. Daha sonra iplik ile birlikte iğne kumaşa işlenir ve düğüm şeklini alır. Oluşan bu düğüm şekline tohum işi tekniği denilmektedir. Bu teknikle güzel işler ortaya çıkmaktadır. Kasnak ile de kanaviçe yapılmaktadır. Fakat kullanımı diğer yöntemlere göre daha zor olduğu için çok tercih edilmemektedir. Kasnak ile genelde kanaviçe sanatında ilerlemiş kişiler işleme yapmaktadır.

Kanaviçe Nerelerde Kullanılır?

Kanaviçe eski zamanlarda çok kullanılırdı. Günümüzde kanaviçeli eşyalar çok popüler olmasa da hala kullanılmaktadır. Kanaviçe yatak örtülerine, çarşafların etek kısımlarına, yastıklara, masa örtülerine ve seccadelere işlenmektedir. Aynı zamanda günümüze uyarlanarak kanaviçe işlenmiş aksesuarlarda kullanılmaktadır.




Alıntı





Merve bunu beğendi.
________________

~ E & B ~
 
Alt 03 Aralık 2023, 11:28   #2
Standart

Hiç beceremediğim bir iştir...

She bunu beğendi.
________________

Hayvan severlik bir ünvan değildir.İnsan olmanın gereğidir..


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:37.