IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Dünyadan Haberler Dünya üzerindeki tüm gelişmelere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Mayıs 2023, 10:51   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Güneş Enerjisi İlk Kez Fosil Kaynak Harcamalarını Geride Bırakıyor

Güneş Enerjisi İlk Kez Fosil Kaynak Harcamalarını Geride Bırakıyor


Uluslararası Enerji Ajansının bu hafta açıkladığı verilere göre 2023 yılında gerçekleşecek yatırım faaliyetlerinde temiz enerjiye ayrılan payın fosil yakıtlara yapılan harcamaları geride bırakacağı gözlemlendi. Özellikle güneş enerjisi projelerinin ilk kez petrol üretimi harcamalarını geçecek olması dikkat çekiyor.

Sürdürülebilirlik yakın dönemin en önemli konularının başında yer alıyor. Fosil yakıtların kullanımı ve yatırımına yönelik varolan tutumdan ziyade dünyada çevreci bir yaklaşım hızla yayılmaya başladı. Devletler ve ulusal/uluslararası şirketler, temiz enerjiye ve döngüsel ekonomiye uygun projeleri yatırımlarının odağına aldı.

Uluslararası Enerji Ajansının yeni yayımlanan Dünya Enerji Yatırımı raporuna göre yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık yatırım, fosil yakıtlardaki %15’lik artışa kıyasla 2021’den bu yana yaklaşık dörtte bir oranında artış gösterdi. Temiz enerji harcamalarının ise yaklaşık %90’ının gelişmiş ekonomilerden ve Çin ekonomisinden beslendiği belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansının İcra Direktörü Fatih Birol, “Fosil yakıtlara yatırılan her bir doların yaklaşık 1,7 doları artık temiz enerjiye gidiyor. Beş yıl önce bu oran bire birdi. Bu durumda görülüyor ki temiz enerji, birçok insanın düşündüğünden çok daha hızlı bir şekilde ilerliyor” dedi.

Dünya Enerji Yatırımı raporuna göre 2023’te güneş enerjisi harcamalarının günde 1 milyar doları veya yıllık bazda yaklaşık 380 milyar doları aşması bekleniyor. Üstelik bu istatistik, ilk kez petrol üretimi harcamalarına yapılan yıllık bazda yatırımların üzerinde bir rakamı ifade ediyor.

Enerji düşünce kuruluşu Ember’ın veri öngörüleri başkanı Dave Jones konuyla ilgili basına verdiği demecinde “Bu veriler, güneş enerjisini gerçek bir enerji süper gücü olarak taçlandırmak anlamına geliyor. Güneş enerjisi, dünya ekonomisinin hızlı bir şekilde karbondan arındırılması için sahip olduğumuz en büyük araç olarak ortaya çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansının verilerine göre 2023’te dünya çapında enerjiye yaklaşık 2,8 trilyon dolar yatırım yapılacak. Özellikle bu yatırımların 1,7 trilyon dolarından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarına, nükleer enerjiye, elektrikli araçlara ve verimlilik iyileştirmelerine gitmesi bekleniyor. Geri kalan kısım ise petrol, gaz ve kömüre gidecek. Dünya Enerji Yatırımı raporunda fosil yakıt arzına yapılan yatırımın 2023’te %6 artarak 950 milyar dolara çıkacağı bilgisi yer alırken mevcut fosil yakıt harcamalarının, yüzyılın ortasına kadar karbon emisyon salınımına yönelik ortaya konulan net sıfır hedefine ulaşmak için olması gerekenden çok daha yüksek olduğunun da altı çizildi.


Alıntı
 
Alt 26 Mayıs 2023, 12:09   #2
Dalımı incitenin Ağacını kökünden Sökerim...
EsrarLı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İşimiz Bu Güneşin olduğu Heryerdeyiz msskkskd

________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:27.