IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 19:59   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gebe Koyunlarin Beslenme Gereksinimleri Ve Onemi

Gebelerin ozellikle gebeligin son ucte birlik doneminde beslenmesinin fetal agirliklari, yeni dogan kuzularin canliligi, olum orani, annenin sut uretimi, kuzularin buyume hizi, gebelik toksemisinin baslangici ve vucut agirligi ve satista olgunluk uzerinde etkileri buyuktur. Sonuc olarak, bu enerji, protein, mineral ve vitamin diyeti uc doneme bolunebilir. Hamileligin erken doneminde, fetal buyume minimumdur ve koyunlarin beslenme gereksinimleri, idame asamasinda gozlemlenenden biraz farklidir. Bu nedenle koyunlarda gebelik doneminde benzer ozellikler gostermektedir. Yem kalitesiz olmadigi ve koyunlarin vucut durumu etkilenmedigi surece, gebeligin erken donemlerinde tahila nadiren ihtiyac duyulur.
Gebeligin baslangicinda (1 ay), bu donemde diyetteki herhangi bir ani degisIklik, embriyonik olumlere neden olabilir. Embriyo, dollenmeden 16 gun sonra yerlesir. Ikinci donemde, gebeligin ortalarinda (2. ve 3. aylar) hayvanlarin ihtiyaclari hala dusuktur; bir disinin gecimine esdegerdir. Gebelik doneminin sonu olan ucuncu donem, fetus ya da fetuslerin gelisimi nedeniyle ihtiyaclarin giderek artmasi nedeniyle en kritik donemdir. Rahim hacmi karin icinde giderek daha fazla yer almaktadir; ayni zamanda sindirim sistemini de sIkistirir. Koyun yutma kapasitesi buyuk olcude azalir; ozellikle enerji acisindan zengin olan kucuk bir gida (yiyecek hizli bir sindirim gecisine sahiptir) ile tamamlanmayi gerektirir. Bu tamamlamaya buharlama denir.


Laktasyona ek olarak, fetal buyume ve sut uretim potansiyelinin gelismesi nedeniyle bu, beslenme acisindan en zorlu asamadir. Fetal buyumenin % 80’inden fazlasi gebeligin son 6 haftasinda gerceklesir. Bu donemde yetersiz beslenme (ozellikle enerji bakimindan) koyunlarin sut uretimi, dogum agirligi ve kuzularin canliligi (hayatta kalma potansiyeli) uzerinde zararli etkilere sahiptir. Koyun yuzdesi % 200’den fazla olanlar icin koyun basina gunde en az 335 g (0.75 libre tahil karisimi) almalidir. Buzagilama sirasinda koyun, istahsizlik nedeniyle nispeten dusuk bir alim yasayacaktir. Bu nedenle, emzirme ihtiyaclarini karsilamak icin (0.6 FU ve 120 g DNM/litre sut), gec gebelik doneminde koyunlarin kaybedilen yag rezervlerini geri kazanmasini saglamak icin diyet yesil otlatma veya yemle beslenmeye dayali olmalidir. Koyun olumune yol acabilecek Mg eksIkliginden kaynaklanan cim tetani gibi bazi hastaliklardan kacinmak icin cimin genc olmamasi siddetle tavsiye edilir. Yesillik, iskembede sindirim bozukluklarina neden olabilecek gaz birikmesinden kaynaklanan hava kosullarindan kacinmak icin baklagiller acisindan zengin olmamalidir.Gebe Koyunlarin Beslenme Gereksinimleri ve Onemi


Azotlu malzeme ve mineral eksIkligi, kuzularin yasaya bilirligi ve agirligi uzerinde her zaman uzucu sonuclar dogurur. Onemli bir enerji yetersizligi, rezervlerin vucutta asiri hareketlenmesine neden olur ve gebelik toksemisi riski tasir. Bu zorlugu gidermek ve iyi bir emzirme baslangici saglamak icin sunlari yapmaniz onerilir:
• Koyunlari tarayin ve tek kuzulu olanlari cift kuzulu olanlardan ayirilmalidir.


• Gruplari vucut durumuna gore yapilmalidir
• Manipulasyonlardan, ozellikle termal stresden kacinilmalidir
Dogumlarin basarisi onlarin beslenmesinin hazirlanmasina ihtiyac duymaktadir. Pratikte, katlari tasiyan koyunlar icin gebeligin son 6-8 haftasinda bakimin 1.5 katina esit enerji alimi saglamak gerekir. Aslinda, bu kritik asamada koyunlara bir tamamlayici saglama islemi olan buharlamayi kullanilmaktadir. Bu takviye, kurslarin durumuna gore gunde 200-400 gr konsantre oraninda degisir.


Emziren Disilerin Beslenmesi
Laktasyonun ilk ayinda kuzu, annenin sut uretimine baglidir. Ihtiyaclar onemlidir ancak alim kapasitesi 3 hafta ile sinirlidir. Yetistirme doneminden sonra maksimum sut uretim seviyesine cok hizli ulasilir:
• Koyun iki kuzuyu emzirdigi 15. gunde.
• Koyun bir kuzuyu emzirirken 3. haftada.
Bu donemde, enerji dengesi negatiftir ve hayvan vucut rezervlerini kullanabilir. Ayda 2 kg (kadinin dogumdan onceki durumuna bagli olarak 1-4 kg) kilo vermeyi normaldir. Emziren koyunlar tipik olarak kuzulamadan 3-4 hafta sonra maksimum sut uretimine ulasirlar ve laktasyonun ilk 8 haftasinda toplam sut verimlerinin% 75’ini uretir. Iki kuzuyu muhurleyen koyun, sadece bir kuzuyu besleyene gore% 20-40 daha fazla sut uretir. Kuzu buyumesi cok onemli oldugundan ve koyun sutunun uretimine bagli oldugundan, sut uretimini optimize etmek cok onemlidir. Cok sIk olarak, koyunlarin emzirdikleri kuzu sayisina gore yeterli miktarda yiyecek almadigi surulerde gorulmektedir. Cogu durumda, emzirmenin ilk 4-6 haftasinda rasyonlarda yeterli miktarda tahil bulunmaz, bu da enerji eksIkligine ve sIklikla proteine neden olur. Koyunlarda sut uretimi, sut sigirlarinda oldugu gibi ayni diyete baglidir. Bu emzirme doneminde sunlari yapilmasi gerekecektir:


• Annelerin azot ihtiyaci karsilanmalidir (daha fazla rezervleri vardir).
• Hayvanin rezervlerini harekete gecirdigini bilerek enerji acigini sinirlandirilmalidir
• Yutma kapasitesi saglanmalidir. Aslinda kuzulamadan 5-6 hafta sonra tekrar optimal seviyesine ulasir.
Gebe Koyunlarin Beslenme Gereksinimleri ve OnemiBu bilgiler, ister yazin ister kisin yilda bir kez kuzulama durumunda uretim asamalarini tartisir. Basarili olmak icin, hizlandirilmis bir kuzulama programini benimseyen cobanlar, koyunlarinin saglik durumunun ortalamanin uzerinde olmasini saglamalidir. Damizlik yeniden dogum yapacaklarini bekliyorsa ve sutten kesimde kuzu sayisi ve agirligi acisindan iyi performans gosteriyorsa koyunlarin emzirme doneminde cok fazla kilo vermemesi gerekir. Iyi bir suru beslenmesi icin en sIk gozden kacan adim vucut kondisyonunun degerlendirilmesidir. Ciftci koyunlarin yemlere nasil tepki verdigini belirlemek icin surusunun vucut durumunu olcmelidir. Bu adim ihmal edilirse, yem orneklemesi ve rasyon degerlendirmesi gereksiz olacaktir. Ciftci, surunun kendisine saglanan yiyecege nasil tepki verdigini degerlendirmelidir. Vucut kondisyonunun degerlendirilmedigi durumlarda, iyi suru beslenmesi saglanamaz.



Diyetin Koyun Sutunun Uretimi ve Bilesimi Uzerindeki Etkisi
Besin, hayvansal uretimi duzenleyen ana faktorlerden biridir. Hayvansal urunlerin kalitesine oldugu kadar miktarina da etkileri not edilebilir. Sut koyunlarinda sut uretimi, gida duzeyine ve diyet bilesenlerinin kalitesine baglidir. Iki yem turu(yesil arpa ve fig arpa) uzerinde yapilan bir calisma, toplam sut uretiminin tamamlamadan etkilenmedigini, ayrica arpa ve fig uzerinde gunluk uretimin sirasiyla 460 ve 430 ml oldugunu gostermistir. Ayni baglamda, yulaf otlayan Sicilo-Sarde koyunlarinin urettigi sut miktarinin Phalaris meralarindan daha fazla oldugu tespit edilmistir. Meraya dayali bir diyetle uretilen sut, agillarda saman ve silajla beslenen koyunlardan daha fazla yag ve protein icerir. Bu sonuclar, yesil yem katkili veya eklenmemis koyunlarin sutunun yag (77,4’e karsi 69,1 g/kg) ve proteinler (62,4’e karsi 59,4 g/kg) bakimindan daha zengin oldugunu savunan kisiler tarafindan dogrulanmistir.


Bersim, sulla ve medicago gibi baklagil otlaklarinin kullanimi koyun sutunun protein kalitesini ve uretim seviyesini onemli olcude artirarak yogun bir sutun pazarlanmasina ve peynir kalitesine yol acar. Konsantre yemin dusuk kullanimi nedeniyle daha iyi ve daha az yuk ile [sut elde edilir. Benzer sekilde, otun cogu sutun ozelliklerinde ve ozellikle ure iceriginde (Mart ve Mayis aylarinda alinan numuneler arasinda +0.12 g / kg) ve mineral iceriklerinde (sirasiyla +0.06 g/kg) cok onemli degisIkliklerin eslik ettigini gostermistir. (Kg, +0.09 g/kg, kalsiyum, fosfor ve sitratlar icin 0.26 g/kg).
Yem, silaj ve karisIk konsantre (R1) ve cavdar otlatma ile beslenen Sardunyali koyunlarin urettigi sutun fizikokimyasal ve mikrobiyolojik ozellikleri uzerindeki etkisini test edilsmistir. Italya (R2), R1 sutunde (1140’a karsi 20 mikrop / l) butirik spor seviyesinin daha yuksek (p <0.01) oldugunu ve sutte somatik hucre konsantrasyonunun (R1) daha yuksek oldugunu, yag iceriginin ise daha yuksek oldugunu bulunmustur. Benzer sekilde, sut uretiminin sadece sonbaharda mera ve takviye ile kis-ilkbahar aylarinda arttigini bildirilmistir (sadece mera). Ayni baglamda, onceden korunmus yemle beslenen koyunlarin disari atilmasi, sut uretiminde artisa neden olur ve bu da Mart civarinda ikinci bir laktasyon zirvesine yol acar.


Sicilo-Sarde sut koyunlarinin yesil arpa veya yag seridi otlatmada urettigi sut miktarinin, sut alan koyunlara gore onemli olcude daha yuksek oldugunu (p <0.05) belirlenmistir. Koyunla beslenen silajda (616, 618 ve 363 ml/gun), agizda kalan koyunlar icin yag icerigi ve protein icerigi, yesil veya yag isininda arpa otlayan koyunlara gore daha yuksektir. Bununla birlikte, iki mera yem turu arasinda ne uretim ne de sut kalitesinde onemli bir fark yoktur (p <0,05).Gebe Koyunlarin Beslenme Gereksinimleri ve Onemi
Ure nitrojenindeki sut icerigi rasyonun protein icerigine baglidir; onunla (R2 = 0.82), alinan protein miktarindan (R2 = 0.56) daha iyi korelasyon gosterir, ki bu aslinda nitrojen kullaniminin etkili bir gostergesidir. Sutun ure icerigi, diyetin protein duzeyine bagli olarak 12 ile 27 mg / dl arasinda degisiyordu: Sut ineklerinde olculenlerden daha dusuk olan bu degerler, sagim asamasinda Lacaune koyunlarinda gozlenenlerle tutarlidir. DINP’deki ortalama ihtiyaclarin karsilama orani (% 120’den% 160’a), baglantili (R2 = 0, 90) uredeki sut iceriginde onemli bir artisa (38’den 52 mg/dl’ye, yani +% 36’ya) neden olur. Dengesizlik (DINP-PDIE)/UFL oranlari, toplam kuru madde alimi sut uresini etkilemez.


% 34.1 nisasta konsantresi ile beslenen koyunlar, sut yagi ve protein bilesimini (TB, 8.04’e karsi % 8.57; TP, 5.96’ya karsi 5.83) % 12.2 konsantre yem alanlara gore (1.088’e karsi 0.902 kg/gun) daha fazla sut uretir.), nisastali ve nisastali konsantre yem icindir. Diger yandan, rumende hizla fermente olabilen nisasta yonunden zengin bir gidanin daha yogun propiyonat uretimine ve sut yagi iceriginde bir dususe yol actigini bildirmistir. Ek olarak, ayni yazarlar misir ve arpa karsilastirilirken, protein seviyeleri ve cig sut verimi uzerinde nisasta bozunma oraninin sistematik bir etkisi olmadigini bildirmislerdir.
Yavas nisasta acisindan en zengin tahil olan islenmemis sorgum rasyonlarinin buyuk bir kismini icerdiginde, basinc altinda buharla islenen sorguma kiyasla sut veriminde bir dusus oldugunu gostermislerdir. Bu sonuclar, diyette korunan nisastayi asmamak icin maksimum esigin varligini ortaya cikarabilir. Bir tarafta ucucu yag asitleri ile rumen pH’i ile diger tarafta sut uretimi ve bilesimi arasindaki iliski tarafindan incelenmistir. Bu nedenle, propiyonat ve butirat orani, asetattan farkli olarak sut miktari ile pozitif korelasyon gosterirken, butir orani C2 ile ayni yonde ve tersine C3 ve C4 ile gelisir.


Yemin kalitesinde buyuk bir varyasyon oldugundan, analizleri cok onemlidir ve belirtilen besin icerigini icermelidir( ham protein, asit deterjan lifi (FDA), kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve hatta muhtemelen mikro besinler ( bakir, manganez ve cinko), uretim dongusune gore besin gereksinimlerindeki degisIklikleri anlasilmalidir. Koyun yetistiriciligini kolayca yonetmek ve ihtiyaclarini karsilamak icin, koyunlari ayirabilmek ve her grubun yeterli yonetimini saglayabilmek icin koyunlarin ve her koyun grubunun uretim dongusunu her zaman bilmek onemlidir.

Ciftci tarafindan benimsenen uretim sisteminden bagimsiz olarak (hizlandirilmis veya yilda bir kez), karlilik, uretim dongusune uyarlanmis bir beslenmeyle yakindan baglantilidir. Bu beslenilen koyunlarin uretimin hangi asamasinda oldugunu bilmek ve gereksiz asiri beslemeden kacinarak yem maliyetlerini dusurmekte faydalidir. Koyun uretim dongusunun genel olarak alti onemli uretim asamasi oldugu kabul edilir: bakim, yogun beslenme, erken gebelik, gec gebelik ve erken laktasyon. Genel olarak yonetim ve daha ozel olarak beslenme yonetimi, eger ciftci surunun saglikli olmasini ve her seyden once tatmin edici bir satis fiyati elde etmesini istiyorsa, bu asamalarin her birinde degistirilmelidir.
________________

𝐵𝑒𝑛𝑖𝑚 𝑒𝑛 𝑠𝑒𝑣𝑑𝑖𝑔𝑖𝑚 𝑠𝑜𝑧, 𝑠𝑒𝑛𝑑𝑒𝑛 𝑑𝑢𝑦𝑑𝑢𝑔𝑢𝑚 𝑏𝑒𝑛𝑑𝑖𝑟.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:04.