IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 Post By Jayus
  • 1 Post By ESinti

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2022, 19:57   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koyunlarda Laktasyon Fizyolojisi

Sut koyunlarinin beslenmesi, kuzulamadan sonra degil, gebeligin son 2 ayinin (gebeligin son ucte birlik kismi) tam olarak baslangicinda baslamalidir. Nitekim bu kritik fizyolojik asamada iskembe rahim tarafindan sIkistirilir. Bu nedenle koyun, yeme kapasitesini (2-2,5 kg DM/100 Kg agirlik/hiz) karsilayabilen yiyecek miktarini artik sindiremez ve bu da bir yandan ihtiyaclarin yuksek oldugu gercegi (bakim ve gebelik) ve diger yandan alim kapasitesi azalmaktadir. Bu sorunu cozmek icin, koyuna agir olmayan ve hizli sindirim gecisi saglayan kaliteli gidaya dayali bir takviye verilmelidir. Bu nedenle, bu takviye, gebeligin son 2 ayi boyunca 0.3 FU/koyun/gun oraninda dagitilan konsantre bir yem olmalidir.

Bu besleme teknigi, dogumda guclu kuzulara sahip olmayi, kuzularin pasif bagisIkliklari icin gerekli olan antikorlari vermeyi mumkun kilan tatmin edici bir kolostrum uretimini mumkun kilar ve boylece perinatal olum oranini dusurur ve iyi bir tetikleme saglar. Uretilen miktar ve laktasyonun zirvesinde artacak sut uretimi demektir ve genel olarak, rasyon her zaman enerji ve protein acisindan dengelenmelidir. Nitekim, rasyon enerjide fazla ise, koyunlarda kisirliga neden olabilir. Aksi takdirde, ure karacigerde depolanacak ve idrara donusecektir. Ancak fazlalik dayanilmaz ise, karacigerde devam edecek ve hayvanlarin olumune ve alkaloz gibi hastaliklara neden olacaktir. Koyunlarin protein ve enerjiye ek olarak gerekli mineralleri almasi, hamilelik ve emzirme doneminde esas olarak Ca ve P. Gebelik sonunda Ca eksIkligi, daha sonra duzelmeyecek olan sut hummasina (hipokalsemi) neden olur. Son olarak, ishali onlemek icin su kesildikten sonra asiri sulamadan kacinilmalidir.Koyunlarda Laktasyon Fizyolojisi


Akdeniz bolgesinde gevis getiren hayvan yetistiriciliginin gelisimi, bir islah sisteminde paralel ve entegre bir sekilde yurutulmesi gereken farkli bilimleri (beslenme, ureme, genetik, saglik) icermektedir. Yetistirme ortaminin kosullari (sicakliklar, nem, patolojiler, yem kalitesi, vb.) Zordur ve bireysel performansi (sut ve et uretimi) sinirlar. Tropik bolgelerde gevis getiren hayvanlarin beslenmesi bircok calismanin konusu olmustur ve cesitli yaklasimlar gelistirilmistir. Ilk yaklasim, temel rasyonun kalitesini iyilestirmeye odaklandi.


Tropikal yemlerin dusuk besin degeri, hayvan performansini sinirlayan ana faktorlerden biridir. Yemin besin kalitesini iyilestirmek icin cesitli calismalar yapilmis ve pek cok cesit dagitilmistir. Bir yandan fiziko kimyasal muamelelerle, diger yandan ure muamelesiyle yemlerin sindirile bilirligi ve sindirile bilirliginin iyilestirilmesi de calisilmistir. Ancak bu yemlerin yenile bilirligi, proteinleri ve enerji degerleri iliman bolgelerde kullanilanlardan daha dusuk kalmis ve surulerimizin ihtiyaclarini karsilamamaktadir. Bu, sut urunleri ve et urunleri gibi hayvansal urunlerin ithalatina buyuk bir guven duyulmasina yol acar.
Gercekten de, iyi bir ureme doneminden sonra, koyunlarin gebeligin sonunda beslenme davranisi basarili bir sekilde yemlemeye izin vermeli ve laktasyona iyi bir baslangic saglamalidir. Gebeligin son 6 haftasindaki makul beslenme davranisi, kuzularin dogum agirligina, koyunlarin uzun omurlulugune ve vucut kondisyonuna kuvvetle katkida bulunur.Koyunlarda Laktasyon Fizyolojisi


Teoride, kontrol donemindeki ihtiyaclar bakimin ihtiyaclarindan farkli degildir, ancak bu dovus sirasinda uygulanan asiri besleme (kizarma), yumurtlamayi ve buzagilarin gruplandirilmasini da daha iyi bir bolusum kontrolune izin vererek etkiler.
Ote yandan, bircok yazar diyetin uretkenligi etkiledigini bildirmistir. Gercekten de, yumurtalik aktivitesinin uyarilmasi yumurtlama oranini artirir (canli agirlik ve dovusten onceki kilo alimina bagli olarak). En agir koyunlarin yumurtlama orani daha yuksektir. Bu nedenle, dogan agneoz sayisini% 10’dan % 20’ye cikaran kizginlik oncesi kizarma ilgisi yoktur.


Tunus‘ta Sicilo-Sarde irki, boylari 0.7-0.8 m olan orta boy bir koyun irkidir, beyaz agirlikli renkte heterojen, orta agirlikta koyunlar, 40 kg ve koclar icin 60 kg’dir. Bas, boynuzsuz hafifce uzar. Boyun orta uzunlukta, uyeler uzun ve incedir ve govde tam bir gobekle uzatilmistir. Meme, guclu bir baglanti ve duz meme uclari ile iyi gelismistir. Sicilo-Sarde irkinin ureme performansi, araba kullanma, beslenme, barinma ve genetik faktorler gibi cesitli faktorlere baglidir. Suru yari yogun bir sistemde yurutulur, saman, saz, dogal otlaklar, mahsul artiklari ve yesillikten (yesil arpa, bersim vb.) olusan rasyonlarla karakterizedir. Konsantre yem kullanimi yil boyunca degisen miktarlarda gerceklesir. Tarim Bakanligi’ndan alinan rakamlar, bu sutcu irkinin sayilarinin surekli dususte oldugunu gosteriyor. Bunun icin, bu yetistiriciligin karliligi ve surdurulebilirligi hakkinda bircok soru gundeme getirilmistir.


Laktasyon Fizyolojisi

Meme, kasIk pozisyonunda hayvanin ventral tarafinda yer alan, iki bagimsiz mahalleden olusan bir ekzokrin bezidir. Memenin sag ve sol ceyrekleri, elastik dokudan olusan merkezi bir aski bagiyla ayrilir. Bu bagin dallari ceyreklere kadar uzanabilir ve meme elastik deri ile kaplidir. Iki sagim arasinda veya iki beslenme arasinda sutun birikmesi ile buyutulebilir. Emzirme doneminde her ceyrekte meme epitel hucreleri, sut kanallari, bez sarnici ve meme basindan olusan salgi dokusu bulunur.
Meme epitel hucresi, en kucuk hucre birimini (veya asini) olusturan bir salgi hucresidir. Laktasyonda, epitel hucreleri, bazal tarafi bazal membran tarafinda ve lumen tarafi alveolar lumen tarafinda olacak sekilde polarize edilir. Sutun bilesenleri, lumen tarafi tarafindan alveolar lumende salgilanir. Epitel hucreleri sIki baglantilarla birbirine baglanir ve laminin, kolajen ve glikozaminoglikanlardan olusan bir bazal membrana dayanir. Epitel hucreleri, granuler endoplazmik retikulum ile cevrili cekirdegin bazal kismini icerir.


Apikal plazma zari yonunde sitoplazma, Golgi aparatini ve farkli birimlerin salgilanmasini icerir: lipid damlaciklari ve salgi kesecikleri. Apikal plazma membrani mikrovillus olusturur. Sut yagi sentezi endoplazmik retikulum icinde gerceklesir ve retikulumun iki zar tabakasi arasinda lipit damlaciklarinin olusmasiyla gerceklesir. Olustuktan sonra, lipid damlaciklari henuz aydinlatilmamis mekanizmalara gore apikal membrana goc eder. Laktoz, Golgi aparatinda sentezlenir ve salgi vezikullerinde birikir. Proteinler, granuler endoplazmik retikulumun yuzeyinde bulunan ribozomlar tarafindan sentezlenir. Daha sonra, sekretuar vezikullere dahil edilmeden once Golgi cihazindan gecerler veya olgunlasma surecine (ozellikle fosforilasyon) baslarlar.



Sut Salgilanmasinin Hormon Sistemi

Laktasyonun veya sut uretiminin baslangici, iki hipofiz hormonunun, yani prolaktin ve buyume hormonlarinin etkisinin sonucudur. Bu hormonlarin rolu hamilelik sirasinda yuksek ostrojen ve progesteron seviyeleri tarafindan engellenir; Kuzulamadan sonra bu hormonlardaki ani dusus prolaktin salgilanmasina ve dolayisiyla laktasyonun baslamasina izin vermektedir. Prolaktin ve GH, dogrudan veya meme bezinin transkripsiyonunu aktive eden meme epitelinden salgilanan hormonlar yoluyla etki ederek meme bezi cogalma asamasindan sut salgilama asamasina geciste cok onemli bir rol oynamaktadir. Laktasyonun baslamasini saglayan diger faktorler olan sut sentezi ve sekresyonunun surdurulmesinin, sistemik faktorlerin ve lokal duzenleyici faktorlerin etkilesimi ile kontrol edildigini, ostradiol ve progesteron dozlarinin artmasi nedeniyle laktasyon boyunca sut sentezinin azaltmaktadir. Koyun turlerinin meme bezinde GH’ye ozgu reseptorlerin bulunmadigini bildirmistir, bu nedenle bu hormon, meme bezinde reseptorleri tanimlanmis olan insulin buyume faktorlerinin sentezini ve salgilanmasini uyararak dolayli olarak sut uretimi uzerinde olumlu etkisini gosterir. Laktasyonu tetiklemedeki rolunun yani sira, bu hormon (GH) kan dolasimini arttirir ve vucut rezervlerinin mobilizasyonunu artirir.


Sutun Bosaltilmasi Icin MekanizmalarKoyunlarda Laktasyon Fizyolojisi
Sut, alveolleri kaplayan meme epitel hucrelerinde, kendileriyle temas eden kan damarlarinin sagladigi besinlerden sentezlenir. Sentezlenen sut alveolar lumende salgilanir. Iki sut bosaltma mekanizmasi vardir; birincisi duz kaslarin kasilmasiyla sutun akisi, ikincisi ise ejeksiyon refleksidir. Sutun bosaltilmasi icin ilk mekanizma, sagimin baslangicinda meme basinin basincinin etkisi altinda sfinkter acildiktan sonra ikincisinin akisidir. Bu mekanizma, meme stimulasyonundan 5-10 saniye sonra baslar. Kanallari cevreleyen duz kaslarin kasilmasini icerir ve icerdikleri sutun bosaltilmasina neden olur. Bu akis asamasi, uretilen sutun% 40-50’sinin bosaltilmasina izin verir. Ikinci mekanizma sut firlatma refleksidir.


Meme ucunun veya hayvanin ilk uyarimi sirasinda (koku, gorme, isitme), sinir uyarilari meme basindan (veya baska herhangi bir duyu organindan) beyne gider ve daha sonra kana hipotalamo-hipofizer kompleksinin bir hormonu salgilar: oksitosin. Bu hormon, alveolleri cevreleyen miyoepitelyal hucrelere etki ederek kasilmalarina neden olur. Miyoepitelyal hucrelerin kasilmasi altinda hucrelere baski yapilarak asini lumeninde bulunan sutun terminal kanallara ve ardindan intralobuler, interlobuler ve interlobar kanallara dogru fiskirmasi saglanir; burada bezin sarnicina ve ardindan emzik. Sut ejeksiyon refleksi genellikle ilk stimulasyondan 20-30 saniye sonra gerceklesir. Ayni baglamda, Lacaune yarisinda oksitosin salgilanma duzeyinin mevsime bagli olarak onemli olcude farklilik gosterdigini, cunku sonbaharda salgi duzeyinin ilkbahardan daha yuksek oldugunu (27,5 ± 1,9 g / ml’ye karsi 12 ± Sirasiyla 1,4 g / ml) belirlenmistir.
ESinti bunu beğendi.
________________

𝐵𝑒𝑛𝑖𝑚 𝑒𝑛 𝑠𝑒𝑣𝑑𝑖𝑔𝑖𝑚 𝑠𝑜𝑧, 𝑠𝑒𝑛𝑑𝑒𝑛 𝑑𝑢𝑦𝑑𝑢𝑔𝑢𝑚 𝑏𝑒𝑛𝑑𝑖𝑟.
 
Alt 08 Temmuz 2022, 20:06   #2
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bunu da öğrenmiş olduk.
Paylaşım için teşekkürler

Jayus bunu beğendi.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:20.