IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2021, 12:48   #1
Standart 6.3.2. Boğazlar

Savaş ve barış anlarında denizden ve havadan geçişler serbest olacaktı. Boğazlardan geçiş savaş durumuna ve gemilerin niteliğine göre değişecekti.

Askeri olmayan uçak ve gemiler barış zamanında serbestçe geçecekti. Savaşta ise Türkiye tarafsız ise yine geçiş serbest olacaktı. Türkiye savaşta ise düşmana yardım etmemek koşulu ile tarafsız gemiler Boğazlardan geçebilecekti. Düşman gemilere ve uçaklara karşı Türkiye dilediği önlemleri alacaktı.

Askeri uçak ve gemiler ise barış zamanında Karadeniz’e geçişte Karadeniz’de kıyısı bulunan en güçlü devletin donanma ve uçağından fazlasını geçiremeyecekti. Savaş zamanında Türkiye tarafsız ise geçiş serbest olacak, Türkiye savaşta ise tarafsız gemiler serbest geçecek. Düşman gemiler ve uçaklar için Türkiye, gerek gördüğü önlemleri alacaktı

Bu geçişleri denetlemek üzere, Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya ve Sovyet Rusya ve Bulgaristan’ın katılacağı bir komisyon kurulacaktı. Bu komisyonun başkanlığını Türk üye yapacaktı. İstanbul ve Çanakkale boğazının belirli kısmı askerden arındırılacaktı. Türkiye bu hükümleri barışa gidişi engellememek için kabul etmiştir. Zira Boğazlar üzerindeki egemenlik hakları belirli ölçülerde kısıtlanmış oluyordu. Bu durum dünyanın hızla İkinci bir Dünya savaşına doğru yol aldığı sırada imzalanan Montrö(Montreux) sözleşmesiyle kaldırıldı ve Boğazlardaki egemenlik hakkı tümüyle Türkiye’ye geçti.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:57.