IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2021, 12:45   #1
Standart 6.2.10. Lozan Konferansının Birinci Döneminde Ele Alınan Konular

Türkiye’nin Doğu sınırı daha önceden taraf ülkelerle yapılan antlaşmalarla belirlendiği için ele alınmadı. Fransa ile imzalanan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara İtilafnamesi ile çizilen sınır da onaylandı. Ancak Türkiye’nin Batı sınırı, Ege Adaları, On iki Ada, Irak sınırı, Boğazlar, Yunanistan’dan alınacak savaş tazminatı, azınlıklara tanınacak haklar, nüfus mübadelesi, Patrikhane, mezarlıklar konusu, Osmanlı Borçları, adli, iktisadi ve mali kapitülasyonlar, yabancı okullar, yabancı postaneler, yabancıların yerleşme hakkı ve yargısal yetkiler, kabotaj hakkı, gümrükler sorunu, konusu büyük tartışmalara yol açtı.

Irak sınırı, Yunanistan’dan alınacak savaş tazminatı, Osmanlı Borçları ve Kapitülasyonlar konusunda yapılan sert tartışmalar konferansın kopmasına yol açtı. 4 Şubat’ta Görüşmeler kesildi. Mevcut durum Ankara’da tartışıldı. Heyete ağır eleştiriler yöneltilse de ortaya net bir çözüm önerisi konulamaması üzerine yeniden halka sormak yoluna gidildi.

1 Nisan 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi yeniden seçimlere giderek meclisin yenilenmesi kararını aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti her olasılığı düşünerek askeri önlemlere hız verdi. Yapılan savaş planı birliklere dağıtıldı.

Diğer yandan Musul konusu dışında Türk Heyetinin Lozan’da yaptığı çalışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından benimsendi. Bunun üzerine Hükümet üyeleri İtilaf Devletlerine verilecek karşı tasarıyı hazırlamaya koyuldu. Hazırlanan metin İstanbul’daki İtilaf Devletleri Yüksek Komiserleri aracılığıyla ilgili devletlere iletildi(8 Mart 1923). İtilaf Devletleri temsilcileri Londra’da yaptıkları toplantıda bu gelişmeyi olumlu buldu ve Lozan’da yapılacak toplantıya temsilci gönderilmesini istedi(31 Mart 1923). İsmet Paşa Konferansın ikinci devresinin 23 Nisanda başlamasını önerdi. Bu öneri olumlu bulundu. Böylece 4 Şubatta kesilen görüşmelerin 23 Nisanda yeniden başlaması sağlandı.

Konferansın ikinci döneminde de İsmet Paşa başkanlığında Rıza Nur ve Hasan Beyden oluşan heyet temsil etti. İngiltere, Fransa, İtalya ve Amerikan heyetlerinde değişiklikler olmuştu. İngiltere heyetinin başında bulunan Lord Curzon ayrılmış yerine Sir Horace Rumbold getirilmişti. Fransa heyetinin başında General Pelle, İtalya heyetinin başında Montagna, Amerikan Heyetinin başında da Joseph Grew vardı.18 Nisan’da Ankara’dan ayrılan Türk heyeti 21 Nisan’da Lozan’a vardı.

Önceki dönemde olduğu gibi üç komisyon oluşturuldu ve bu komisyonların başına İngiltere, Fransa ve İtalya heyetlerinin başkanları getirildi.

İkinci dönemde daha çok Musul, Osmanlı Borçları, Kapitülasyonlar, Savaş tazminatı gibi ekonomik yönü ağır basan konular üzerinde duruldu. Borçların ödenmesi şekli, Yunanistan’dan istenen savaş tazminatı gibi konular zaman zaman İsmet Paşa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Rauf Bey arasında da anlaşmazlıklara yol açtı. Öyle ki 17 Temmuz 1923’te anlaşma sağlanmasına rağmen Türk heyetinin antlaşmayı imzalamasına yetki veren belge henüz Lozan’a ulaşmamıştı. İsmet Paşa bu durumu 18 Temmuz’da Mustafa Kemal Paşaya bildirdi. Mustafa Kemal Paşa, görüşmelerin tüm aşamalarında heyetle hükümet arasında vazgeçilmez bir denge unsuru oldu. Yoğun bir çalışma sonunda heyetler uzlaşıya vararak 24 Temmuz 1923’te Lozan Üniversitesinde düzenlenen törenle Antlaşmayı imzaladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu antlaşmayı 23 Ağustos 1923’te onayladı.

Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Belçika, Portekiz, Bulgaristan tarafından imzalanan Lozan Antlaşması 6 Ağustos 1924’te yürürlüğe girdi.
________________

El Haset Min-El Mahrum
Kötü Niyetle İyi Murada Varılmaz ! ! !
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:01.