IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2021, 12:21   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Okyanus Dalgalarindan Iki Kat Daha Fazla Guc Ureten Prototip Nedir?

Okyanus dalgasi enerjisinin kullanilmayan potansiyeli cok buyuktur. Her yil dunyadaki kiyi dalgalarinin gucunun yillik kuresel elektrik uretimine esdeger oldugu tahmin edilmektedir. Ancak, bu dogal gucu verimli bir sekilde kullanabilecek ve zorlu okyanus ortamina dayanabilecek teknolojiler gelistirmenin zorluklarindan dolayi dalga enerjisinin gelisimi deneysel asamalarda sIkisip kalmisti. Simdi, RMIT Universitesi liderligindeki bir arastirma ekibi, bugune kadar gelistirilen benzer teknolojilerden iki kat daha verimli olan bir dalga enerjisi donusturucusu tasarladi.

Applied Energy dergisinde yayinlanan bu yenilik, dunyanin ilk cift turbinli tasarimidir. Bas arastirmaci Profesor Xu Wang, dalga enerjisinin en umut verici temiz, guvenilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarindan biri oldugunu, ruzgar ve gunes enerjisinin yenilenebilir pazara hakim olsalar bile, zamanin sadece % 20 – 30’unda mevcut oldugunu, dalga enerjisinin ise ortalama olarak zamanin % 90’inda mevcut oldugunu ifade etmistir. Acik deniz dalgalarinda muazzam bir potansiyel guc bulunmaktadir. Profesor Wang, dalga enerjisi endustrisini buyuk olcekli uretimden alikoyan bazi onemli teknik zorluklarin ustesinden geldiklerini, bu teknolojinin buyuk cevresel ve ekonomik faydalar saglayan, yenilenebilir enerji endustrisinin temeli olabilecegini belirtmektedir.



Dalga Enerjisi Donusturucusu Nasil Calisir?Okyanus dalgalarindan Iki kat daha fazla guc ureten prototip nedir?
En populer deneysel yaklasimlardan biri, acik deniz yerleri icin ideal olan “nokta emici” olarak bilinen samandira tipi bir donusturucu araciligiyla dalga enerjisini toplamaktir. Dalgalarin yukari ve asagi hareketinden enerji toplayan bu teknoloji genellikle uretim ve kurulum icin uygun maliyetlidir. Ancak enerjiyi verimli bir sekilde toplamak icin gelen dalga hareketi ile tam olarak senkronize edilmesi gerekir. Bu genellikle sisteme dusuk performansin yani sira guvenilirlik ve bakim sorunlarina neden olabilecek kompleks bir dizi sensor, aktuator ve kontrol islemcisi icerir.

RMIT tarafindan olusturulan prototipin ozel bir senkronizasyon teknolojisine ihtiyaci yoktur, cunku cihaz dalganin kabarmasiyla dogal olarak yukari ve asagi yuzer. Wang, “Dalgalarin hareketi ile her zaman senkronize kalarak, toplanan enerjiyi en ust duzeye cikarabiliriz” demistir. Ona gore karsit donen cift turbinlerden olusan bu prototip, diger deneysel nokta emici teknolojilere kiyasla okyanus dalgalarindan elde edilen cikis gucunu iki katina cikarabilir.

Basit ve ekonomik olan cihaz, Cin’deki Beihang Universitesi’nden arastirmacilarla isbirligi icinde RMIT muhendislik arastirmacilari tarafindan gelistirilmistir. Birbiri uzerine yigilmis ve zit yonlerde donen iki turbin carki, saftlar ve kayis kasnagi tahrikli bir iletim sistemi araciligiyla bir jeneratore baglanir. Jenerator, asindirici deniz suyundan uzak tutmak ve cihazin omrunu uzatmak icin su hattinin ustundeki bir samandiranin icine yerlestirilir. Prototip laboratuvar olceginde basarili bir sekilde test edilmistir ve arastirma ekibi, tam olcekli bir modeli test etmek ve ticari uygulanabilirlige yonelik calismak icin endustri ortaklariyla isbirligi yapmaya isteklidir.

Wang, protipin laboratuvarda calistigini, sonraki adim olarak bu teknolojinin gercek hayattaki okyanus kosullarinda test edilecegini boylece karbon emisyonlarini azaltmamiza yardimci olmakla kalmayip, diger cevre sorunlarini cozmek icin de buyuk potansiyele sahip oldugunu soylemistir. Arastirma, Avustralya Arastirma Konseyi (ARC) tarafindan da desteklenmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:05.