IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Çağdaş Türk Dünya Tarihi (https://www.ircforumu.org/cagdas-turk-dunya-tarihi/)
-   -   Milli Mücadele Döneminde Kurulan Cemiyetler Nelerdir? (https://www.ircforumu.org/cagdas-turk-dunya-tarihi/117684-milli-mucadele-doneminde-kurulan-cemiyetler-nelerdir.html)

Jayus 22 Ocak 2024 19:38

Milli Mücadele Döneminde Kurulan Cemiyetler Nelerdir?
 
CEMİYETLER

Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler

Mondros Ateşkes antlaşmasının uygulanmaya başlamasından sonra Osmanlı Devleti’nde otorite boşluğu yaşanmaya başlamıştır. Bunu fırsat bilen azınlıklar işgal güçlerinin de desteğini alarak kurdukları cemiyetlerle ayrılık hareketlerini gerçekleştirmeyi amaç edinmişlerdir. Milli varlığa zararlı cemiyetler azınlıkların kurdukları cemiyetler ve düşman cemiyetler olarak iki grupta incelenebilmektedir.

Milli Cemiyetler

Mondros Ateşkesi’nden sonra İstanbul Hükümeti’nin millete karşı sorumluluklarını yerine getirememesi nedeniyle vatansever Türk aydınları işgallere ve azınlıklara karşı halkla bütünleşerek bölgesel kurtuluş yolları aramaya başlamışlar ve çeşitli cemiyetler oluşturmuşlardır. Wilson ilkelerinden etkilenen bu cemiyetler, genel olarak müdafaa-i hukuk (hakları savunma) cemiyetleri olarak adlandırılmışlardır. Milli cemiyetler bireysel değil, ulusal bir karaktere sahiptir. Milli hakları koruyan bu hareketler, kaynağını Türk milliyetçiliğinden almışlardır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.