IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2024, 13:02   #1
uncσnscíσus.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları-Tarihe Yardımcı Bilimler.

TARİHİN FAYDALANDIĞI BİLİM DALLARI - TARİHE YARDIMCI BİLİMLER
Tarihin olayları açıklarken kullandığı bilim dalları vardır.
Tarihte meydana gelen olayların sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal vs. alanlarda bir çok yönü mevcuttur. Tarihin ilgi alanlarının geniş olması, tarihe temel teşkil eden kaynakların çeşitliliğinden dolayı tarihçiler yaptıkları incelemelerde bir çok bilim dalından yardım almak zorunda kalmaktadır.
Bir kişinin bütün bilim dallarında uzmanlaşmasının mümkün olamayacağından dolayı tarihçiler diğer bilim dallarından faydalanmaktadırlar.
Tarihin faydalandığı bilim dalları iki ana başlık altında toplanmaktadır:
I. Yazı öncesi devirlerin incelenmesinde tarih bilimine yardımcı olan bilimler
II. Yazı sonrası devirlerin incelenmesinde tarih bilimine yardımcı olan bilimler
Yazı öncesi devirlerin incelenmesinde tarih bilimine yardımcı olan bilimler:
1. Arkeoloji (Kazı Bilimi); kazılar yaparak su ve yer altında kalmış eserlerin ortaya çıkarılmasını, bulguların incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
2. Etnografya (Kültür Bilimi); toplumların kültürlerinin, örf, adet, gelenek ve yaşayışlarının incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
3. Antropoloji (Irk Bilimi); insanların ırklarının sınıflandırılmasında, ırkların gelişiminin ve kültürlerinin incelenmesinde araştırmalar yaparak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
4. Coğrafya (Yeryüzü Bilimi); tarihi olayların meydana geldiği yerlerin iklimini, yeryüzü şekillerini, ekonomik durumunun incelenmesini yaparak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
5. Kimya (C14 Methodu); ele geçirilen eserlerin hangi döneme ait olduğunun saptanmasını sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
Yazı sonrası devirlerin incelenmesinde tarih bilimine yardımcı olan bilimler:
1. Paleografya (Yazı Bilimi); eski yazıların okunmasını ve incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
2. Epigrafya (Kitabeler Bilimi); kitabelerin, anıt taşlarının ve mezarların incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
3. Filoloji (Dil Bilimi); toplumların dillerinin incelenmesini, diller arasındaki akrabalık bağlarının incelenmesini, sözcük alışverişlerinin incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
4. Numizmatik (Para Bilimi); eski paraların incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
5. Kronoloji (Zaman Bilimi); olayların zamana göre kıyaslanmasının yapılarak incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
6. Sosyoloji (Toplum Bilimi); toplumların incelenmesini, toplumsal olayların bağlı olduğu genel kuralların incelenmesini, toplumların oluşturdukları kurum ve kuruluşların insan ve toplum yaşamına etkilerinin incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
7. Diplomatik (Siyasi Belgeler); devletlerin iç ve dış yazışmalarında kullandıkları belgelerin şekil ve içerik bakımından incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
8. Hukuk; bir toplumun siyasi, kültürel ve iktisadi yapısıyla ilgili bilgiler vermektedir. Bir toplumun hukuk kurallarının incelenmesiyle elde edilen veriler tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
9. Edebiyat; tarihte meydana gelen olaylar duygu ve düşünceleri söz ve yazı ile etkili bir biçimde anlatma sanatı olan edebiyata konu olmuştur. Olayların aktarılmasında önemli rol oynayan edebiyat tarihi olayların incelenmesinde tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
10. İstatistik; veri toplayarak ortaya çıkarılan istatistikler sonuçların incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
11. Ekoloji; canlıların birbirleri ile olan ilişkilerinin incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
11. Heraldik (Arma Bilimi); devlet, kurum ve kuruluşların armalarının incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
12. Sigilografya (Mühür Bilimi); devlet, kurum ve kuruluşların mühürlerinin incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
13. Sanat Tarihi; arkeolojik metotları kullanarak ortaya çıkarılan eserlerin incelenmesi sonucunda toplumun bakış açısını belirlemeye çalışarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.
14. Toponomi (Yer Adları Bilimi); yer adlarının incelenmesini sağlayarak tarih bilimine yardımcı olmaktadır.

________________

"ᴋɪᴍᴇ ɪʏɪ ʟᴀɴ ʙᴜ ɢᴇᴄᴇʟᴇʀ ?"
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:49.