IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2021, 12:23   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Langerhans Adaciklari (Beta Adacik Hucreleri): Tanim, Histoloji Ve Islevi

Adacik hucreleri olarak da bilinen Langerhans Adaciklari, pankreas icinde (karaciger altinda ve midenin arkasinda) bulunan endokrin bir dokudur. Daha sonra ilgili hedef bolgelerine tasinmak uzere kan dolasimina salinan farkli hormonlar uretebilen cesitli hucrelerden olusur. Ana hucre gruplarindan biri bu hucreler, hayvanlarda insulin olarak bilinen bir peptit hormonunun uretilmesi, depolanmasi ve salinmasinda merkezi bir rol oynar. Langerhans adaciklarinda bulunan diger hucreler sunlari icerir:
• Alfa hucreleri. Glukagon uretiminde gorev alir
• Pankreas polipeptid hucreleri (PP hucreleri)ankreas polipeptidi uretir
• Delta hucreleri: Somatostatin uretiminde yer alir
• Episilon hucreleri: Ghrelin (bagirsak hormonu) uretiminde yer alir
Beta, Langerhans adaciklarindaki toplam hucrelerin yuzde 64 ila 80’ini olustururken, Langerhans adaciklari tum pankreasin yaklasIk %1’ini olusturur.

Langerhans Adaciklari Histoloji
Langerhans adaciklarindaki farkli hucre tiplerini tanimlamak ve ayirt etmek icin bir takim teknikler kullanilmistir. Bu teknikler su sekildedir;
• Krom Hematoksilen-floksin Yontemi
• Aldehit Fuchsin Yontemi
• Barrnett ve Seligman Teknigi
• Cinko ve Kobalt Teknikleri



Gomori’nin Kromik Hematoksilen-Ponceau Boyama Teknigi
Langerhans Adaciklari (Beta Adacik Hucreleri): Tanim, Histoloji ve IsleviMevcut birkac teknik olsa da, bu teknigin en buyuk avantajlarindan biri, Beta hucrelerini Langerhans Adaciklarindaki diger hucre turlerinden net bir sekilde ayirt etmeyi mumkun kilmasidir. Bu teknik icin bir tavsan veya sicandan alinan bir numune kullanilabilir. Numuneden bir kesit once yaklasIk 2 dakika potasyum permanganat ile islenir (Gomori’nin formulunden potasyum permanganat). Kesit akan bir musluk suyunda 1 dakika kadar yikandiktan sonra, 1 dakika kadar %5 potasyum meta-bisulfit iceren agartma bolumune alinir. Akan musluk suyunda 5 dakika yikandiktan sonra, kesiti kromik hematoksilen kullanarak boyanir ve ortam oda sicakliginda 30 dakika (52-65 °C’de yaklasIk 10 dakika )olmalidir. Durulama bolumu %95 alkolde ve renk tamamen gidene kadar devam edilmelidir.
Ayirt etmek icin yuzde 95 alkol icinde %1 reaktif HCL cozeltisine daldirilan numune 1 dakika kadar bekletilmeli ve kesit5-10 dakika arsinda musluk suyu altinda yikanmalidir. Kesit ponceau-fuchsin kullanarak 15 ila 45 dakikalik bir islemle boyandiktan sonra, %1 asetik asit ile durulanmalidir. %1 fosfomolibdik asit icine daldirildiktan sonra ayirt etmek icin 5 ila 30 dakika beklenmeli ve kesit iki kez %1 asetik asit ile 1 dakikalik islemle durulanmalidir. Sonrasinda mikroskop altinda gozlemlemek icin kesit kurutulmali ve monte edilmelidir.
Mikroskop altinda bakildiginda, Alfa adacik hucreleri koyu kirmizi renkte gorunurken Beta hucreleri koyu mavi veya siyah gorunur. Beta hucrelerinin granulleri celigi maviden siyaha boyar. Burada, mitokondrinin renginin soluk kirmizi oldugu (sitoplazmanin soluk gri oldugu) goz onune alindiginda, Beta hucreleri icindeki soluk kirmizi noktalari belirlemek de mumkundur.
Diger hucreler icin sonuclari ise delta hucrelerinin sitoplazmasi gri ila gri-turuncu renkte olacaktir. · Delta hucrelerinin mitokondrileri soluk ila turuncu-kirmizi renkte gorunecektir ve delta hucrelerinin granulleri koyu mavi boyanir.

Langerhans Adaciklari Genel Ozellikleri
Langerhans Adalari, kisinin yasina veya hayvanin turune bagli olarak 50 ila 300 mikrometre boyutundadir. Belirtildigi gibi, Beta hucreleri bu dokudaki en yaygin hucrelerdir ve tum hucrelerin yaklasIk %70’ini olusturur. Mikroskop altinda (guclu buyutme altinda) bakildiginda , genellikle Alfa hucreleri ve diger adacik hucreleri turleri ile cevrilidirler. Alfa ve Delta hucrelere kiyasla Beta hucreleri genellikle daha kucuktur. Hepsinin cesitli hucre disi materyaller ve bosluk baglantilari yoluyla birbirleriyle iletisim kurduklari gosterilmistir. Bu, bir hucre tipi tarafindan uretilen urunlerin diger hucrelerin aktivitesini/yanitini etkilemesine izin verir.
Diger hucrelerle cevrili, Alfa hucreleri en bol olanidir, Beta hucreleri birbirine yakin kumelenmistir. Bir tarama ve transmisyon elektron mikroskobu kullanilarak, yaklasIk 10 mikron capinda, yuvarlak veya oval sekilli olduklari belirlenmistir. Fareleri iceren bazi calismalarda, beta hucrelerinin bir kumede birbirine yakin paketlenmelerine izin veren kesIk piramitlere benzedigi gosterilmistir. Diger hucreler gibi, Beta hucreleri de ribozomlar ve mitokondri dahil olmak uzere bir dizi onemli organel icerir. Insulin granulleri de yaygindir, elektron mikroskobu altinda gorulebilir ve yaklasIk 300 nanometre capindadir. Her Beta hucresinde tahmini 10.000 insulin granulu vardir.

Langerhans Adaciklari Fonksiyonlar
Langerhans adaciklarinin bazi fonksiyonlari vardir ve temel fonksiyonlari arasinda sunlar bulunur;
Insulin sentezi
Langerhans Adaciklari (Beta Adacik Hucreleri): Tanim, Histoloji ve IsleviLangerhans adaciklarinin beta hucreleri oncelikle insulin uretiminde yer alir. Hayvanlarda bu, seker alimini etkilemek icin kan dolasimina salinan onemli bir hormondur (boylece kandaki seker seviyesini dusurur). Langerhans Adaciklarinda, Alfa hucreleri glukagon uretiminde yer alir; karacigerde glikojenin glikoza donusumunu etkileyerek kan sekerini yukselten hormondur. Normal sartlar altinda kan sekeri seviyesi 80 ile 120 mg/dl arasindadir. Vucutta bunun uzerindeki kan sekeri seviyesi hiperglisemi olarak bilinir ve diyabetle ilgili bir takim semptomlara neden olabilir.
Beta adacik hucrelerinde insulin sentezi ribozomda baslar. Burada, mRNA’dan gelen bilgiler, kaba endoplazmik retikulumda preproinsulin uretmek icin ribozomlar tarafindan cevrilir. Bu molekul (pre-proinsulin) daha sonra proinsulin uretmek icin endoplazmik retikulumda bir peptidaz enzimi tarafindan parcalanir. Endoplazmik retikulumdan proinsulin, paketleme icin Golgi govdesine tasinir (sekretuar vezikuller/granuller halinde). Vezikuller icinde proinsulin yeniden insulin ve C-peptid’e bolunur.
Karaciger Hucrelerinde Insulin
Beta hucrelerine kandan giren glikoz, glikolize ve Kleb dongusune girerek mitokondride ATP enerjisi uretmek icin kullanilan NADH ve FADH2’yi uretir. ATP, Beta hucresinin zarindaki potasyum kanalina baglanir ve kapanmasina neden olur Sonuc olarak, hucre icinde, zar potansiyelinin yuksek oranda pozitif yuklu olmasina neden olan bir potasyum iyonu birikimi vardir. Bu, kalsiyum kanallarinin acilmasini ve kalsiyum iyonlarinin hucreye girmesini saglar.
Hucrede kalsiyum, insulin depolayan keseciklerin zarinin hucre zariyla kaynasmasina neden olarak insulinin kana salinmasini saglar. Insulin kandan karacigere tasinir ve burada glikozun glikojene donusumunu uyarir. Karacigerde insulin, karaciger hucrelerinin yuzeyinde bulunan tirozin kinaz reseptorlerine baglanir. Bu, PI3K ve AKT uretimi ile sonuclanir. Glikoz, GLUT2 (glikoz tasiyici) yoluyla karaciger hucrelerine girdiginde, iki enzimin eylemleri yoluyla glikojene donusturulur ve bu surec glikojenez olarak bilinir. Insulin, glikolitik enzimlerin aktivitelerini etkileyerek karacigerde glikozun piruvata donusumunu de uyarir. Piruvat daha sonra glikolizden gecer ve sonucta ATP uretimi ile sonuclanir.
Kas Hucrelerinde Insulin
Insulin ayrica kandan tirozin kinaz reseptorlerine baglandigi kas hucrelerine hareket eder. Karaciger hucrelerinde oldugu gibi, insulin de Fosfoinositid 3-kinaz ve Protein kinaz B (PI3K/AKT) uretimini aktive eder. Buna karsilik, bu proteinler daha aktif hale gelmek ve daha fazla glikoz molekulu almak icin GLUT4’u (insuline bagimli bir glikoz tasiyicisi) aktive eder. Bu hucrelerde, iki protein (PI3K/AKT), glikozun once piruvata donusturuldugu ve daha sonra ATP uretmek icin kullanildigi glikoliz yeniden uyarir. PI3K/AKT ayrica protein sentezi icin amino asit kanallarindan daha fazla amino asit alimini uyarir (amino asitler protein yapmak icin kullanilir). Kas hucrelerinde insulin, PI3K/AKT’nin eylemleri yoluyla glikozun glikojene donusumunu de uyarir.
Yag Dokusu Hucrelerinde Insulin
Yag dokusunda insulin ayrica hucre reseptorlerine baglanir ve PI3K/AKT uretimini uyarir. Kas hucrelerinde oldugu gibi, PI3K/AKT, GLUT4 tasiyicilarini aktive ederek onlarin hiperaktif hale gelmesine neden olur. Bu, yag hucrelerine glikoz aliminin artmasina neden olur. Burada glikoz, Dihidroksiaseton fosfat ve Gliseraldehit 3-fosfata parcalanir ve bunlar daha sonra sirasiyla gliserol ve yag asitlerine donusturulur (PI3K/AKT’nin etkisi altinda). Iki molekul daha sonra triacilgliserid (TAG) uretmek icin birlestirilir. Bu surec lipogenez olarak bilinir.
Karacigerde, kaslarda ve yag dokusunda insulin, kandan seker/glikoz (ve amino asitler) alimini tesvik eder, boylece depolanabilen diger molekullere (ATP, TAG, glikojen vb.) donusturulebilir. Bunu yaparken, normale donmesini saglamak icin kandaki seker seviyesi dusurulur. Bununla birlikte, dusuk kan sekeri durumunda, bu molekullerin glikoza donusumunu uyarmak icin Alfa hucreleri tarafindan glukagon salinir.

Beta Adacik Hucrelerinin Diger Islevleri
Beta hucreleri oncelikle kan sekeri seviyelerini duzenlemek icin insulin uretiminde yer alirken, ayni zamanda bir dizi baska temel molekulun uretiminde de rol oynarlar. Bu islevler sunlari icerir:
C-peptid
Adindan da anlasilacagi gibi, C-peptid bir peptittir (kisa bir amino asit zinciri). 31 amino asitten olusur ve insulin uretiminin urunudur. C-peptidin olusmasi icin, halen aktif olmayan proinsulin, proteolitik etki yoluyla (C-peptidi serbest birakmak icin) iki noktada kesilir. Diger iki kisim (ic disulfid baglari iceren) bir araya gelerek aktif bir insulin hormonu olusturur. C-peptidin insulinden daha uzun bir omre sahip oldugu gosterilmis olmasina ragmen (3 ila 4 kat daha uzun), esit miktarlarda uretilir (insulin ile esmolar miktarlarda).
Peptit, insulin ile ayni zamanda ve esit miktarlarda uretildiginden, Beta hucrelerinin canliligini ve kan sekeri seviyesini belirlemek icin yaygin olarak kullanilir. Ayrica, genellikle idrarda seker/glikoz varligini test etmek icin kullanilir. Saglik hizmeti saglayicilarini kandaki seker duzeyi hakkinda bilgilendirebildiginden, C-peptid testleri ayrica tip 1 (cok az insulin/C-peptid ile karakterizedir) ve tip 2 diyabet (vucudun insulini yetersiz kullanir).
Amilin

Adacik amiloid polipeptidi (IAPP) olarak da bilinen amilin, Beta hucreleri tarafindan uretilen bir peptit hormonudur (37 amino asitten olusur). Insulin gibi, amilin de artan kan sekeri seviyelerine yanit olarak salgilanir. Insulin icinde birlikte salgilanmasina ragmen, calismalar bu hormonun daha dusuk miktarlarda oldugunu gostermistir (insulin: amilin orani – 100:1). Beta hucrelerinden salindigi goz onune alindiginda, normalde tip 1 diyabetli kisilerde yoktur (Beta hucreleri yok edilir veya islevsel degildir). Bununla birlikte, duzgun isleyen beta hucrelerine sahip kisilerde, amilin uretimi glukagon salinimini bloke eder ve bu da kan sekeri/glikoz seviyesini dusurur. Glukagonu inhibe ederek, glikojen glikoza donusturulemez.
Bu nedenle kan sekeri seviyesi yukselmez. Bir dizi calismaya dayanarak, amilin’in ayrica gastrointestinal sistemin hareketliligini azalttigi da gosterilmistir. Bu nedenle hormon, gida alimini engelleyerek vucut agirligini yonetmeye yardimci olmak icin sIklikla periferik olarak uygulanir. Farelere ve sicanlara yuksek dozda amilin verildigi bir calismada, arastirmacilar, hormonun enjekte edilmedigi durumlara kiyasla, yiyeceklerin yalnizca kucuk bir bolumunu yediklerini fark ettiler.
Langerhans Adaciklari (Beta Adacik Hucreleri): Tanim, Histoloji ve IsleviGABA
GABA (γ aminobutirik asit), Beta adacik hucreleri tarafindan da uretilen bir norotransmiterdir. Bu molekulun Beta hucreleri tarafindan uretilmesi ve salinmasi, hucre disi glutaminden etkilenir. Bir kez salgilandiginda, amino asit alfa hucrelerinin GABA Areseptorlerine baglanir ve sonuc olarak glukagon salgilanmasini bastirir. GABA A reseptorleri iyonotropik reseptorlerdir. GABA amino asidi bu reseptorlere baglandiginda, ilgili klor kanallarinin acilmasina ve klor iyonlarinin (negatif yuklu klor iyonlari) hucreye girmesine neden olur.
Hucreye giren negatif yuklu klorur iyonlari ile hucre zarinin aksiyon potansiyelini polarize ederek hucrenin aksiyon potansiyeli ateslemesini engellerler. Bu nedenle Alfa hucrelerinin, aksi takdirde kan sekerini yukseltecek olan glukagon salgilamasi engellenir. Beta hucrelerinin de GABA A reseptorlerini ifade ettigi gosterilmistir. Sonuc olarak, hucrelerin amino asidi serbest birakarak kendi hareketlerini etkileyebilecegi bir otokrin GABA sinyal sistemi olusur.
Beta adacik hucreleri ayrica yuksek bir cinko konsantrasyonuna sahiptir. Normalde cinko, tasiyici 8 olarak bilinen bir cinko tasiyici araciligiyla alinir. Beta hucrelerinde cinkonun, insulinin uretimi, depolanmasi ve salinmasinda onemli bir rol oynadigi gosterilmistir. Cinko tasiyici ile iliskili genlerdeki degisIklikler tip 2 diyabete neden olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:46.