IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2022, 13:20   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Rembrandt Harmenszoon Van Rijn (15 Temmuz 1606 – 4 Ekim 1669)

Rembrandt yapmis oldugu resimler ve baski calismalari ile Avrupa sanat tarihinin en saygin ressamlarindan ve Hollanda tarihinin en onemli ressamlarindan biri olarak bahsedilmektedir. Hollanda’nin Altin Cagi’nda, ekonomik zenginligin ve kulturel canliligin hukum surdugu bir donemde sanatini icra etmistir. Rembrandt ayni zamanda “isigin ve golgelerin ressami” olarak da anilmaktadir.
Rembrandt 1606 yilinda bugun Hollanda topragi olan, ancak o zamanlar Felemenk Cumhuriyeti’ne ait Leiden sehrinde dunyaya geldi. Babasi Harmen Gerritszoon van Rijn varlikliydi ve Felemenk Reform Kilisesi’ne bagli bir degirmenciydi. Annesi ise Roma Katolik inancina bagli bir firincinin kizi Neeltgen Willemsdochter van Zuytbrouck idi.Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 Temmuz 1606 - 4 Ekim 1669)

1612’den 1616 yilina kadar ilkokul egitimi goren Rembrandt sonrasinda Leiden’de yer alan Latince Okulu’na kaydoldu. Bu okulda yaklasIk dort yil boyunca Incil incelemeleri ve klasIkler uzerine egitim goren Rembrandt’in bu okuldaki tahsilini tamamlayip tamamlamadigi tam olarak bilinmemektedir. 1620 yilinda Leiden Universitesi’ne kayit olan Rembrandt, resme olan yetenegi nedeniyle universiteden uzaklasmis ve bir dizi ciraklik isine girmistir.
Ilk olarak Leiden’de yasayan tarih ressami Jacob van Swannenburg’un yaninda calismaya baslamis ve onun yaninda uc yil calistiktan sonra Amsterdam’a giderek baska bir tarih ressami olan Pieter Lastman’in yaninda kisa bir sure ciraklik yapmistir. Rembrandt, kendi atolyesini acmadan once Amsterdam’da Jacob Pynas’in yaninda birkac gibi kisa bir sure calismistir. 1625’te ise dogdugu sehir olan Leiden’de, arkadasi ve meslektasi Jan Lievens ile bir studyo kurmustur. 1627’de ogrenci kabul etmeye baslamistir. Ogrencileri arasinda Gerrit Dou da bulunur.

Kariyerinin Baslangici
Hollanda Altin Cagi’nin sair ve bestecisi Constantijn Huygens tarafindan 1629 yilinda kesfedilmistir. Huygens ona Lahey sarayindan siparisler ayarlamistir. Bu baglantisi sonucunda Rembrandt en kazancli ve muntazam gelir kaynagi Prens Frederik Hendrik tarafindan verilen siparisler olmustur. Bu siparisler 1646 yilina kadar devam etmistir.
1630’da babasi olen Rembdrandt, 1631 yilinda Amsterdam’a yerlesmis ve burada usta bir portre ressami olarak basari kazanmistir. Tasinmasindan sonra sanat simsari Hendrick van Uylenburg’un yaninda kaldi ve 1634 yilinda Hendrick’in kuzeni Saskia van Uylenburgh ile evlendi. Burada resim ogrencilerine ders vermeye basladi. 1639 yilinda karisiyla birlikte tasindiklari yer artan Yahudi nufusunun cogunlukta oldugu ve gelecek vaat eden bir muhit idi. Gunumuzde bu ev Jodenbreestraat semtinde Rembrandt Evi Muzesi olarak hizmet vermektedir.
Rembrandt hatiri sayilir miktarda para kazanmaktaydi, ancak kazancindan fazlasini harcamasindan dolayi evlerini satin almak icin girdikleri borc, mali sIkintilar yasamalarina yol acmisti. Bu sIkintilarina yasadiklari bazi felaketler de eklenince ciftin hayati trajik bir almistir. Ciftin ilk uc cocuklari (1635 dogumlu Rombertus, 1638 dogumlu Cornelia ve 1640 yilinda dogan ve yine Cornelia olarak adlandirdiklari) daha bebekken olmustur. 1640 yilinda Rembrandt’in annesi de olmustur. Daha sonra 1641 yilinda dogan Titus isimli erkek cocuklari bebeklikten yetiskinlige gecebilen tek cocuklari olmustur. Ancak annesi onun dogumundan sonra fazla yasayamayip 1642 yilinda yirmi dokuz yasinda vefat etmistir ve Oude Kerk’e gomulmustur. Saskia hasta yataginda Rembrandt’in etkileyici bircok resmine modellik yapmistir.



Geertje Dircx, Saskia hastayken Titus’a bakmasi icin dadi olarak alinmisti. Rembrandt ile 1649’da kotu sonla biten bir iliski yasamistir. Geertje, Rembrandt ile sevgili olmus ve unlu ressamin kendiyle evlenmesini umut etmistir. Rembrandt bu evliligi yapmayinca Geertje, onu evlilik vaadiyle suclamis ve bunun uzerine Rembrandt, onu bir timarhaneye kapatmaya calismistir. 1640’larin sonuna dogru Rembrandt eskiden hizmetciligini yapmis olan genc Hendrickje Stoffels’i yanina almis ve bir iliskiye baslamislardir. Evli bir cift gibi yasayan ciftin 1654’te Cornelia adinda kizlari olmustur.
Rembrandt’in resme, baskilara ve gelirini asan antikalara olan meraki sonucunda 1656 yilinda iflas ettigi ilan edilmistir. Bunun sonucunda resim ve antika koleksiyonlarinin cogu, evi ve hattabaski makinasini satmak zorunda kalmisti. 1660 yilinda Rozengracht’ta kucuk bir eve tasindilar. Amsterdam ressamlar loncasi disindaki alacaklilari ona baski yapmaktaydi, hatta resimden para kazanmasini engellemeye calismislardir. Ancak Hendrickje ve Titus ile birlikte 1660’ta bir sanat simsarligi isi kurmus ve muskul durumdan kurtulmak icin birtakim isler yapmislardir.
1661 yilinda Rembrandt’in kontrolunde, belediye binasinin resmini yapma isi almislardir ve Rembrandt son ciragi olan Aert de Gelder’i yanina kabul etmistir. 1663’te Hendrickje Stoffels, 1668’de ise Titus vefat etmistir. Kisa bir sure sonra, 4 Ekim 1669’da da Rembrandt Amsterdam’da vefat etti ve bilinmeyen bir mezara gomulmustur.

Rembrandt’in Konulari ve UsluplariRembrandt Harmenszoon van Rijn (15 Temmuz 1606 - 4 Ekim 1669)
Rembrandt yasami boyunca portreler, manzara resimleri ve anlati resimleri gibi konular islemistir. Anlati resimlerinde ozellikle Incil’den sahneleri tasvir ettigi eserleri buyuk begeni toplamistir. Calismalarindaki duygulari yansitma ve ayrintilara dikkat etme becerisi elestirmenler tarafindan etkileyici bulunmustur.
Resme ilk basladiginda daha duz bir tarzda resim yapan Rembrandt, sonraki yillarda dalgali ve puruzlu bir uslubu benimsemistir. Ayni sekildeki ilerleyis gravur calismalarinda da gorulmektedir. 1640’larin sonlarina dogru hem teknikte hem de uslupta daha deneysel calismalar yapmistir.
Bazi eserleri
Lazarus’un Yukselisi (1630)
Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi (1632)
Meditasyondaki Filozof (1632)
Belsazzar’in Ziyafeti (1635)
Danae (1636)
Gece Devriyesi (1640-42)
Susanna ve Yaslilar (1647)
Degirmen (1650)
Banyosunda Betseba (1654)
Acik Kapida Duran Kadin (1656-57)
Yakup’un Melekle Savasi (1659)
Aziz Petrus’un Inkari (1660)
Yahudi Gelini (1664)


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:19.