IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Ocak 2023, 17:46   #1
BANLI ÜYE
KriminaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tüm bilinmeyenleriyle: Baykar’ın önü kesilen İHA’sı Malazgirt!

Tüm bilinmeyenleriyle: Baykar’ın önü kesilen İHA’sı Malazgirt!
İlk olarak 2006 yılında geliştirilmeye başlanan ve TSK envanterine alındıktan sonra önü kesilen Baykar Malazgirt İHA özellikleri!



Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii alanında ortaya koyduğu özgün projeler, yerli kara, deniz ve hava araçları, üretimin giderek yerlileşmesi ve buna bağlı olarak gelen ihracat rekorları başta komşu ülkeler olmak üzere tüm dünyanın gündeminde. Fakat bu güne gelene kadar uzun yıllar boyunca önü kesilen ve desteklenmeyen projeler pek bilinmiyor. İşte Türkiye’nin ilk Döner Kanat Mini İHA sistemi Baykar Malazgirt özellikleri…

Türkiye’nin ilk Döner Kanat Mini İHA sistemine ne oldu?
Özdemir Bayraktar’ın 1984’te kurduğu Baykar Makina, motor, pompa ve dişli kutusu gibi birçok donanım üretip bunları savunma sanayii şirketleri dahil birçok yere satıyordu. İnsansız hava araçları alanındaki ilk çalışmaları ise 2000’li yıllarda başladı. Zaten ilerleyen dönemde şirketin adı da Baykar Teknoloji oldu.




Aradan 4 yıl geçtikten sonra geliştirilen otonom uçuş yazılımı elden atılan İHA sistemleri üzerinde denenmeye başladı. Bir sonraki yıl devletin mini İHA projesine katılım sağlayarak Bayraktar Mini İHA geliştirildi.


Burada yatan potansiyeli gören Baykar, kendi öz kaynaklarıyla o dönem için bir ilk olan Malazgirt Döner Kanat Mini İHA sistemini yaptı. Baykar mühendisleri ve hatta bizzat Selçuk Bayraktar, Güneydoğu bölgesinde teröre karşı kullanılan Bayraktar Mini İHA sisteminin yazılım denetimi ve donanım onarımı için birkaç yılını sahada geçirdi.

Tüm bunların ardından 2008 yılında Malazgirt Döner Kanat Mini İHA üretim süreci resmen başladı. 2009 yılında 15 adet civarı üretildi ve birçoğu TSK’ya teslim edildi. TSK ise Güneydoğu bölgesinde teröre karşı kullanmaya başladı. İşte bu noktadan sonra projenin önünün kesildiği süreç başladı. Yaşanan olayları aşağıdaki kronolojik olarak görebilirsiniz.




2006 yılında Malazgirt’in geliştirme süreci başladı. Şırnak bölgesinde test edildi ve Genelkurmaya sunuldu.
2007 yılında SSM yetkilileri projeyi ve cihazları teftiş etti. Aynı anda 2 Malazgirt uçtu. Ek olarak İstanbul’dan Ankara’da bulunan İHA’nın komuta, kontrol ve izleme işlemi gerçekleştirildi.
2008 yılında Baykar’dan TSK envanterindeki bazı helikopterlerin benzer şekilde insansız hale getirilmesi istendi. Ancak mali yükler bahane edilerek ek proje iptal edildi.
2008 Aralık ayında 4 Malazgirt İHA siparişi verildi.
2009’da 4 İHA da eksiksiz ve hatasız olarak, test edilerek teslim edildi.
2009 Kasım ayında yazılım sıkıntıları olduğu gerekçesiyle Güneydoğu’daki bu İHA’ların uçuşları durduruldu.
Halihazırda olay yerinde olan Baykar ekibi Malazgirt’in faal ve uçuşa hazır olduğunu, yazılım hatası olmadığını, kırım olsa dahi nedenine bakılmaksızın yenisinin verileceği yazılı olarak taahhüt etti. Lakin uçuş izni alamadı.
2010 yılında ASELSAN, birkaç milyon dolara Amerikan Guided Systems Technologies firmasından benzer ürünü aldı. Kara Kuvvetleri de ASELSAN’dan Malazgirt’in kopyalanmasını istedi.


Aynı yıl içerisinde ABD’li İHA üreticisi AeroVironment’ın insansız helikopterlerine yatırım yapıldı. Fakat milyonlarca dolarlık ödemenin ardından Amerika’dan alınan teknoloji başarısız oldu.
Son olarak Avusturya Schiebel firmasından Camcopter İHA helikopter sistemleri alındı.



Bu tip alanında öncü olan ve özellikle uçaklara nazaran daha karmaşık mekanik yapısı ve de hareketli aksam parçalarının fazla olması nedeniyle helikopter sistemlerinin geliştirilmesi çok daha zordur. Henüz birkaç yaşında olan bir projede de mekanik ve yazılım sıkıntılarının olması normaldir.

Fakat buna rağmen Baykar, kendilerinden kaynaklı bir sorun yaşanmasa bile Malazgirt İHA sisteminin yazılım ve donanımsal onarımını yapacağını, hatta gerekirse yenisiyle ücretsiz bir şekilde değişeceğini söylemesine rağmen proje rafa kaldırılmıştır.

Selçuk Bayraktar, konuyla ilgili şunları söyledi:

Malazgirt projesini türlü bahanelerle, iftira atarak, karalayarak o dönemin bürokratları durdurdu. Güneydoğu’da arazide çok yoğun çalıştığımız zamanlar, arazide 3-4 senem geçmiştir.

Baykar Malazgirt Döner Kanat Mini İHA özellikleri
Rotor çapı: 1.2 m
Toplam kalkış ağırlığı: 12 Kg
Uçuş süresi: 90 dk
Menzil: 20 km
Operasyonel irtifa: 3,600 Feet- 1+ km
Motor seçenekleri: Elektrikli ve benzinli
Tam otomatik kalkış, askıda kalma, seyir ve iniş
Otomatik otorotasyon yapabilme özelliği
2 Eksen Kamera Mekanizması
Otomatik Hedef Noktası Takibi (INS/GPS Entegrasyonu, Çift Kalman filtresi)






Keyifli Forumlar




Alıntıdır:
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:57.