IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Bilim ve Teknoloji (https://www.ircforumu.org/bilim-ve-teknoloji/)
-   -   Yakin Gelecekte Kullanilacak Insaat Teknolojileri Nelerdir? (https://www.ircforumu.org/bilim-ve-teknoloji/55381-yakin-gelecekte-kullanilacak-insaat-teknolojileri-nelerdir.html)

CeReN 13 Haziran 2022 13:12

Yakin Gelecekte Kullanilacak Insaat Teknolojileri Nelerdir?
 
2022 muhendislik ve insaat sektoru gorunumune gore, muhendislik ve insaat yoneticilerinin yuzde 76’si ileriki yillarda dijital teknolojiye yatirim yapmayi planliyorlar. En son insaat teknolojisine yatirim yapmak, isletme sahiplerinin dijital donusumleri kolaylastirmasina ve rekabette bir adim onde olmalarina yardimci oluyor.Yakin Gelecekte Kullanilacak Insaat Teknolojileri Nelerdir?

Mevcut surecleri modernize etmenin gercek, pratik uygulamalari ve faydalari vardir. Ve herhangi bir insaat sirketi rekabet avantajini surdurmek istiyorsa, yeni yaklasimlari stratejisine ve is akislarina entegre etmenin yollarini bulmasi gerekiyor.

Bu son teknolojiler, endustrinin calisma seklini ve gelecekteki projelerin nasil tamamlanacagini buyuk olcude degistirir.

Sektoru Etkileyen Insaat Teknolojisi Turleri
Veri Toplama Uygulamalari
Dronlar
Yapi Bilgi Modelleme (BIM) Yazilimlari
Sanal Gerceklik ve Giyilebilir Cihazlar
3D Baski
Yapay zeka

1. Veri Toplama Uygulamalari

Uygulamalar, insaatta daha fazla norm haline geliyor ve bunun iyi bir nedeni var. Tabletlerin ve akilli telefonlarin artan tasinabilirligi, daha fazla iletisim ve her yerden calisma olanagi saglar. Daha spesifik olarak, veri toplama uygulamalari insaat sirketlerinin santiyeden daha hizli, daha dogru ve daha kaliteli veriler toplamasina yardimci oluyor. Bu tur bir teknolojiyi mevcut sureclerinize entegre etmek basittir ve asagidakiler dahil olmak uzere buyuk faydalar saglamaya devam ederken daha kucuk bir on yatirim gerektirir:

Onemli zaman tasarrufu ve azaltilmis veri girisi hatalari. Veri toplama uygulamasi kullanicilari, veri girisi hatalarinda yuzde 50’lik bir azalmayla birlikte her hafta 20’den fazla saha ve yonetim saatinin kaydedebilir.

Gelismis is akislari. Veri toplama is akislarini otomatiklestirebilir, boylece bir formun gonderilmesi baska bir formun gonderilmesini tetikler ve bu sekilde, belirli bir gorev tum gerekli imzalar ve toplanan verilerle tamamlanana kadar devam eder. Ek olarak, bazi veri toplama uygulamalari, ekibinizin akilli telefonlarinda, tabletlerinde, dizustu bilgisayarlarinda, masaustlerinde – temelde herhangi bir dijital cihazda – form gonderebilmesi icin mobil formlar ve web formlari uygulamalari sunar.Yakin Gelecekte Kullanilacak Insaat Teknolojileri Nelerdir?

Gelistirilmis guvenlik uyumlulugu. Veri toplama uygulamalari, gunluk ekipman denetimlerinden ramak kala raporlamaya ve kapsamli bir is guvenligi analizine kadar her seyi kolaylastirabilir.

Aninda raporlama. Ister gunluk is raporlarina ister musteri ciktilarinda hizli geri donuse veya yasal belgelere hizli erisime ihtiyaciniz olsun, bir veri toplama uygulamasi raporlamayi kolaylastirmaniza yardimci olacaktir. Ayrica is gereksinimlerinize gore raporlari kolayca ozellestirebilirsiniz.

2. Dronlar

Dronlar en yaygin kullanilan gelisen insaat teknolojisidir. Yerdeki bir ekipten daha hizli ve dogru bir sekilde saha arastirmalari yapabilirler ve havadan goruntulemeden daha ucuzdurlar. Yuksek cozunurluklu kameralari ve toplanan veriler, etkilesimli 3D veya topografik haritalar ve modeller olusturabilir ve hacim olcumleri alabilir.

Drone kullanmanin bir diger faydasi da kopruler veya yuksek binalarin etrafi gibi ulasilmasi zor yerleri denetleme ve bunu guvenli bir sekilde yapabilme yetenegidir. Bunlari ayrica bir is sahasindaki ilerlemeyi izlemek ve insanlarin nasil calistigini gormek icin de kullanabilirsiniz.

3. Yapi Bilgi Modelleme (BIM) Yazilimi

BIM’in kullanimi, daha iyi bir is birligi icin alan saglar cunku her bir kisi ve uzmanlik alani, 2B kagit cizimin birden cok versiyonuna bolunmus olmak yerine kendi parcalarini ayni modele ekleyebilir. Bu sekilde, insanlar katkida bulundukca model hemen gelisir, sureci duzene sokar ve verimliligi artirir. BIM ayrica cakisma algilamayi otomatiklestirerek ve projenin daha eksIksiz bir resmini saglayarak bir projenin tasarim ve planlama asamalarinda problem cozmeye yardimci olur.

Hindistan, Hong Kong, Fransa, Guney Kore, Almanya ve Italya dahil olmak uzere buyuk olcekli tesis projeleri icin BIM’i zorunlu bir prosedur haline getirmek icin giderek daha fazla kuresel hukumet girisimi goruluyor. BirlesIk Krallik ‘ta BIM , hukumet insaat projeleri icin zaten zorunludur. Arastirmacilarin yaptigi 2021 Yapi Bilgi Modelleme Pazar Raporu’na gore, sektor uzerinde dogrudan etkisi olacak yukselen trendler arasinda BIM’de yapay zeka gelistirme, BIM tabanli bulut isbirligine yonelik artan talep ve moduler yapi ve prefabrikasyon yer aliyor.

4. Sanal Gerceklik ve Giyilebilir CihazlarYakin Gelecekte Kullanilacak Insaat Teknolojileri Nelerdir?

Sanal gerceklik teknolojisi, karmasIk projelerin daha iyi anlasilmasina yardimci olmak icin genellikle BIM ile birlikte kullanilir. Potansiyeli bir dusunun: BIM ile bir bina tasarimi yaratirsiniz ve ardindan aslinda etrafinda dolasmak icin VR’yi kullanabilirsiniz. Oldukca havali, degil mi? Bu, ekibinize veya musteriye projenin tamamlandiginda nasil gorunecegine dair daha gercekci bir fikir verecektir. Baslamadan once proje hakkinda daha eksIksiz bir kavrayisa sahip olmak, size yolun ortasinda buyuk degisIkliklerden ve pahali degisIklik siparislerinden kacinma firsati verir.

Giyilebilir urunler, yalnizca guvenlik uzerinde degil, ayni zamanda uretkenlik uzerinde de olumlu bir etki yaratan bir insaat teknolojisidir. Arastirmacilar, konuyla ilgili yakin tarihli bir makale yayinladilar ve insaat sektorunde giyilebilir teknolojinin uretkenligi yuzde 8,5 ve isyeri memnuniyetini yuzde 3,5 artirabilecegini bildirdiler. Makale ayrica XOEye Akilli Gozlukler, Spot-r Giyilebilir Sensor ve Redpoint Konumlandirma Guvenlik Yelegi Sensorleri dahil olmak uzere piyasadaki bazi onemli urunleri de vurguladi.

5. 3D Baski

Bir insaat teknolojisi olarak 3D baski, malzeme tedarikini degistirme potansiyeline sahiptir. Prefabrikasyon icin, bir proje icin malzemeler yazdirilabilir ve ardindan hemen kullanima hazir olacak sekilde santiyeye tasinabilir. Bu, malzemeleri daha hizli almaniza ve ortadaki fazladan adimlari kaldirarak sureci kolaylastirmaniza olanak tanir.

3D baski, malzemeleri yerinde basmayi mumkun kilar, atiklari azaltir ve nakliye ve depolama maliyetlerinden daha fazla tasarruf saglar. Bununla birlikte, bu teknolojinin benimsenmesiyle ilgili mevcut zorluklardan biri, seri uretimle ilgili sinirlamalardir. Bazi 3D yazicilar daha buyuk olcekte uretebilse de pahalidir.

6. Yapay Zeka

Yapay zeka (AI), yillardir artan guvenlik, is akislarini iyilestirme ve islerin daha hizli ve daha iyi yapilmasini saglayarak insaat projelerine fayda sagladi. Bununla birlikte, bircok insaat sirketi, bu karmasIk teknolojinin organizasyonlarinda en iyi nasil uygulanacagini ogrenmeye ve gezinmeye devam ediyor.

Bazi buyuk firmalar, dahili karar verme sureclerine ve operasyonlarina yardimci olmak icin kendi AI programlarini olusturmaya basladilar. Digerleri, mevcut uygulamalarini denetlemek ve AI ve/veya makine ogrenimi uygulamasi icin firsatlari belirlemek icin AI danismanlari ve cozum saglayicilari gibi ucuncu taraflara guvenir.


ALÝNTÝ ~


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmýþ. Þuanki Zaman: 04:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.