IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2021, 15:35   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nano Teknoloji Kavramlari, Olasi Tehlikeleri Ve Tibba Etkisi

Nanoteknoloji alani, 1 ile 100 nanometre arasindaki boyutlarda nanoyapi ozelliklerinin incelenmesi ve mikromanipulasyonu ile ilgilidir. Nano bilim, teknoloji, uretim ve tip dahil olmak uzere cok sayida uygulamaya sahiptir. Bu teknolojide, bilim insanlarini heyecanlandiran ve endiselendiren bircok yenilikci gelisme yasanmaktadir.

Nano Teknoloji Temel Konseptler
Nano teknolojik alanlardaki arastirmacilar, boyutlari 1 nanometreye kadar olan cesitli malzemelerin anatomik ozelliklerini gozlemler ve degistirir. Nanoteknoloji bir alan olarak gelismekte devam etmekte ve biyologlar, kimyagerler, fizikciler ve muhendisler dahil olmak uzere cok disiplinli bir arastirmaci grubunu bir araya getirmektedir. Nesneleri nano olcekte gozlemlemek icin guclu mikroskobik aletler gereklidir. Ornegin; elektron mikroskobu gibi transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ile tarama elektron mikroskobu (SEM), topografik morfolojik ve terkip veriler sunmaktadir.
Atomik kuvvet mikroskoplari, ayrintili goruntuler olusturmak icin malzemeleri ince bir sonda ile tarar. Buna ek olarak, nanomikroskoplar, arastirmacilarin tek molekulleri gormelerine, tek tek atomlari ve molekulleri mikromanipule etmelerine, onlari kucuk bir sonda ile yeniden duzenlemelerine olanak tanir. Bir maddenin nano olcekte incelenmesi, gozlem ve deney yapmayi icerir. Bircok maddenin ozellikleri nano duzeyde farkli davranir; Bunun neden ve nasil oldugunun anlasilmasi, arastirmacilarin potansiyel faydalari ve riskleri fark etmelerine yardimci olur.
Nano Teknoloji Kavramlari, Olasi Tehlikeleri ve Tibba EtkisiEk olarak, bilim adamlari, madde ozellikleri hakkinda daha fazla bilgi edinmek ve bu teknolojinin pratik kullanimlarini gelistirmek icin mikromanipulasyon ve molekuler uretim ile deneyler yapmaktadirlar. Atomlar, protonlar, notronlar ve elektronlar gibi atom alti parcaciklara odaklanan bir fizik dali olan kuantum mekanigi bilgisi, nano olcekte davranistaki degisIklikleri gozlemlerken gereklidir. Statik elektronlarin hareket etmesi ve tunellenmesi, yalitkanlarin yari iletken hale gelmesi ve erime noktalarindaki degisimler gibi durumlari klasIk fizik ilkeleri aciklayamaz.
Nanopartikuller, onlari kimyasal reaksiyonlar icin ideal katalizorler yapan daha fazla miktarda yuzey alanina sahiptir. Ek olarak, atomlar diger atomlarin etrafinda ve arasinda daha ozgurce hareket edebilir ve kimyasal ozelliklerin degistirilebilecegi bir atmosfer yaratir. Olasi farkliliklarin bir baska nedeni, yercekiminin etkisinin azalmasi ve elektromanyetik kuvvetlerin ve termal titresimlerin atom davranisi uzerindeki etkisinin artmasidir.



Nano Yapilar
Bilim adamlari, bugun veya yakin gelecekte pratik kullanimlari olan belirli nanoyapilar kesfetmislerdir. Bu yapilar arasinda kuantum noktalari (qdots), kuresel fullerenler (buckyballs), karbon nanotupler ve nanoteller olarak bilinen silindirik fullerenler bulunur. Pek cok bilim insani, nanotuplerin ve nanotellerin olasi gelismelere en cok maruz kalacak olan alanlar oldugunu inanmaktadirlar. Ayrica Qdot’larin, kanser hucrelerinin konumu da dahil olmak uzere, teshis testlerinde gelecekteki uygulamalara sahip olacagi inanmaktadirlar.
Bu ve ilgili demir oksit, altin ve manyetik nanoparcaciklar kendilerini proteinlere ve/veya diger molekullere baglama yetenegine sahiptir. Bir dizi sirket su anda bu parcaciklari teshis ve goruntuleme tekniklerini gelistirmek icin kullanmaktadirlar. Bucky toplari karbon molekullerinden olusur ve bir futbol topuna benzerken, elektronikte ve tibbi teshis araclarinda teknolojik uygulamalari bulunmaktadir.
Nitelikli bilim adamlari, atomlarin mikromanipulasyonu yoluyla karbon nanotupleri yeniden olusturabilirler. Dogru duzenleme ile nanotupler celikten daha guclu ve daha dayaniklidir ve agirlik olarak onemli olcude daha hafiftir. Nanomuhendisler, arabalar ve ucaklar icin yapi malzemelerinin temeli olarak nanotupleri kullanmayi ummaktadirlar. Daha guclu malzeme, temel guvenligi artiracak, daha hafif agirlik ise yakit verimliliginin de artmasina neden olacaktir.
Arastirmacilar atomlari yari iletkenlerde, transistorlerde ve diger elektroniklerde kullanmak icin dogru kombinasyonu bulma umuduyla nanotuplerdeki atomlarin duzenini degistirmek icin molekuler manipulasyonu kullanmaya devam etmektedir. Nanoteller, arastirmacilarin kopyalayabildikleri kucuk tellerdir; nanotuplerle birlikte kullanilma olasiligi da dahil olmak uzere bir dizi potansiyel kullanima sahiptirler.
Nano Teknoloji Kavramlari, Olasi Tehlikeleri ve Tibba EtkisiCogu arastirmaci, nanotellerin gelecegin bilgisayarlarinda ve elektroniklerinde transistorler ve yari iletkenler olarak kullanilacagina inanmaktadir. Nanoteknolojideki gelismelerden yararlanan yaygin olarak kullanilan bir dizi urun arasinda gunes kremi, kendi kendini temizleyen cam, gozluk camlari, antimikrobiyal bandajlar, yuzme havuzu temizleyicileri ve dezenfektanlari, kirismaya dayanikli kumaslar, kozmetikler ve LCD ekranlar gibi urunlerde kullanilan cizilmeye dayanikli kaplamalar bulunmaktadir.

Nanoteknoloji Tehlikeleri
Nanoteknolojinin en riskli yonleri bilinmeyen tehlikeler, yanlis kullanim ve saglik ve cevre uzerindeki zararli etkileridir. Bilim adamlari, yeniliklerinin potansiyel etkilerini tam ve kesin olarak bilmeden nanoparcaciklarin pratik uygulamalarini bulmak icin calismaya devam etmektedirler. Teknolojiler insan bilgisini ve anlayisini astiginda, temel riskler her zaman mevcuttur. Maddeleri molekuler duzeyde degistirme yetenegi guclu bir beceridir ve yanlis ellere birakilirsa yanlis kullanima yol acabilir.
En buyuk endise bir veya daha fazla kisiye kasitli olarak fiziksel zarar vermek icin parcaciklari manipule etmektir. Bir teroristin bu teknolojiyi kucuk, saptanamayan biyolojik veya atom silahlari yaratmak icin kullanmasi oldukca tehlikeli sonuclar dogurabilir. Kotuye kullanimin etik kaygilari, belirli ozelliklerin muhendisligi yoluyla insanlarin genetik yapisini degistirme olasiligini da icerir.
Nano proseduru toplumun yuksek gelirli kesimine yonelik olur ve nufusu siniflara bolebilir. Nano olcekteki parcaciklar insanlarda toksIk etkilere neden olabilir. Cunku o kadar kucukturler ki, kan-beyin bariyerini gecme potansiyeline sahiptirler, bu da kitle zehirlenmesine veya istenmeyen norolojik etkilere neden olabilir. Ayrica bilim adamlari, nanoparcaciklara uzun sure maruz kalmanin insan vucudunu etkileyip etkilemeyecegini henuz bilmiyorlar.
Potansiyel tehlikeleri en aza indirmek icin kati hukumet yonergeleri mevcut olsa da, bazilari hala uzun sureli maruz kalmanin yavas bir zehirlenmeye ve gelecekte saglik sorunlarina neden olabileceginin makul olduguna inanmaktadir. Arastirmacilar, nanoparcaciklarin su kaynaklarinin kontaminasyonu veya hayvan populasyonlarina zarar gibi cevre icin potansiyel tehlikeler olusturup olusturmadigini bilmiyorlardir.
Bircok bilim insani tarafindan reddedilen bazilari hala “gri yapiskan” senaryosundan korkmaktadirlar. Bu senaryo, nanorobotlarin kendi kendini kopyalayacagi, tum organik dunya tukenene kadar kendilerini klonlayacagi ve ardinda dev bir gri yapiskan madde birakacagi teorisine dayanmaktadir. Bunlardan bazilari spekulatif olsa da, bilim insanlarinin son laboratuvar bulgulari nedeniyle insan vucudu ve cevreye yonelik kisa ve uzun vadeli tehditler konusunda gecerli endiseleri vardir. Bu endiselere neden olan laboratuvar bulgulari su sekildedir;
• Nano malzemesi olan fullerene maruz kalma su pirelerini oldurmustur,,
• Fullerenler baliklarda beyinde genis bir alanin hasarina neden oldu ve baliklarin fizyolojik yapisini degistirdi
• Solucanlar, toprakta kolayca dolasan fullerenleri emebildi,
• Uzun sureli maruz kalmaya maruz kalan laboratuvar hayvanlarinin vucutlarinda nanopartikuller parcaciklar birikti,
• Qdots insanlarda kadmiyum zehirlenmesine neden oldu,
• Nanopartikuller bir annenin plasentasindan gecebilir oldugu tespit edildi,
• Nanopartikuller, serbest radikallerin olusumuna yardimci olabilir,
Nanoteknolojiyle ilgili gercek ve potansiyel riskler; faydalarinin risklerden daha agir basip basmadigini belirlemenin nicel bir yolu olmamasina ragmen cok fazla endise uyandiran bir konudur.

Nanoteknoloji: Avantajlari ve Dezavantajlari
Nanoteknoloji bircok potansiyel uygulama ve avantaj sunlari icerir:
• Kanser gibi hastalik tedavilerindeki gelismeler
• Daha iyi goruntuleme ve teshis ekipmani
• Yakit ve gunes pilleri gibi enerji verimli urunler
• Dayanikli, hafif, verimli uretim araclarina izin veren uretimdeki iyilestirmeler
• Transistorler, LED ve plazma ekranlar ve kuantum bilgisayarlar dahil olmak uzere gelistirilmis elektronik cihazlar
Nanorobotlar, ozon tabakasini yeniden insa etmek, kirli alanlari temizlemek ve yenilenemeyen enerji kaynaklarina bagimlilik dersi vermek icin kullanilabilir.
• Dezavantajlari sunlari icerir:
• Insanlar ve cevre icin potansiyel tehlikeler
• Imalat ve tarim islerinin kaybi
• Daha verimli enerji kaynaklari ve molekuler manipulasyonla yeniden uretilebilen altin veya elmaslar nedeniyle potansiyel olarak daha dusuk bir petrol degerine bagli olarak ekonomik piyasa cokuse ugramaktadir,
• Kitle imha silahlarinin erisilebilirligi,
• Gelistirilmis atom silahlari,
• Nanoparcaciklardan yapilan arastirma ve urunlerin maliyeti,

Tipta Nanoteknoloji
Nano Teknoloji Kavramlari, Olasi Tehlikeleri ve Tibba EtkisiTip alanindaki bircok heyecan verici yenilik, nanoteknolojideki gelismelerle ilgilidir. Bunlar, goruntuleme ve teshis araclari, ilac dagitim sistemleri, tedavi uygulamalari, anti-mikrobiyal secenekler ve hucre onarimi ve rejenerasyonundaki gelismeleri icerir. Arastirmacilar su anda ilaclari dogrudan belirli hucrelere ulastirmak icin nanoparcaciklari kullanmanin yollarini gelistirmektedirler.
Kemoterapi ve radyasyon tedavileri, etkilenen ve saglikli hucrelere zarar verebileceginden, bu ozellikle kanser hucrelerinin tedavisi icin umut vericidir. Hedefe yonelik ilac tedavileri, ilaci dogrudan etkilenen hucrelere ileterek etkinligi artirir ve olasi yan etkileri azaltir. Nanopartikullerin mikromanipulasyonu, atomlari etkilenen hucreleri cekecek sekilde duzenleyebilir ve bu da kanser gibi hastaliklarin erken teshisine yardimci olabilir. Nanopartikuller ayrica acil durumlarda da kullanilabilir. Bucky toplari, alerjik reaksiyonlari durdurmak icin anti-inflamatuar ozelliklere sahip olacak sekilde manipule edilebilir; nanopartikuller ayrica kanamayi azaltabilir ve pihtilasmayi hizlandirabilir.
Teshis testleri ve goruntuleme, nanopartikullerin kendilerini belirli proteinleri veya hastalikli hucreleri tespit edecek ve bunlara baglayacak ve MRI goruntulemesini gelistirecek sekilde duzenlenmesiyle gelistirilebilir. Antimikrobiyal bandajlar su anda piyasada mevcuttur, ancak baska bircok olasi kullanim vardir. Kremler enfeksiyonlara saldirmak ve yaralari tedavi etmek icin kullanilabilir; antimikrobiyal nanokapsullerle tedavi edilen yanik sargisi enfeksiyonlari onleyebilir ve tedavi edebilir.
Gelecekte, nanorobotlar, vucudun dogustan gelen iyilesme yontemine benzer sekilde hasarli hucreleri onaracak sekilde kodlanabilir. Nanoteknolojinin tip alanindaki uygulamalari, yasam surelerini artirma, hastaliklari daha etkin bir sekilde teshis etme ve tedavi etme ve vucudun dogal saglik sureclerini yakindan taklit eden tedaviler saglama potansiyeline sahiptir.

Nanobilim ve Mikroskopi
Tarama sensoru Mikroskop nanometre olceginde bir goruntu gerektiginde kullanilir. Keskin bir uc kullanilarak bir numunenin yuzeyi uzerinde bir raster desen olusturulur. Bilgi daha sonra nano-detayina kadar saklanir, goruntu birlestirilir ve ekranda goruntulenir. Nanobilim yada nanoteknoloji gelistirmelerinde kullanim icin Tarama Sondasi Mikroskobu icinde taninan belirli kategoriler vardir ve bunlardan ikisi sunlardir:
• Taramali Tunelleme Mikroskobu (STM):Bu durumda, mikroskop bir elektrik voltaji uygularken uc yuzeye cok yakin gecer. Bu tunelleme akimi kaydedilir.
• Bu, atomik duzeyde cok kucuk ayrintilari gosteren bir goruntu olusturur.
Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) – goruntuyu olusturan numunenin yuzeyini tarayan keskin bir problu bir konsol kullanir. Probun ucu bir yuzeye yaklastiginda, uc ile numune arasindaki temas kuvvetleri konsolu saptirir. Hooke yasasina gore calismadir. Manyetik kuvvet mikroskobu (MFM) ise atomik kuvvet mikrokopisi’nin bir cesididir.
Nanoteknoloji , elektronik, imalat, yenilenebilir enerji ve tiptaki yenilikler dahil olmak uzere bircok mevcut ve gelecekteki uygulamaya sahiptir. Bilim adamlari, nanoparcaciklarin gercek potansiyelini ve potansiyel tehlikelerini yeni yeni anlamaya baslamaktadirlar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:41.