IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Bilim ve Teknoloji Bilim ve Teknoloji Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 11:46   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Isi Geri Kazanimli Havalandirma Sistemi (HRV): Tanimi, Avantaj Ve Dezavantajlari

Kisin her evde ortak bir ciglik yankilanir; “Kapiyi kapat soguk giriyor!“. Kisin herkese tanidik gelen bu cigligi duyma olasiligi, yaz aylarinda isiyi disarida tutmak ve klimadan tasarruf etmek icin kapi ve pencerelerin kapatilmasina yonelik uyarilardan daha yuksektir. Bunlarin yaninda yasam kalitesi acisindan, ayni zamanda saglikli ve iyi havalandirilmis, hava gecirmez, enerji acisindan verimli bir eve nasil sahip olunacagi konusu da onemli bir detaydir. Isi geri kazanimli havalandirma (HRV) ve enerji geri kazanimli havalandirma (ERV), isinin kacmasina izin vermeden evinize temiz hava getirerek bir havalandirma cozumleri sunar. Bu yazida bu havalandirma sistemlerinin nasil calistigina dar bilgiler bulunmaktadir.

Neden Isiyi Geri Kazanmamiz Gerekiyor?
Genellikle son on yilda insa edilen modern evler, once insa edilenlere gore cok daha yuksek teknik standartlarda insa edilir Bu durum bu binalari buyuk olcude daha iyi isi yalitimli yapar ve cok daha enerji verimli kilar. Enerji tasarrufu acisindan kilit olarak gorulen iyilestirme alanlarindan biri ise binalari daha hava gecirmez hale getirmek ve boylece iclerine verdigimiz isiyi daha uzun sure tutmalarini saglamaktir. Ancak bir dezavantaji vardir; bu da evlerimizin saglikli kalmasi icin duzenli olarak hava degisimine ihtiyaci vardir. Cunku banyolar ve duslar alinmasi, yemeklerin yapilmasi , camasir yikanmasi ve kurutulmasi havada sasirtici miktarda su uretir ve solunum yollari acisindan riskli bir durumdur.
Onde gelen havalandirma ureticisi Vaillant’a gore, tipik bir aile her gun 10-15 litre (3-4 galon) nem uretir! Bu sorunu kontrolsuz birakirsaniz kuf ve mantar, toz akarlari ve daha buyuk astim riski gibi sorunlar yasanabilir. Kapilari ve pencereleri acmak, nemden kurtulmanin ve temiz hava getirmenin bariz yoludur, ancak bunu kisin yaparsaniz, disariya kacan siak hava ciddi duzeyde para kaybedilebilir. Cunku zaten pahaliya isitilan bir evdeki tum isi birkac dakikada ucup gider ve kaybolur.
Isi Geri Kazanimli Havalandirma Sistemi (HRV): Tanimi, Avantaj ve DezavantajlariEski yontem elektrikle isitilan bir evde muhtemelen havalandirma sirasinda isiticiyi kapatmak ve sonra tekrar acmak enerji tasarrufunu dusuruyor gibi gorunse de aslinda hicte oyle degildir. Cunku dondurucu sogukta havalandirdiktan sonra tekrar isiticiyi acmak ve derecesini yukseltmek zorunda kalmak dazla enerji yakilmasina neden olur. Modern enerji tasarruflu bir ev, bu sorunu taslakta cozer, ancak temiz alinmasi konusunda sIkinti yasanabilir. Peki ne yapmali?



Isi Geri Kazanimli Havalandirma (HRV) Nedir?
Burnunuz bir tur isi geri kazanimli havalandirma sistemi olarak calisir. Nefes verdiginizde, burun gecisleriniz disari cikan havanin isisiyla isinir. Nefes aldiginizda, gelen soguk hava, aksi takdirde bosa gidecek olan bu isinin bir kismini alir. Cocukken, burnunuz isindigi ve gelen havayi filtreledigi icin burnunuzdan nefes almanin agzinizdan nefes almaktan daha iyi oldugunu ogrenmis olabilirsiniz.
Burnunuzun gercekte yaptigi seye isi degisimi (veya daha teknik olarak rejenerasyon) denir. Bu islemde disari cikan hava, cikarken burun pasajlarinizi isitir; cunku gelen soguk hava cigere giderken ayni isi enerjisinin bir kismini alarak isinir. Sonuc olarak, soludugunuz hava normalde olacagindan daha sicakken, verdiginiz hava daha soguktur, bu, vucudunuzun isi enerjisini muhafaza etmesine yardimci olur.

Bir HRV (isi Geri Kazanimli) Havalandirma Nasil Calisir?
Basitce HRV calisma duzennegi su sekildedir; evden gelen sicak nemli atik hava, binadan cikarken isi esanjorunden gecerken neredeyse tum isisini verir. Gelen soguk, kuru hava (kahverengi kanaldan akar) bu isiyi iceri girerken alir. Ideal olarak, isi kaybi olmaz. Gelen ve giden hava akimi zit yonlerde gectiginden, bu yaklasim ters akis olarak bilinir.
HRV’ler esasen evlerin burunlari gibidir; cunku bir evin ici ve disi arasinda gecen yan yana calisan iki havalandirma kanalindan olusurlar. Biri serin temiz hava tasir, digeri nemli, bayat havayi disari tasir. En ilginc ve dogadan ders alinmasi gereken kismi ise, hava akimlarinda yer alan iki hava akiminin birbirine karismadan, cikan havanin isisinin cogunu gelen havaya gecirmesine izin veren bir isi esanjoru adi verilen bir cihazdan gecmesidir. Genellikle her kanalda sicaklik ve nem seviyelerine bagli olarak manuel veya otomatik olarak acilip kapatilabilen bir fan (ufleyici) bulunur. Gelen hava kaynagina ayrica bir baypas takilmis olabilir, boylece disarisi iceriye gore daha soguk oldugunda, disaridaki soguk hava, giden havayla karsilasmadan dogrudan eve yonlendirilebilir (bir kanat penceresinin acilmasi gibi).
Kucuk evlerde, bir HRV, kapilar odalar arasinda acilip kapanirken zaman icinde tum binayi etkili bir sekilde havalandiran bir duvardaki tek bir uniteden olusabilir. Daha buyuk evlerde ve ofislerde, her odada binanin zeminleri veya tavanlari arasinda uzanan kanallari dis duvardaki tek bir vantilatore besleyen havalandirma izgaralari olabilir.

HRV ve ERV Arasindaki Fark Nedir?
Isi Geri Kazanimli Havalandirma Sistemi (HRV): Tanimi, Avantaj ve DezavantajlariTum HRV’ler tam olarak ayni sekilde calismaz. Enerji geri kazanimli havalandirma (ERV) adi verilen alternatif bir sistem de benzer sekilde calisir ancak disari cikan hava akimindan gelen nemin bir kismini gelen havaya aktarir, boylece evinizdeki nemi sabit bir seviyede tutar. Evinizin cok kuru olmasini istemiyorsaniz bu onemlidir. Genel bir kural olarak, klimaniz varsa ve nemli bir iklimde yasiyorsaniz ERV daha iyi bir secenektir, cunku nemi disarida tutmaya yardimci olur. Boylelikle klimanizin yukunu azaltir ve klima faturalarindan tasarruf saglar.

HRV’nin Avantajlari ve Dezavantajlari Nelerdir?
HRV yani isi geri kazanimli havalandirmani her sistemde oldugu gibi arti ve eksileri vardir. Bunlarin bilinmesi karar verirken kolaylik sarlarken, ayrica sistemin daha verimli olarak kullanilabilmesini saglar.
HRV sistemin artilari;
HRV’lerin ve ERV’lerin bariz bir cekiciligi vardir: size sicak ve iyi havalandirilmis bir ev saglarlar ve pencerelerinizi her actiginizda enerji kaybedilmez. Boylelikle kisin, isitma faturalarinizdan tasarruf etmenize yardimci olabilirlerken, yaz aylarinda klima ihtiyacini azaltirlar. Fazla nemi evinizden uzak tutarak, binaniz, mobilyalariniz ve sagliginiz icin daha iyidirler (duzgun havalandirilan ne cok sicak ne de cok nemli olan evlerde astimin cok yaygin bir tetikleyicisi olan toz akarlari bulunma olasiligi daha dusuktur. ) Ve evinizin icindeki iklimin daha sabit bir seviyede tutulmasina yardimci olurlar.
Tipik olarak, normalde evinizden havalandirma yoluyla kaybedilecek isinin yaklasIk ucte ikisi ila dortte ucunu tutarlar (bazi ureticiler yuzde 85-95 oldugunu iddia eder), bu nedenle gercekten enerji tasarrufu saglarlar. Ne kadar enerji? Ingiliz cevre denetcisine gore Nicola Terry’nin hesaplamalarina gore HRV, enerji kacagi olan bir evde saat basina hava degisimi sayisini guvenli olarak yaklasIk yuzde 50 oraninda azaltabilir. Ayrica havalandirma yoluyla kaybedilen enerjiyi yaklasIk yuzde 65 oraninda azaltabilir. Bu enerjinin kucuk bir miktari, HRV sistemindeki elektrikli fanlara guc saglamak icin kullanilir (tipik olarak yaklasIk 50–100 watt ve bazi durumlarda 300 watt’a kadar cikabilir), ancak yine de kayda deger bir enerji tasarrufu vardir.
Isi Geri Kazanimli Havalandirma Sistemi (HRV): Tanimi, Avantaj ve DezavantajlariHRV sistemin eksileri;
Olumsuz tarafi, HRV’lerin baslangicta kurulumu pahalidir (tipik olarak birkac bin dolar) ve yapilan geri masrafin kazanilmasi uzun surebilir(tipik yillik tasarruf birkac yuz dolar olabilir). Diger yandan, HRV’den en fazla verim asiri iklimlerde gorulebilir yani yaz, kis veya her ikisinde dis ve ic sicaklik arasindaki farkin en fazla oldugu zamanlarda. Daha iliman iklimlerde, faydalar cok azalir ve bazi durumlarda hic olmayabilir. Tipik bir HRV’nin birkac kucuk, elektrikliicinde fan ufleyiciler vardir ve calistirma maliyeti yuksek olabilir. Yalnizca kurulum maliyetlerini karsilayabilirseniz ve calistirma maliyetlerini de karsilayacak kadar tasarruf saglayabilirseniz toplam paradan tasarruf edersiniz.
Cevre bilincine sahipseniz ve para sorun olmaktan cikiyorsa, isi geri kazaniminda sistemin kendisinde kullandiginizdan daha fazla enerji tasarrufu yapmak kesinlikle odaklanmaniz gereken bir durumdur. HRV’yi ozellikle soguk iklimlerde kullaniyorsaniz, sistemin donmasini onlemek icin biraz daha karmasIk ekipmana ihtiyaciniz olacaktir. HRV’lerin ayrica, genellikle her 6-12 ayda bir temizlenmesi veya degistirilmesi gereken filtrelerle duzenli bakima ihtiyaci vardir. Son olarak, evinizde ciddi nem varsa, mutfaklarda ve banyolarda cok fazla nem olusuyorsa, birden fazla HRV unitesine veya daha karmasIk bir kuruluma ihtiyaciniz olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:10.