IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Eylül 2021, 11:06   #1
BekLentiLer Üzer BekLemeyin
Ecem12 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hypatia Kimdir ?


Hypatia kimdir, kısaca M.S. 370-415 yılları arasında yaşamış, İskenderiyeli Hypatia olarak da bilinen ilk kadın matematikçi, filozof ve astronomdur. İskenderiyeli matematikçi ve astronom Theon’un kızıdır. Babasından aldığı sağlam eğitim ve ilhamla birlikte, Atina’da eğitiminin tamamlamış ve daha sonra İskenderiye’ye yerleşmiş ve burada bir okul kurmuştur. Bu okulda Platon, Aristo ve Suda gibi filozoflar üzerine dersler vermiştir.

İlk kadın matematikçi olan Hypatia, doğayı mantık, matematik ve deneylerle açıklamaya çalışmıştır. Hypatia’nın çalışmaları gökyüzündeki isimlerin sınıflandırılmasında, hidrometre’nin bulunmasında, sıvıların yoğunluk derecesinin belirlenmesinde etkili olmuş, astronomik tablolar, appolonius kesitleri ve diophant üzerinde de çalışmalarda bulunmuştur. Hypatia, Arkadius’un hükümdarlığı zamanında yaşamış ve o zamanın en güzel kadınlarından biri olduğu söylenmektedir. Hypatia’nın eserlerine baktığımızda, Öklid ve Apollonius’un Konikleri üzerine kitaplarının olduğu bilinmektedir. Artimetik üzerine 13 ciltlik yorum yapmıştır. Babası ve aynı zamanda ilk hocası Theon’un yazdığı Öklid elementleri ve Ptolemy’nin Almagest’i eserlerini düzenlemiştir. Bütün bunların yanında Astronomi Kanunları adlı eseri de bulunmaktadır, fakat bu eserlerinin hiç birisi günümüze kadar ulaşamamıştır.

Hypatia hayatı boyunca savunduğu felsefesiyle, dönemin düşüncelerine göre daha araştırmacı ve bilimsel nitelikteydi. Fakat hristiyanlarca, pusperestlikle suçlanıyor ve ona göre eğitim öğretim verdiği söyleniyordu. Hypatia, zamanla halk tarafından iyice nefret edilen bir kişi olmuştur. Bunun sonucunda, savunmasız bir şekilde üniversitenin kapısında 45 yaşında öldürülmüştür.

2009 yılında çekilen Hypatia Agora adlı filmde de, ünlü matematikçinin hayatı konu edilmiştir.


Alıntıdır
________________


Bir Defa Aldatan Kisiyi Affedersen, Seni Yine Kullanir;
Çünkü Ihanet Bir Ruh Hali Degil, Karakterin Dökülüş Biçimidir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:09.