IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Temmuz 2021, 13:18   #1
Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.
CURRY SAUCE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır

Boş yere kasılmanın, böbürlenmenin yersizliğini anlatır.
1. Açıklama:
Toplum yaşamında kimi kez önemli işlerde görevlendirilen kişiler, işin değeriyle orantılı bir duyarlık, yetenek ve bilgi göstermedikleri halde böyle bir görev kendilerine verildiği için kasılırlar böbürlenirler, gerçekten o görevin adamıymış gibi kibirlenmeye kalkarlar.
Zekâca geri kalmış, bir mevki verildi mi kendisini o mevkiin gerçek görevlisiymiş gibi bir tutum takınarak eski durumunu ya da zekâca geriliğini unutmuş görünen insanlar için söylenen bu sözde; kişinin gerçek değerine uygun bir görünümde olması gerektiği anlatılmak istenmiştir. Ata binince kendisini bey sanan aptal, yağ ile uzaktan yakından bir ilgisi olmadığı halde yemeğe konulunca kendini yağ sanan şalgama benzetilmiştir.
İnsanoğlu yetenek ve bilgisini kullanarak sürekli bir ilerleme arzusu içinde çalışır. Bir önceki elverişsiz durumdan bir sonraki verimli duruma geçerken, gerçek değerinin üstünde bir kasılmaya yönelirse çalışmasının ödülünü yanlış biçimde değerlendirmiş olur. Bunun içindir ki yaşam boyunca daima yeteneklerimize ve bilgimize uyan bir gelişim çizgisinde kalmadı, hiçbir zaman eski durumumuzu unutmamalıyız.
Her şeyden önce üzerimize aldığımız görevin gereklerini yerine getirip getiremeyeceğimizi bilmeli, yersiz ve boşuna övünmelerden kaçınmalıyız.
2. Açıklama:
Kimi görgüsüz ve eğitimsiz kimseler bir rastlantı sonucu layık olmadıkları önemli bir işin başına geçseler ya da bir mevki elde etseler, aptalca davranmaya, o yerin adamı gibi görünmeye ve böbürlenmeye başlarlar. Dahası, bunun kendi hakları olduğunu da ileri sürerler.
Abdalın atından daha değerli bir şey yoktur. Ona binince rahatladığı için, kendini varlıklılarla eş değerde görür.
Yokluk içinde bulunan, aşağılık duygusunu yenememiş kişiler en değerli gördükleri şeyleriyle kendilerini göstermek isterler.


alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:22.