IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2021, 19:10   #1
Standart Evlilik Yolunda İlk Adım Nişan..

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eş seçiminden sonra evliliğe adım atılırken en önemli süreç şüphesiz nişanlılık dönemidir.

Nişan; Tarafların evlenme niyetini açıklayan bir evlenme vaadidir.

Evliliğin amaçlarından en önemlisi huzurlu bir yuva kurmak ve sağlıklı nesiller yetiştirebilmek olduğundan, evlenmeyi düşünen kimselerin birbirlerini tanıması için nişanlılık dönemi meşru kabul edilmiştir. Nişanlılık süreci ilerde evlilik birliğini kuracak olan çiftin birbirini tanımasına imkân hazırlar. Her iki tarafa da ahlak ve kişilik özelliklerini inceleme fırsatı verir. Böylelikle taraflar birbirleri hakkında fikir sahibi olma, maddi ve manevi değer ölçülerini öğrenebilme ve tedbir alabilme imkânına sahip olur.

Nişanlanmanın diğer bir önemi de taraflar arasında herhangi bir evlenme engelinin bulunup bulunmadığını tespit etme imkânını sağlamasıdır. Zira nişanlanma, öncelikle akraba ve komşular tarafından bilineceğinden şayet taraflardan herhangi birinin evlenmeye engel oluşturan bir durumu varsa gerekli tedbirlerin alınması için fırsat oluşturmaktadır.

Nişanlılık dönemi bir nevi evlilik öncesi prova dönemidir. Örneğin, bir elbise diktireceksiniz. Terziye gidersiniz, ölçülerinizi alır ve size uygun bir elbise dikmeye başlar. Sonra sizi provaya çağırır, neresi uygun, neresi değil, neler yapılabilir diye bakar. Bazen kumaş tamamen yanlış kesilmiş olabilir. Bu durumda artık size uygun bir elbise olması mümkün değildir. Nişanlılık döneminde ciddi çatışmalar çıkıyor ve asgari müştereklerde buluşulamıyorsa o zaman tekrar düşünmek gerekir. Çözümlenemeyecek boyutta yaşanan sıkıntılarda da evliliğin gerçekleşmesi mümkün olamamaktadır.

Nikâh kıyılıncaya kadar nişanlıların arasındaki mahremlik devam eder. Nikâh yapılmadıkça nişanlanmakla kadın ve erkek birbirine helal olmaz. Nişanlı olmakla taraflar birbirine karşı evli gibi davranamazlar. Bu bakımdan mahremiyet sınırlarına dikkat etmeleri gerektiğini bilmelidirler. Nişanlıların bir araya geldiklerinde rahat hareket edebilmek için haram işlememek adına, kendi aralarında “dini nikâh” kıydırmaları İslam hukukunun öngördüğü mahiyette bir nikâh değildir. Ailelerin, düğünden önce kız ve erkeğin birbiriyle daha rahat görüşüp konuşmaları için yaptıkları bu iş beraberinde pek çok sakıncayı getirmektedir. Dini nikâhın kıyılması halinde taraflar dinen evlenmiş sayılacağından birlikte yaşamalarına hiçbir engel bulunmamaktadır. Ancak toplumumuzdaki uygulamalara baktığımızda dinen evli fakat ayrı yaşayan “nişanlı evliler” karşımıza çıkmaktadır. Birbirlerini evli çift derecesinde tanıyan tarafların bu süreç içerisinde birbirlerinden gördükleri olumsuzluklar nedeniyle evlilikten vazgeçmeleri çok kolay olabilmektedir. “Daha düğün yapmadık ve gerçek bir evlilik kurmadık” düşüncesiyle bir anda aralarındaki bağı koparabilmektedirler. Resmi nikâh bulunmadan dini nikâhla nişanlı yaşamanın bir mahzuru da nişanlısından ayrılmak isteyen kadını, erkeğin boşamaması ve kadının mağdur olmasıdır. Bu yüzden dini nikâhın resmi nikâhla birlikte yapılması önemlidir hatta gereklidir. Eğer dini nikâh yapılmışsa düğün hiç geciktirilmeden yapılmalıdır.

O halde nişanlılık dönemi ne kadar sürmelidir?

Ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. Evlilik hazırlığını yapabilmek için uygun bir zamana ihtiyaç vardır. 3–6 ay arası genelde uygundur. Tabii ki burada abartılı isteklerin, hiçbir eksiklik olmadan ev kurma isteğinin de nişanlılık dönemini uzatabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden isteklerin makul olması önemlidir. Bu güne kadar eşya ile mutluluğu sağlayan olmamıştır. Sağlıklı bir evlilik için çok masraflı bir ev ve eşyalar değil; sağlıklı ve bilinçli iki genç lazımdır.
Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:39.