IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Aralık 2021, 12:54   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aci Kavunun Antimikrobiyal Ve Diger Biyolojik Aktiviteleri

Bilimsel adiyla Momordica charantia, kudret nari veya aci kavun olarak da bilinmektedir. Aci kavun vucuttaki yararlari acisindan arastirilmis, bu arastirmalar sonucu bircok antimikrobiyal ve biyolojik aktiviteleri oldugu bulunmustur. Aci kavunun antimikrobiyal ve diger biyolojik aktiviteleri asagidaki gibidir:

Antihiperlipidemik Aktivite ve Kilo Kaybi
Hiperlipidemi onemli bir saglik sorunudur, morbidite ve mortalitedeki artis nedeniyle diyabetle, ayni zamanda yuksek kan lipid konsantrasyonu, serebrovaskuler hastalik, iskemik kalp hastaliklari ve ateroskleroz ile iliskilidir. Momordica charantia (kudret nari) antihiperlipidemik etkiye sahip oldugu kanitlanmistir. M. Charantia’nin bir bileseni, metformin ve alkaloidler, flavonoidler, saponinler, tanenler ve triterpenler gibi diger bilesenler, diyabetik sicanlarda toplam kolesterol seviyesini dusurdugu bildirilmistir. Ayrica, hasarli hucrelerini onardigi, bunun da insulin duzeylerini ve duyarliligini artirdigi aciklanmistir, tiroid hormonlari ve adiponektin salinimini ve sentezini artirarak ayrica glukoz emilimini engelleyen glukozidaz aktivitesini inhibe eder.
Aci Kavunun Antimikrobiyal ve Diger Biyolojik AktiviteleriAMPK’nin (adenosin-5-monofosfat kinaz) etkisinin, yag dokularindan yag salinimi ve glikoz alimi ile iliskili aci kavun tuketimi ile arttigi ve dolayisiyla kilo kaybina neden oldugu gosterilmistir. M. Charantia ekstrakt ile tedavi edilen diyabetik sicanlarda ayrica kan lipid duzeylerinde onemli bir azalma oldugu bulunmustur. Aci kavun, HDL sentezi icin zorunlu olan temel protein bileseni olan Apo-A-1’i (Apo lipoprotein A-1) artirarak kolesterol ve trigliserit duzeylerini dusurdugunu de gostermistir. Son zamanlarda, aci kavunun, anti-hiperlipidemik aktivitesi nedeniyle vucut agirligini ve yuksek yag birikimini azaltma yetenegine sahip oldugu gozlemlenmistir.
Antimikrobiyal aktivite
M. charantia (aci kavun veya aci kavun) ekstraktinin genis spektrumlu antimikrobiyal aktiviteye sahip oldugu one surulmustur, genis spektrumlu antimikrobiyal aktivitenin klinik belirtileri aci kavun yapragi ekstresi tarafindan elde edilmistir. Izole polisakkaritlerin M. Charanti bakterileri uzerinde onemli inhibitor etkileri oldugu bildirilmis ve ana bilesenler olarak gosterilmistir. M. Charantia antimikrobiyal islevlerden sorumlu olanlar polisakkaritlerdir, ayrica antibakteriyel ozelliklerinin de oldugu ileri surulmektedir. Buda M. charantiayag, yuksek trans-nerolidol ve konjuge linolenik asit icerigi ile ilgilidir. M. Charantia antimikrobiyal aktiviteye sahip bitkilerden elde edilen dogal urunlerin temelidir.
Aci kavunun bir bileseni olan α-Momorcharin, ribozomu inaktive eden protein (RIP) etkisinden dolayi mantar ve bakteri uremesini engeller. M. charantia polisakkaritlerinin iyi bakteriyoz aktivitesine sahip oldugu bildirilmistir ve B. subtilis, S. aureus, S. typhimurium ve E. coli ve S. aureus en belirgin etkisini gosterir. Ucucu yaglar M. charantia tohumlarinin onemli bir inhibitor etkisi vardir ve S. aureus uzerinde daha az etkiye sahipken, E. coli ve c. Albicans daha etkilidir. Butun bitki ekstraktinin antiprotozoal aktiviteye sahip oldugu, aci kavun yapraklarinin metanol, su ve etanol ekstraktinin antibakteriyel etkiye sahip oldugu dusunulmustur. M. charantia meyvenin de bir anti-Helikobakter piloriulserin nedensel bir ajani olan aktiviteye sahiptir.
Anti-parazitik (anti-antelmintik) aktivite
Helmintik enfeksiyon, nematodlar, sestodlar ve trematodlarin neden oldugu bir problemdir. Helmint enfeksiyonlarinin ana hedefi, dunyada insan ve ciftlik hayvanlarini etkileyen gastrointestinal sistemdir. Gunumuzde ilac kullanimina ragmen aci kavun gibi fonksiyonel besinler, antelmintik etkiye sahip onemli bir tedavi edici tibbi gida olarak kabul edilmektedir. Saponinler, momordin, momordicoside, momordisin gibi fonksiyonel bilesenlerin varligi, asetil kolinesterazi inhibe ederek solucanlari felc eder.
M. Charantia anthelmintik etkisi ayrica arasidonik asit metabolizmasinin inhibisyonunu, miko nikotinik agonistleri, oksidatif fosforilasyon inhibisyonunu, artan kalsiyum gecirgenligini, asetil kolinesteraz inhibitorlerini ve tubulin baglanmasini icerir. Saponinlerin solucanlarin hucre zarinin gecirgenligini etkiledigi, tegumentin parcalanmasina ve vakuolizasyonuna yol acar. Gidalarin emilimini engelleyen solucanlarin gastrointestinal mukoza zari kanalini tahris eder. Flavonoid bilesIklerinin, ozellikle apigenin’in, larva buyumesini engelledigi, solucanin vucudundaki noronlarin dejenerasyonuna ve olume yol acabilecek arasidonik asit metabolizmasini engelledigi bildirilmistir.
Anti-HIV aktivitesiAci Kavunun Antimikrobiyal ve Diger Biyolojik Aktiviteleri
M. Charantia’nin icinde bulunan biyoaktif bilesenleri HIV enfeksiyonunun yonetiminde yararli olduklari analiz edilmektedir. Yaprak ve govdelerinden elde edilen etanolik ozler yuksek duzeyde antiviral aktivite gostermis ve koku orta duzeyde anti-HIV-1 aktivitesine sahip oldugu one surulmektedir. Aci kavun proteinleri, HIV aktivitesini inhibe etmek ve virus cekirdek proteininin ekspresyonunu baskilamasi acisindan incelenmektedir. Bu incelemede momorcharin ve lektin gibi bilesIkler izole edildiginde, M. charantia, bu bilesIklerin viral enfeksiyonlara karsi koruyucu bir etkiye sahip oldugu bulunmustur. Bunlarin HIV uzerinde guclu bir etkiye sahip oldugu gosterilmistir, ancak bu bilesIkler hastalarda iyi emilmeyebilir. Enfekte kisilerde agizdan alinan M. Charantia HIV’in ilerlemesini yavaslattigi gosterilmistir. Yaprak ozleri, basta HIV olmak uzere viral enfeksiyonlara karsi bagisIklik uyarici etkiler saglar ve cesitli viral hastaliklari tedavi etme kabiliyetine sahiptir.
Yara iyilestirme aktivitesi
Buyume faktoru eksIklikleri, neovaskularizasyon, bozulmus bagisIklik tepkisi, azalmis kollajen sentezi gibi anormalliklerin diyabet ve gecikmis yara iyilesmesi ile iliskili oldugu bilinmektedir. M. Charantia ile tedavi meyve merheminin diyabetik sicanlarda yara kapanmasini iyilestirdigi ve hucre buyumesi ve farklilasmasinin duzenlenmesinde onemli bir rol oynayan yara dokusunda TGF ekspresyonunu yukselttigi one surulmektedir. M. Charantia suyu sedef hastaligi, uyuz ve sackiran hastaligina karsi iyilestirici bir potansiyele sahip oldugu gosterilmistir. M. Charantia meyve tozu yara iyilesme potansiyelini modelleyen sicanlarda, epitelizasyon periyodu, yara kasilma yetenegi ve yara kapanma suresi acisindan toz merhem tarafindan onemli bir yanitla degerlendirilmistir.
Immunomodulator aktivite
In vitro deneyler gostermistir ki M. Charantia polisakaritler, lenfositlerin ve makrofajlarin aktivasyonunu uyararak bagisIkligi artirabilirken, suda cozunur polisakkaritin izole edildigi bildirilmistir. M. Charantia hucre proliferasyonunda endotel kaynakli gevsetici faktor uretimini, inflamatuar ve immun yanitin gelisimini artirabilir ve splenositleri ve timositleri uyarabilir.
Diger biyolojik aktiviteler
Diger biyoaktiviteler hakkinda da bazi raporlar vardir. Bilesenler M. Charantia mide ve bagirsak nematodlari uzerinde engelleyici bir etkiye sahiptir ve momordin’in hipotansif etkileri oldugu, ayrica karsi aktiviteye sahip oldugu kanitlanmistir. Bununla bi,rlikte Helikobakter pilorimide ulserlerini indukleyebilir. M. Charantia polisakaritler, primer hipokampal noronlarda trombinin neden oldugu noronal olumu azaltabilen bir noroprotektif etkiye sahip oldugu bildirilmektedir. M. Charantia suda cozunur polisakkaritler Karaciger koruyucu etkisi, CCl4 karacigeri hasarli fare modelinde arastirilmistir.



Toksisite ve Yan Etkileri
Aci Kavunun Antimikrobiyal ve Diger Biyolojik AktiviteleriBitki, normal kosullarda insan vucuduna temelde zararsiz olmasina ragmen, farkli alimlara, isleme yontemlerine, fiziksel farkliliklara ve diger kosullara gore olumsuz reaksiyonlara neden olabilir. 1960’li yillardan beri, esas olarak akut toksisite, kronik toksisite ve ureme toksisitesi dahil olmak uzere toksisite raporlari bulunmaktadir. M. Charantia yapraklarinin alimi Hindistan’da dogumu onlemek icin kullanildigi bilinmektedir. Ayrica, sulu ozutun, albino sicanlarin hemoglobin konsantrasyonunu onemli olcude azalttigi rapor edilmistir.
M. charantia lektin, normal veya losemik hucrelerin insan periferik kan lenfositlerinde DNA ve protein sentezini onemli olcude inhibe eden sitotoksIk bir etkiye sahiptir. Uzun sureli kullanimina isaret eden klinik bulgular M. Charantia yuksek dozlarda bobrek rahatsizliklarina neden olabilir, ancak daha iyi organize edilmis klinik deneylerle test edilmelidir. Ozellikle de bu toksIk etkiler Cucurbitaceae familyasindan diger bitkilere alerjisi olan kisilerde daha fazla olma egilimdedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:27.