IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2021, 10:54   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Baharat Ile Bitkilerin Antibakteriyel Ve Antifungal Etkileri

Bitkilerde ve baharatlarda bulunan fenolikler, karotenoidler ve organosulfur bilesIkleri gibi fitokimyasallar, antimikrobiyal olarak islev gorur. Karanfil, kekik, kekik, tarcin, kimyon, biberiye, sarimsak, zencefil, feslegen, rezene, kisnis ve havlicanin antibakteriyel ve antifungal aktivite gosterdigi bildirilmektedir. Karanfil tomurcuk yaglarinin antimikrobiyal aktivitesi, ucucu yagda bulunan yuksek duzeyde ojenol nedeniyle antibakteriyel ve antifungal ozelliklere sahip iken, kori yapraklari ayrica antifungal aktivite gosterir. Kisnis ve tarcinin da mantarlara karsi antifungal aktivite gosterdigi rapor edilmistir. Bu mantarlar arasinda aspergillus parasiticus, cladosporium cladosporoides, eurotium herboriorum, penicillum chrysogenum ve aspergillus karbonarius bulunur.
Galangal, Tayland ve diger bazi Asya ulkelerinde kullanilan bir gida katki maddesidir ve Staphylococcus aureus ve Listeria monocytogenes’e karsi antibakteriyel aktiviteye sahip oldugu bilinmektedir. Havlican, biberiye ve limon kabugunun ise sinerjik etkisi oldugu, Roselle, karanfil ve biberiye ozlerinin ise antibakteriyal aktivite gosterdigi rapor edilmistir. Bakteriler arasinda escherichia coli, vibrio parahaemolyticus, pseudomonas aeruginosa, salmonella enteritidis, bacillus cereus, candida albicans ve s. aureus bulunur.

Antiviral Aktivite
Antiviral aktivite icin bir dizi ot ve baharat bildirilmistir, zerdecalin antiviral aktivitesi, hepatit virusu, korona virusu, grip, immun yetmezlik virusu (HIV) ve digerleri gibi farkli viruslerde gozlenmis ve belgelenmistir. Zerdecal, viruslerin buyumesini ve cogalmasini daha da engelleyen farkli hucresel yollari hedefler ve bu, onu bir anti-viral ilac olarak ideal bir aday yapar. Curcumin’in antiviral aktivitesi, hepatit virusleri, SARS koronavirusu, influenza virusleri, insan immun yetmezlik virusu (HIV), herpes simplex virusu, dang virusu ve chikungunya virusu dahil olmak uzere farkli viruslere karsi gozlenmistir. Utomo et ve akibi kurkuminin, virus enfeksiyonunda rol oynayan SARS-CoV-2 proteaz, spike glikoprotein-RBD ve PD-ACE2 dahil olmak uzere hedef reseptorleri bagladigini ve inhibe ettigini bildirilmistir.
Baharat Ile Bitkilerin Antibakteriyel ve Antifungal EtkileriSarimsak, alliinaz adi verilen bir enzim uretir ve bu enzimin antiviral aktiviteleri vardir. Sarimsak ekstraktinin antiviral aktivitesi, hucre kulturunde influenza virusu A/H1N1’e karsi calisilmis ve hucre kulturunde virus penetrasyonunu ve proliferasyonunu engelledigi bulunmustur. Shojai ve ekibi, sarimsak ozu tavuk embriyosunda enfeksiyoz bronsit virusu uzerinde inhibitor aktivite gosterdigini bulmuslardir. COVID-19 pandemisinin baslangicinda, Hindistan AYUSH Bakanligi, Ayurveda baharatlarinin bagisIkligi ve oz bakimi hakkinda bir tavsiye yayinlamistir. Buna zerdecal, kimyon, kisnis ve sarimsak gibi yemeklerde tavsiye edilen baharatlarin kullanimi da dahildir. Ayrica gunde bir veya iki kez feslegen, tarcin, karabiber, zencefil ve kuru uzumden yapilmis bitkisel icecekler, cay/kaynatma (kadha) alinmasini tavsiye etmislerdir.



Antikanser Aktivitesi
Ulusal Kanser Arastirmalari Vakfi, otlar ve baharatlarin kanserin onlenmesi ve tedavisinde etkili oldugunu bildirmislerdir. On yillardir, Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki Ulusal Kanser Enstitusu ve Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi, labiatae, zingiberaceae ve unbelliferae familyasindan gelen bitki ve baharatlarin kanser onleyici potansiyelini kabul etmistir. Kanser onleyici faaliyetler icin rapor edilen bazi mutfak bitkileri ve baharatlar arasinda feslegen, kimyon, kakule, karanfil, kimyon, dereotu sarimsagi, zencefil, biberiye, safran ve kekik bulunur. Ayni sekilde, Wigutow zerdecal, zencefil, kirmizi biber, safran, kekik ve sarimsagin iyi kanser savascilarindan biri oldugu bildirilmektedir. Epidemiyolojik calismalar, yuksek miktarda cig ve pismis sarimsak aliminin mide ve kolorektal kanserlere karsi koruyucu bir etki saglayabilecegini dusundurmektedir.
Yaygin olarak bulunan bir baharat olan safran (cigdem sativusL.), bir gida tatlandirici baharat olarak kullanilan, ayrica kanser onleyici ve tumor oldurucu ozellikleri icin de kapsamli bir sekilde rapor edilmistir. Son 50 yilda yapilan arastirmalar, zerdecalda polifenolik bir bilesen olan kurkuminin kanseri onleyebilecegini ve kanseri tedavi etmek icin kullanilabilecegini gostermistir. Keten tohumu olarak da bilinen genellikle tahillara, salatalara ve tatlilara besin takviyesi olarak serpilir ve ayrica kemo-koruyucu ozellikleri uzerinde calisilan fitoostrojenler olarak bilinen iyi bir lignan kaynagidir. Cesitli arastirmalar, sarimsak ve organosulfur bilesIklerinin, ozellikle dialil disulfidin deri, yemek borusu, mide, kolon, karaciger, akciger ve meme bezleri kanserlerinin gelisimini yavaslatabildigini gostermistir.

Antidiyabetik Aktivite
Baharat Ile Bitkilerin Antibakteriyel ve Antifungal EtkileriTum diyabet vakalarinda, noropati, retinopati, nefropati ve kardiyomiyopati gibi bir veya daha fazla karmasIk kronik hastaligin gelisimi yaygindir. Yemeklik otlar ve baharatlarin diyabet tedavisinde faydali oldugu bulunmustur. Zerdecalin aktif bir bileseni olan kurkuminin, instreptozotosin ile induklenen diyabetik sicanlarda diyabetik nefropatiyi iyilestirdigi bildirilmistir. Acik tip 2 diyabetik nefropatisi olan hastalarda zerdecal takviyesinin ayrica proteinuriyi, IL-8’i azalttigi ve bu hastalar icin guvenli bir adjuvan olarak uygulanabilecegi gosterilmistir. Tarcin ayrica hipoglisemik aktivitesi nedeniyle de rapor edilmis ve anason, defne yapragi, kakule, tarcin, kimyon, dereotu, zencefil, serbetciotu, biberiye, safran, adacayi tip 2 diyabet hastalarinda incelenmistir.

Antioksidan Aktivite
Antioksidanlar, gidalardaki lipidleri ve yaglari oksidatif bozulmaya karsi koruyabilir. Gidaya eklendiginde, antioksidanlar acilasma gelisimini kontrol eder, toksIk oksidasyon urunlerinin olusumunu geciktirir, besin kalitesini korur ve urunlerin raf omrunu uzatir. Baharatlarda bulunan dogal antioksidanlar oksidatif stresi azaltmaya yardimci olur. Bakheit ve Foda, karabiber, corek otu ve karanfil gibi tane baharatlarin antioksidan aktivitelerini (DPPH) serbest radikal supurme tahlilini kullanarak belirlemislerdir. Biberiye, gida islemede yaygin olarak kullanilan en etkili baharatlardan biridir.
Avrupa’da ve tum dunyada bir antioksidan olarak kullanim icin ticari olarak temin edilebilen tek baharattir ve ayrica sarimsak antioksidan aktivite icin rapor edilmistir. Wootton-Beard ve Ryan tarafindan toksisite ve kanserojenlik acisindan dogal antioksidan bilesIklerin sentetik bilesIklerden cok daha etkili oldugu belgelenmistir. Antioksidanlar, serbest radikal zincir reaksiyonlarinin olusumunu engelleyerek insan vucudunu korumaya yardimci olur. Ayrica, antioksidan bilesIkler kanser, kardiyovaskuler hastalik, Alzheimer hastaligi ve kas dejenerasyonu gibi hastaliklarin onlenmesinden sorumludur.

Hipokolesterolemik Aktivite
Yaygin olarak yuksek kan kolesterolu olarak bilinen hiperkolesterolemi, ateroskleroz ve tikayici vaskuler bozukluklarin gelisimi icin onemli bir risk faktorudur. Dusuk doymus yag ve kolesterol diyeti, kilo yonetimi veya artan fiziksel aktivite gibi terapotik yasam tarzlari, kan kolesterol regulasyonu icin hayati oneme sahiptir. Kolesterol dusurucu aktivite icin baharatlar ve otlar da bildirilmistir. Cesitli hayvan modellerinden elde edilen bilimsel kanitlar, zerdecaldan elde edilen kurkumin ve kirmizi biberden elde edilen kapsaisinin guclu hipokolesterolemik ve hipolipidemik ajanlar oldugunu ortaya koymustur.
Baharatlarin dusuk kalorili iyi besin faydalarina sahip oldugu, karbonhidrat module edici enzimler, ACE ve HMG-CoA reduktaz uzerinde iyi inhibitor profillere sahip oldugu ve bunlarin toplam fenolik icerikleri, fenolik profilleri ve antioksidan ozellikleri ile iliskili oldugu gosterilmistir. Ahmet et al apiaceae familyasina ait kimyon, kisnis, rezene ve dereotu gibi baharatlarin tekli doymamis yag asitleri acisindan zengin oldugunu ve iyi miktarda coklu doymamis yag asitleri icerdigini ve bu nedenle buyuk hipokolesterolemik etkiye sahip oldugunu bildirmistir.

Anti-inflamatuar Aktivite
Baharat Ile Bitkilerin Antibakteriyel ve Antifungal EtkileriFarkli arastirmalar rafine nisastalar, sekerler, doymus ve trans yag asitleri bakimindan zengin, ancak meyve, sebze, lif ve lif bakimindan fakir tipik Bati diyeti arasinda bir iliski oldugunu gostermistir. Omega-3 yag asitleri ve tam tahillar, inflamatuar bozukluklara ve kardiyovaskuler hastaliklar, artrit veya diyabet gibi ilgili hastaliklara karsi artan bir egilime neden olur. Bu belirtiler, iltihapla mucadele icin tibbi ozelliklere sahip otlar ve baharatlar ile yemek yiyerek veya pisirerek onlenebilir. Onleme tedaviden daha iyidir ve inflamatuar semptomlari onlemek icin saglikli beslenme tesvik edilmelidir.
Bu nedenle zerdecal, anti-inflamatuar ozelliklerinden dolayi Hindistan’da romatizmal bozukluklarin tedavisinde geleneksel olarak kullanilmaktadir. Zencefil ayrica anti-inflamatuar etkiye sahiptir ve artrit agrisini iyilestirmede etkili oldugu arastirilmistir. Anti-inflamatuar potansiyeli oldugu bildirilen diger otlar ve baharatlar tarcin, sarimsak, karabiber ve karanfildir. Otlar ve baharatlar ayrica kekik, kisnis, zerdecal ve kakule gibi mukemmel C vitamini kaynaklari olarak COVID-19’a karsi anti-inflamatuar gida takviyeleri olarak bildirilmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:16.