IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2021, 10:52   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tamunu Yagi Nedir? Dunyanin Hangi Bolgesinde, Nasil Kullanilir?

Tamanu Yagi, Tamanu findik agacinin meyve cekirdeginden preslenerek elde edilen aromatik bir yagdir. Topikal olarak kullanilan Tamanu tasiyici yag, cildin yenilenmesini kolaylastirirken, cildin daha puruzsuz ve yumusak olmasini saglar. Ciltte soyulma, kuruluk, kasinti, tahris , kizariklik ve yara izlerini azaltir, onarir ve yatistirir. Leke olusumunu onlerken, ayrica cildi dis etmenlerin zararlarina karsi koruma ozelligine sahiptir. Yaslilik lekelerini, catlaklari, seluliti ve kurulugu azaltmaya calisir.
Tamanu yagi sacta kullanildiginda ise saclarin daha guclu, daha uzun ve daha saglikli olmasina yardimci olurken, sac dokulmesini azaltir, sac telleri nemlendirir. Boylelikle sacin dogal parlakligini ortaya cikarir ve daha kolay sekillendirilmesine yardimci olur. Ayrica kafa derisindeki iltihabi yatistirma ve mantar enfeksiyonlarini ortadan kaldirma uzerinde de olumlu etkileri bulunur.
Tamanu tasiyici yaginin tibbi alanlarda ise akne, dermatit, egzama, sedef hastaligi, yara izi, ulser, kasinti, pullu cilt, vucut kokusu, mantar enfeksiyonlari, kizarikliklar, yaralar, sislik, gunes yanigi, siyatik, rosacea ve ayak kokusunu azaltmak amaciyla kullanilabilmektedir. Tamanu yagi ayrica, sakal veya kafa derisinin catlaklari, cibanlari, romatizma, zona, sporcu ayagi, siyriklar, kesIkler, yaralar, cibanlar, bocek isiriklari ve sokmalari, siddetli yaniklar, nevralji, gut ve dermatofitozu yatistirmasiyla da taninir. Cesitli agri turlerine yonelik masaj yaglarinda kullanim icin idealdir.

Tamanu Yaginin Tarihcesi
Foraha Yagi ve Yesil Altin olarak da adlandirilan Tamanu Yagi, Tamanu findik agaci olarak bilinen Callophyllum inophyllum botanikinin meyve cekirdeginden preslenir. Bitki, adini “guzel yaprak” anlamina gelen Latince terimden alir, bu nedenle asirlardir kullanilan bu yagin diger bir ismi de guzellik yapragi yagi seklindedir.
Tamunu Yagi Nedir? Dunyanin Hangi Bolgesinde, Nasil Kullanilir?Pasifik Adalarinda geleneksel tibbi uygulamalarda, Tamanu Yagi yuzyillardir cesitli cilt kosullarini, hatta bulasici olanlari yatistirmak ve etkili bir sekilde tedavi etmek icin kullanilmistir. Siyriklari, kesIkleri, yaniklari ve gunes yaniklarini, kabarciklari, yara izlerini, sokmalari ve isiriklari, kuru cildi, sedef hastaligini, akneyi, egzamayi ve yaralari yatistirmak icin topikal olarak uygulanmaktadir. Ayrica geleneksel olarak vucut ve ayak kokularinin yani sira sinir tahrisini gidermek icin de kullanilmistir.
Polinezya halki, bu yagin daha yeni vucut dokusunun gelisimini tesvik etmedeki etkinligini ve uyarici ozelliginin dolasimi destekledigini fark etmislerdir. Bu ozellikleri sayesinde tamanu yagi cilt konfuzyonlarinin ve renk bozulmasinin gorunumunu azaltmak icin birlikte calisir. Polinezya kadinlari, cilt sagligini ve netligini artirmak icin Tamanu Yagi kullanmaya baslamislar, hatta bebeklerde olasi pisIk ve cilt rahatsizliklarini onlemek icin bebek cilt bakiminda uygulamislardir.
Fransiz halki Tamanu yaginin topikal uygulamalarinin iyilestirici ve yenileyici ozellikleri hakkindaki bulgularini ortaya koyan Fransiz bilim adamlarinin arastirmalari sayesinde, 1900’lerin baslarinda bu yagla tanismislardir. Ve agriyi gidermek ve cuzzam gibi yatistirici rahatsizliklar icin yararli nitelikler gosterdigini kesfederek kullanmislardir. Avrupa’nin diger bolgelerinde, Tamanu yagi sadece kesIkleri, yaralari, cibanlari ve kizarikliklari tedavi etmek icin degil, ayni zamanda catlamis cildi, topikal alerjileri, yatak yaralarini, tirnak enfeksiyonlarini ve Sporcu Ayagi’ni da tedavi etmek icin kullanilmistir. Kozmetik olarak, koyu ve kabarik goz alti halkalarinin gorunumunu azaltmak icin de kullanilmistir.
Endonezya‘da Tamanu yapraklarini, sicak carpmasi semptomlarini yatistirmak ve gozdeki kasintili, sulanma ve iltihap semptomlarini yatistirmak amaciyla bir cozum yaratmak icin suya batirarak kullanmislardir. Filipinler’de, ayni iksir hemoroidleri yatistirmak icin kullanilirken, Tamanu agacinin ozsuyu yaralar, yaralar ve cibanlar icin bir merhem olarak uygulamislardir. Benzer sekilde, kuzey Papua Yeni Gine’de, Tamanu yapraklari bir ateste yumusatilmis ve elde edilen infuzyonlar kesIklere, lekelere, cibanlara ve yaralara uygulanmistir.
Yapraklar ayrica deri dokuntulerinin ortadan kaldirilmasini tesvik etmesi amaclanan caylar haline getirilmistir. Jamaika’da, yaralari iyilestirmek icin belirli bir Tamanu cesidi kullanilirken, Fiji halki, catlamis dudaklari, bebek bezi dokuntulerini, eklem agrilarini, yaralari ve artriti daha fazla nemlendirmek ve yatistirmak icin Tamanu Yagi kullanmislardir.



Tamanu Yaginin Bilesenleri ve Etkileri
Tamunu Yagi Nedir? Dunyanin Hangi Bolgesinde, Nasil Kullanilir?Tamanu tasiyici yaginin ana kimyasal bilesenleri Oleik asit, linoleik asit, palmitik asit ve stearik asittir. Bu asitlerin faydalari su sekildedir,
Linoleik Asitler(Omega-6) Faydalari
• Saci nemlendirir ve buyumesini tesvik eder,
• Yara iyilesmesini kolaylastirir,
• Sabunlarin ve cabuk kuruyan yaglarin formulasyonunda etkili bir emulgator olarak islev gorur,
• Anti-inflamatuar ozellikler sergiler,
• Sivilceleri yatistirir ve gelecekte alevlenmesini olasiligini azaltir,
• Sac ve cildin nem dengesinin korunmasini saglar,
• Bir yag karisiminda kullanildiginda yaglarin kivaminda incelik saglar ve boylece akne egilimli ciltlerde kullanim icin oldukca faydalidir,
• Cildin elastikiyetini ve yumusakligini koruyarak yasli cilt gorunumunu yavaslatmaya yardimci olur,
Oleik Asitler(Omega-9) Faydalari
• Sac ve cildin parlakligini, esnekligini ve yumusakliginin korunmasina yardimci olur,
• Saclarin daha kalin, daha uzun ve daha guclu bir sekilde buyumesine yardimci olur,
• Ince cizgi ve kirisIklari azaltir,
• Sac uzamasini yardimci olur,
• Kepegi onler,
• BagisIkligi artirir,
• Antioksidan ozellikleri ile hastaliklardan korur,
• Eklem iltihabini, sertligini ve agrisini onler,
Palmitik Asit Faydalari
• Yumusatici ozelliklere sahiptir,
• Yapiskan ve yagli bir tabaka olusturmadan saclari yumusatir,
• En yaygin bulunan doymus yag asididir,
Stearik Asit Faydalari
• Sac ve ciltteki kiri, teri ve fazla sebumu yok eden temizleme ozelliklerine sahiptir,
• Su ve yagi baglayan ideal bir emulsifiye edici ajandir,
• Urunlerin uzun sure saklandiginda guclu kalmasina yardimci olur,
• Parlakligi azaltmadan veya agirlastirmadan saci sekillendirir ve hasardan korur,
• Olaganustu temizleme ozelliklerine sahiptir,
• Hassas tenler icin uygundur,
Topikal olarak kullanildiginda, tamanu tasiyici yagin kalin, luks ve yumusatici viskozitesi etkisi cilde ortalama bir hizda nufuz eder, daha puruzsuz gorunen ve daha yumusak cilt gorunumu saglar. Cildin yenilenmesini kolaylastirarak cilt sagligini nazikce ancak etkili bir sekilde geri kazandirir. Kizarikligi, yara izlerini, catlaklari ve kasinti, kuruluk ve soyulma gibi tahrisleri yatistirdigi, onardigi ve azalttigi ve lekelerin olusmasini engelledigi bilinmektedir. Koruyucu ozellikleri, cildi gunes ve ruzgarin neden oldugu kuruluk ve puruzlerin yani sira elementlerin diger sert etkilerinden korumak icin uzun zaman etkilidir. Bu yuzden disarida vakit gecirmeden once ve sonra kullanim icin idealdir. Hafif ve yumusak, hos bir kokuya sahip olan Tamanu tasiyici yagi, tum cilt tiplerinde gun boyunca birkac kez kullanilabilir.
Sacta kullanilan tamanu yaginin besleyici ve bakim ozelliklerinin daha guclu, daha uzun ve daha saglikli sac buyumesini tesvik ettigi, sac dokulmesini giderdigi, telleri nemlendirdigi, sacin dogal parlakligini ortaya cikardigi ve daha kolay yonetilebilirlige yardimci oldugu bilinmektedir. Ayrica, kafa derisindeki iltihabi yatistirmaya ve mantar enfeksiyonlarini ortadan kaldirmaya calisir.
Tibbi olarak kullanilan Tamanu tasiyici yagi, akne, dermatit, egzama, sedef hastaligini azaltmak icin faydalidir. Yara izi, ulser, kuruluk, kasinti, pullu cilt, vucut kokusu, mantar enfeksiyonlari, kizarikliklar, yaralar, sislik, yaslilik lekeleri, gunes yanigi, catlaklar, selulit, siyatik, rosacea ve ayak kokusu. Ayrica sakalda veya sacli deride olusabilecek catlak, ciban, romatizma, zona, sporcu ayagi, siyriklar, kesIkler, yaralar, cibanlar, bocek isiriklari ve sokmalari, siddetli yaniklar, nevralji, gut ve dermatofitozu yatistirir.
Guclu terapotik ozellikleri, Tamanu Yagi’ni masaj veya aromaterapi yoluyla bogaz agrilarina da hitap eden dogal ilaclarda kullanim icin ideal kilar. Tamanu yaginin sIkatrizasyon etkisinin, saglikli yeni dokunun buyumesini hizlandirdigi, boylece yaralarin iyilesmesini kolaylastirdigi ve antioksidan ozelligi, kirisIkliklarin gorunumunu duzelterek genclesmis bir gorunumu destekledigi bilinmektedir. Tamanu Yagi, dolasimi artirarak curuklerin gorunumunu onler ve azaltir ve anti-bakteriyel ozellikleri onu hijyen uygulamalari icin ve dermatit, enfeksiyon sedef hastaligi, deri dokuntuleri ve vucut kokularini ele almak icin degerli kilar.
Tamanu yaginin bircok terapotik ozelligi oldugu bilinmektedir. Tamanu yaginin bircok faydasini ve gosterdigine inanilan faaliyet turleri kisaca su sekildedir:
• Kozmetik: Kollajen artirici, yenileyici, yatistirici, nemlendirici, puruzsuzlestirici, koku giderici, koruyucu, besleyici, temizleyici, peeling, anti-oksidan, yatistirici
• Tibbi: Anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-mantar, anti-pihtilastirici, anti-inflamatuar, Anti-oksidan, yara iyilestirici, yenileyici, yatistirici, analjezik, bagisIkligi guclendirici, kasinti onleyici, sIkatrize edici, anti-noraljik

Tamunu Yagi Nedir? Dunyanin Hangi Bolgesinde, Nasil Kullanilir?Tamanu Yaginin Kontrendikasyonlari(Kullanilmamasi Gereken Kosullar)
Diger tum aromatik yaglarda oldugu gibi, tamanu tasiyici yagi sadece harici kullanim icindir. Bu yagi tedavi amacli kullanmadan once bir uzmana danismak zorunludur. Tamanu tasiyici yagi, bazi hormon salgilari uzerinde bir etkisi olabileceginden ve bebeklerde kullanilip kullanilmamasi konusu belirsiz oldugundan, ozellikle hamile ve emziren kadinlarda bir doktorun tibbi tavsiyesi olmadan kullanilmasi tavsiye edilmemektedir. Ayrica yagin surekli olarak cocuklarin erisemeyecegi yerde saklanmasina ozen gosterilmelidir.
Asagidaki saglik kosullarina sahip olanlarda bu yagin ancak bir doktor tarafindan tavsiye ile kullanilmasi onerilir;
• Kanser,
• Kalp ile ilgili rahatsizliklar,
• Cilt rahatsizliklari veya hormonla ilgili rahatsizliklar
Kalp krizi ve felc gecirme riski olanlar, ateroskleroz yasama riski bulunanlar, ciddi bir cerrahi mudahale gecirenler ve receteli ilaclar kullananlarin tamanu yagi kullanmadan once oncelikle tibbi konsultasyon gecirmeleri onerilmektedir. Tamanu yagi, yagin toksIk olabilecek konsantrasyonlarda vucuda nufuz etmesini kolaylastirabileceginden, acik yaralara veya kirik cilde uygulanmamalidir.
Tamanu yagi kullanmadan once bir cilt testi yapilmasi onerilir. Bu test hassas olmayan kucuk bir cilt bolgesine bu yagdan bir miktar uygulayarak yapilabilir. Tamanu Yag kesinlikle hassas cilt bolgelerine, kulak ve burun icine veya gozlere uygulanmamalidir. Tamanu yaginin potansiyel yan etkileri arasinda kizariklik, kasinti, tahris veya ciltte diger hassasiyetler bulunur.
Ruh hallerini, davranislari veya rahatsizliklari kontrol etmek icin tibbi bakima ihtiyaci olanlar bu aromatik yagi, herhangi bir tibbi tedavi veya recetenin yerine kullanmamali, sadece tamamlayici bir care olarak gormelidirler. Bunun yaninda tamanu yagi kullanirken alerjik reaksiyon ortaya cikanlar, yag kullanimini hemen birakmali ve kendisine uygun alternatif bir tedavi yontemi secilmesi icin uzmana danismalidir. Yan etkileri onlemek icin kullanmadan once uzmanina danisilmalidir. Findik alerjisi olanlar tamanu yagi kesinlikle kullanmamalidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:23.