IRCForumu.ORG

IRCForumu.ORG (https://www.ircforumu.org/)
-   Akıllı Sözlük (https://www.ircforumu.org/akilli-sozluk/)
-   -   Dezenformasyon Nedir ? (https://www.ircforumu.org/akilli-sozluk/143090-dezenformasyon-nedir.html)

Lorena 27 Nisan 2025 16:44

Dezenformasyon Nedir ?
 
Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma anlamına gelir.
Dezenformasyon kelimesi özellikle son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden biridir. Bu kelime uzun yıllardır dilimizde olmasına rağmen özellikle son zamanlarda daha sık kullanılır olmuştur.

Hasmı rencide etmeyi, aşağılayıp küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propaganda ile benzerlik taşır. Sahte belge, el yazısı, fotomontaj ve montaj filmler ile fabrikasyon istihbarat ve dedikoduların duyurulması gibi yöntemleri bulunur.

Sosyal alanda bireyleri ve toplumları yönlendirmek amacıyla, yanlış bilgi ve haber vermek için kullanılan en önemli araçlardan biridir.

Espiyonaj veya askerî istihbarat alanında dezenformasyon, düşman kuvvetleri yanlış kararlar aldırmaya yönelik olarak çıkartılır. Hasım tarafta psikolojik çöküntü oluşturulması ve motivasyonun kırılması için de kullanılır.
Yanlış bilgi üretme ve yayma yoluyla yapılabileceği gibi mevcut bir bilgiyi kötü maksatla kullanma ve çarpıtarak verme yöntemi de uygulanabilir.

Geleneksel propaganda veya Büyük Yalan teknikleri toplumsal seviyede hissiyatı motive veya demotive etme amacı taşırken dezenformasyon, makul seviyede kitleleri kuşkuda bırakan çarpıtma bilgiler veya bu bilgilerin yanlış kasıtlı sonuçlara bağlanması yoluyla manipüle etme amacına hizmet eder.

Eğer hedef kitle bu tip kontrolden etkilenebilecekse uygulanan diğer bir teknik, gerçeklerin gizlenmesi veya sansürlemedir.
Eğer bilgi alma kanaları tamamen kapatılmadan bırakılabilirse, bu kısıtlı bilgilerin dezenformasyon ile doldurulabilmesi ve hasmın kolayca ispatlanamaz birçok iddialar ile birlikte kuşkulu bir halde bırakılabilmesi mümkündür
Dezenformasyon yanlış bir bilgi yayılması şeklinde olabileceği gibi bir bilginin kötü bir amaçla kullanılması şeklinde de olabilmektedir.

Bazı gerçek bilgileri ve gözlemleri bazı yanlış yorumlar ve yalanlarla karıştırmak veya bazı gerçek bilginin sadece bir kısmını vererek yanlış yorumlarla bilgiyi dağıtmak yaygın dezenformasyon taktiklerdendir.

Brittle 27 Nisan 2025 16:46

Bir de şimdi yapay zeka eklendi buna nahifim.. Yanlış kullanılırsa ki kullanılacaktır gerçekten insanları çok zora sokacağını düşündüğüm bir durum..

Emeğine paylaşımına sağlık nahifim:sarilan

Lexina 27 Nisan 2025 16:46

Kalemine SagLik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istihbahratci olmak iyidir keske herkes isbirligi etse onlarla polislerimize katkida bulunurlar kotu insanlara yakalamanin en iyi cozumu

Lorena 27 Nisan 2025 16:49

Alıntı:

Brittle Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 554300)
Bir de şimdi yapay zeka eklendi buna nahifim.. Yanlış kullanılırsa ki kullanılacaktır gerçekten insanları çok zora sokacağını düşündüğüm bir durum..

Emeğine paylaşımına sağlık nahifim:sarilan

Kesinlikle yapay zeka korkutucu..kötüye kullanılırsa..
Sizlerin de emeğinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]..:sarilan

Lorena 27 Nisan 2025 16:51

Alıntı:

Lexina Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 554302)
Kalemine SagLik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] istihbahratci olmak iyidir keske herkes isbirligi etse onlarla polislerimize katkida bulunurlar kotu insanlara yakalamanin en iyi cozumu

İnşallah @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]..
Sizlerin de emeğinize sağlık..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:44.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.